GÖRÜNTÜLÜ

Kanada ve Almanya'da üç devrimci kadın anıldı

Fransa'nın başkenti Paris'te 2013 yılında katledilen devrimci Kürt kadınlar Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez anılmaya devam ediyor. Anma etkinlikleri Kanada ve Almanya'da devam etti.

TORONTO

Kanada'nın Toronto kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen Paris Katliamı anmasında şiir, sinevizyon sunumu yapıldı.

Etkinlikte konuşan KONRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, Ömer Güney'in MİT ile bağlantısına dikkati çekti ve kendisinin ölümüyle cinayetlerin üzerinin örtülmeye çalışıldığını kaydetti. Türk ve Fransız devletlerinin katliama ilişkin işbirliğine de değinen Kartal, "Artık herkes şunu bilsin ki, Kürt halkı eski Kürt halkı değildir; bütün dünyada kendini kabul ettirmiştir. Özellikle de kadın özgürlük mücadelesi bütün dünyada açık bir şekilde ortadadır" dedi.

Üç devrimci Kürt kadın sahiplenilerek mücadelenin yükseltileceğini söyleyen Kartal, "Hakikatin ortaya çıkarılması için her alandaki Kürt hareketi üzerine düşeni yapacaktır. Bizler gerçeğin açığa çıkarılması için Sakine, Fidan, Leyla yoldaşlara borçluyuz. Tabii ki gerçeklerin açığa çıkması da Türk devletinin mahkum edilmesidir. Türk devletinin mahkum edilmesi de Kürt sorununun çözülmesidir, halkımızın özgürlüğüdür" şeklinde konuştu.

Kentte Toronto Gençlik Komisyonu da Paris Katliamı'na ilişkin bildiri dağıtımı ve basın açıklaması yaptı.

MÜNİH

Almanya'nın Münih kentinde de Paris'te katledilen üç devrimci kadın anıldı.

SARA-Kadın Komünü ve Civanên Jin'in birlikte düzenlediği eylem kapsamında, Fransız Konsolosluğuna mektup ve dosya verildi. Fransız Elçi tarafından kabul edilen kadınlar, hükümetten katliamın aydınlatılması için gerekli adımları atmasını istedi. Kadınlar, davanın duruşmasına kısa bir süre kalan tetikçi Ömer Güney'in ölmesinin tesadüf olmadığına dikkati çekerek, dosyanın kapatılmamasını da istedi.

Kadınlar, üç devrimci Kürt kadının mücadelesini sahipleneceklerini ve adalet arayışlarını sürdüreceklerini söyledi.

ESSEN

Almanya'nın Essen kentindeki Paris Katliamı anması, Berivan Şengal Kadın Meclisi tarafından düzenlendi. Saygı duruşunun yapıldığı etkinlikte, "Katilin ortadan kaybedilmesi  üç kadın arkadaş şahsında bütün Kürtlere yapılan bir hakaret olmuştur" denildi.

Anma, üç devrimci kadını anlatan sinevizyonla son buldu.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde, Jinen Ciwanên Azad, YXK ve Ronahî Kadin Meclisi Şehit Ailesi Komisyonu, Paris'te katledilen üç kadını NAV-DEM merkezinde andı.

Anmadaki konuşmalarda, katliamın, üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen aydınlatılmaması nedeniyle Fransız devletine tepki gösterildi.

Anma, sinevizyon gösteriminin ardından sona erdi.

Ayrıca, Perşembe günü saat 16.00'da Apollo Kino'da (Limmerstraße 50, 30451 Hannover) Sakine Cansız'ı konu alan filmin gösterimi yapılacak.