İsviçreliler Erdoğan’ın diktatörlüğüne dur demek için sokağa çıkıyor

Aralarında SP ve Yeşiller’in de olduğu çok sayıda İsviçreli örgüt, Saray rejimini protesto etmek için Cenevre’de sokağa çıkıyor. Örgütler, Erdoğan diktatörlüğüne dur diyerek, uluslararası güçlerin Türkiye’ye ye karşı harekete geçmesini talep edecek.

İsviçre Sosyaliste Parti (SP), Yeşiller, Solidarité İsviçre, BastA, Marche Mondiale des Femmes Suisses, Maison Populaire de Genève, İsviçre Kürt Kadın Hareketi ve Cenevre Kürt İnsan Hakları Merkezi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Cenevre’de düzenleyecekleri yürüyüş ve mitingle Türkiye’de yaşanan anti-demokratik gelişmeleri protesto edecek.

“Stop Erdoğan” ve  “Türkiye’de işkence altında tutulan demokratik muhalefete özgürlük” sloganıyla gerçekleştirilecek olan yürüyüş ve mitingde öncelikle HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin serbest bırakılması, sivil toplum kuruluşları ve basın üzerindeki baskıların hemen kaldırılması talep edilecek.

TALEPLER:

 İsviçreli örgütler adına yapılan ortak açıklamada, yürüyüşe katılım çağrısı yapılırken,  mitingte talep edilecek maddeler şu şekilde sıralandı:

“İsviçre Federal Konseyi, Avrupa Konseyi, BM ve Avrupa Güvenlik Teşkilatı Türkiye’deki politik darbeye karşı net tavır almalı.

İsviçre hükümeti, Türkiye’ye basit açıklama yapmakla yetinmeyerek Türkiye’ye karşı net ve etkili tavır almalı.

İsviçre Federal Konsey’i, Türkiye’yi hukuksuz bir şekilde tutuklanan HDP’li vekillerin, tutuklu gazetecilerin, akademisyenlerin, sivil toplu kuruluşu yöneticilerin ve belediye başkanlarının serbest bırakılması için zorlamalıdır.

İsviçre Federal Konsey’i, acil olarak Türkiye’den feminist kadın dernekleri üzerindeki baskıların kaldırılmasını istemelidir.

Uluslararası Kızıl Haç Örgütü ve Avrupa Konsey’i tutuklu bulunan siyasetçileri ziyaret etmeli ve koşullarını incelemeli.

İsviçre Federal Konseyi, BM’nin Kuzey Kürdistan’da bağımsız bir şekilde araştırma yapmasına izin vermesi için Türkiye’yi zorlamalıdır.

İsviçre, MİT ile olan ilişkilerini acilen durdurmalı. Türkiye’de uzun bir dönemden beri insan haklarını garantisi yok ve Kürt halkının geleceğine politik olarak değil askeri yöntemlerle çözüm aranıyor.

İsviçre Türkiye silah satışlarını durdurmalı ve Türk şirketlerine verilen üretim lisansları iptal edilmeli.

10 Aralık Cumartesi Dünya İnsan Hakları Gününde BM önüne kadar yapılacak yürüyüş, Place Neuve Cenevre’de saat 14.00 başlayacak.”