İzgi, ‘Biji Serok Apo’ sloganından beraat etti

‘Biji Serok Apo’ sloganı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildi.

‘Biji Serok Apo’ sloganı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildi.

Abdullah İzgi, "Örgüte üyeliği" iddiası ile yargılandığı davanın karar duruşmasında, 12 yıl ceza verilmesi üzerine "Bijî Serok Apo" sloganı attığı gerekçesiyle hakkında ayrıca "örgüt propagandası yapmak"tan dava açılarak, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Abdullah İzgi, Yargıtay'ın kararı bozması üzerine Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yapılan yargılamada beraat etti. Mahkeme heyeti, verilen 12 yıllık mahkumiyet kararını eleştirmek için sarf edildiği kanaatine vardığı sloganı "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirerek dikta çekici bir karar imza attı.

İnsanların yıllarca dayak ve işkenceye maruz kalıp, cezaevlerine atılmasına yol açan "Bijî Serok Apo" sloganının, "ifade özgürlüğü" olarak değerlendirildiği yargı kararlarına bir yenisi daha eklendi. Antep'te yapılan 2014 yılı Newroz kutlaması ve DBP Şehitkamil İlçe Örgütü binası açılışında Kürt Halk Önderi Lideri Abdullah Öcalan lehine "Bijî Serok Apo" sloganı attıkları için haklarında "örgüt propagandası yapmak" suçundan 2 ayrı dava açılan 10 kişi, davaya bakan Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin atılan sloganın "şiddet veya tehdit yöntemini teşvik edici olmadığı ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu" kanaatiyle geçtiğimiz aylarda beraat ettirildi. 

Bu yönde verilen kararın bir yenisi ile Amed’de karşılaşıldı. 2009 yılında gözaltına alındıktan sonra hakkında "Örgüte üye olmak" suçundan dönemin özel yetkili Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan Abdullah İzgi isimli yurttaş, yargılama sonucunda 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Bu yüzden de hakkında kapatılan Özel Yetkili Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Örgüt propagandası yapmak" suçlaması ile dava açıldı. Yapılan yargılama sonucunda İzgi'ye bu davadan da 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Verilen karara avukatı aracılığı ile itiraz eden İzgi'nin dosyası temyiz için Yargıtay'a başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Dairesi, kararı İzgi lehine bozdu.

Bozulan karar sonrası dosya Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Hafta içerisinde görülen duruşmada, mahkeme heyeti, atılan sloganı "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirerek, İzgi'nin beraatine karar verdi.

Gerekçeli kararını da açıklayan mahkeme heyeti, sanığın dile getirmiş olduğu sözlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin güvence altına aldığı "ifade ve düşünce özgürlüğü" kapsamında olduğunu vurguladı. Gerekçeli kararda beraat kararına dair şunlar kaydedildi: "Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir alma ve verme özgürlüğünü de içerir. Bu madde devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine bağlı tutulmalarına engel değildir." 

Mahkeme heyeti, "Bijî Serok Apo" şeklinde atılan sloganın "Örgüt propagandası" kapsamı dışında kaldığını belirterek, "Sanık 17 celse kendisi hakkında verilen 12 yıl hapis cezası hükmünün açıklanması sırasında suç konusu sözleri sarf etmiştir. Yargılamanın son celsesine kadar bu yönde bir söz sarf etmeyen sanığın kendisi hakkında verilen 12 yıl hapis cezasına ilişkin hükmün açıklanması sırasında bu sözleri sarf etmesi hakkında verilen 12 yıl hapis cezasını kabullenmemek ve bu mahkumiyeti eleştirmek mahiyetinde sözleri sarf etmiştir. Dolayısıyla sanığın 'terör örgütünün' üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde slogan atma şartı gerçekleşmemiştir. Bu nedenle atılan slogan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında ele alınmaktadır" diye kaydetti.