GÖRÜNTÜLÜ

İsviçreli parti ve örgütler: Tekçi Erdoğan rejimine karşı HAYIR’da birleşin

İsviçreli siyasi parti ve örgütler öncülüğünde bir araya gelen binler, “Tekçi Erdoğan rejimine karşı HAYIR da birleşilmeli” mesajı verdi.

İsviçre’nin 2. büyük partisi olan Sosyalist Parti (SP), Yeşiller, Solidarité, Medico international Schweiz, Solifonds, DEM-KURD ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde İsviçre’nin Bern kentinde düzenlenen mitingle AKP/MHP faşizmi protesto edildi.

 İsviçreli ve Türkiyeli onlarca örgütünde desteklediği eylem kapsamında sokağa inen İsviçre, Kürdistanl ve Türkiyeliler, Erdoğan’ın ortaya koyduğu anti- demokratik politikaları protesto ederek, Türk devletinin yeniden Kürtlerle barış masasına oturmasını isteyerek, Türkiye’ye uluslararası yasalara uyması çağrısında bulundu.

İsviçre Federal Parlamento önünde düzenlenen mitinge Sosyalist Parti Federal Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle, İsviçre Sendikalar Birliği Dönem Başkanı Paul Rechsteiner, HDP Amed Milletvekili Felaknas Uca, Solitarité adına Manuela Honegger Heller, Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Sibel Arslan konuşmacı olarak katıldı.

 Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile PKK, KCK, YPG, YPJ bayraklarının taşındığı mitingde sık sık “Katil Erdoğan”, “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganları atıldı. Yine İsviçreli anarşist grupların miting boyunca taşıdığı Erdoğan fotoğrafı üzerine yazılı Katil Erdoğan pankartı büyük ilgiye neden oldu.

“Gün geçtikçe daha da büyüyen otoriter, ırkçı, faşist, cinsiyetçi Erdoğan rejimini durdurmak için harekete geçmek zorundayız” sloganıyla düzenlenen mitingde, Türkiye’de demokratik bir yapının inşa edilmesi, siyasi tutsakların serbest bırakılması, Kürdistan’da barışın inşa edilmesi, kadın haklarının korunması gibi temel taleplerde bulunuldu.

UCA: AVRUPA’NIN ERDOĞAN’A KARŞI TUTUMU NET OLMALI

Mitingde ile olarak HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca söz aldı. Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri aktararak konuşmasına başlayan Uca, İsviçreli örgütler tarafından Erdoğan’a karşı düzenlenen mitingin önemine vurgu yaptı.

Türkiye adalet ve hukuk kavramının tamamen ortadan kaldırıldığını söyleyen Uca, Erdoğan’ın ülkeyi tek kişilik bir yönetime sürüklediğine vurgu yaptı. Avrupa’nın Erdoğan faşizmine karşı tutumunu net olarak ortaya koyması gerektiğini söyleyen Uca, Kürt halkının gördüğü baskılara rağmen asla boyun eğmediğini ve Erdoğan’a karşı en büyük muhalefet olarak ayakta olduğunun altını çizdi.

‘NEWROZ’DA ALANLARA ÇIKAN MİLYONLAR İMRALI’YI ADRES GÖSTERDİ’

Bütün baskılara rağmen 2017 Newroz’unda Kürt halkının açıkça tavrını ortaya koyduğunu söyleyen Uca, “Newroz her yerde alanlara çıkan milyonlar hem devlete hem bize İmralı’yı adres olarak gösterdi. Yine her türlü baskıya rağmen alanlarda olan milyonlar, 16 Nisan referandumunda Erdoğan’a geçit vermeyeceğini gösterdi” şeklinde konuştu.

Uca konuşmasını faşizme karşı uluslararası dayanışmayı daha da büyütme çağrısı yaparak tamamladı.

SOLITARİTES: ERDOĞAN’A KARŞI KÜRT HALKI İLE DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ

Uca’nın ardından Solitarité adına söz alan Manuela Honegger Heller ise İsviçre’nin Erdoğan’a karşı tutumunu netleştirmesi gerektiğini ifade ederek konuşmasına başladı. “Erdoğan diktatörlüğüne karşı Kürt halkı ile dayanışmamızı büyütmeliyiz” diyen Heller, Türkiye halklarını 16 Nisan’da HAYIR demeye çağırdı.

İSVİÇRE SENDİKALAR BİRLİĞİ: TÜRKİYE’DE YAŞANANLAR KABUL EDİLEMEZ

Heller ardından söz alan İsviçre Sendikalar Birliği Dönem Başkan Paul Rechsteiner’de, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine değinerek konuşmasına başladı. Basın ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere temel insan haklarına yönelik yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Rechsteiner, tekçi Erdoğan rejimini durdurmak için herkesin sorumluluk alması gerektiği çağrısı yaptı.

SOSYALİST PARTİ: ERDOĞAN DURDURULMALI

Mitingde bir konuşma yapan Sosyalist Parti Federal Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle ise Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin boyutuna dikkat çekerek, Türkiye’de yaşanan durumun aciliyetini koruduğunu söyledi. Erdoğan’ın gün geçtikçe biraz daha otoriter bir yapıya dönüştüğünü söyleyen Laurence, HDP ve DBP’li belediyeler başta olmak üzere Kürt halkına karşı ortaya konan hukuksuzluğun asla kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Sosyalist Parti olarak Türkiye’de demokrasinin savunucusu olan Kürt halkı ile hep birlikte olacaklarını belirten Laurence, İsviçre’nin Erdoğan rejimine karşı tavrını netleştirmesini istedi. İsviçre’nin Erdoğan’a karşı Avrupa Konseyi, BM’yi harekete geçirmede rol alması gerektiğinin altını çizen Laurence, Kürdistan’da şehirlerin yakılıp yıkılarak yerle bir edilmesine karşı uluslararası bir soruşturmanın başlatılması gerektiğini söyledi.

YEŞİLLER: DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ

Federal Milletvekili Laurence’ın ardından İsviçre Kadın Hareketi adına söz alan Özen Aytaç ve Yeşiller Partisi İsviçre Federal Milletvekili Sibel Arslan’da Erdoğan rejimine karşı uluslararası dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini ifade ederek, 16 Nisan’da Türkiye halklarının Erdoğan’a karşı Hayır’da buluşması gerektiği çağrısı yaptı.

Erdoğan rejimine karşı yapılan mitinge katılarak destek veren örgütler şunlar:

ALBA Suiza, Alternative Liste AL, Attac, BastA!, CaBi Antirassismus Treffpunkt, Juristes Dé- mocrates de Suisse, Direkte Solidarität mit Chiapas, Frauenlesben Kasama, Frauen Lora, GsoA, Kurdische Frauenbewegung, Kurdisch-Türkisch-Schweizerischer Kulturverein KUTÜSCH, Labyrinthplatz Zürich, Partei der Arbeit der Schweiz PdA, Religiös-Sozialistische, Vereinigung der Deutschschweiz ReSos, Solidarité sans Frontières, Solidar Suisse, solidaritéS Schweiz, Unia, Verein Für Menschenrecht und Solidaritat in der Schweiz, Vereinigung unab- änginger ÄrztInnen VUA, Volkshaus Kultur- und Solidaritätsverein der Ostschweiz, VPOD / SSP, Zunder, Wilpf Schweiz.