Kayıp yakınlarından açlık grevleri için duyarlılık çağrısı

Amed ve İzmir'de kayıp yakınları ile insan hakları savunucularının adalet arayışları devam etti. Eylemlerde tutsakların açlık grevleri için de duyarlılık çağrısı yapıldı.

İHD Diyarbakır ve İzmir şubeleri “Kayıplar bulunsun failler cezalandırılsın” talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerine devam etti. Diyarbakır’da Selahattin Akbulut’un akıbeti sorulurken, İzmir ise, Hasan Ocak’ın dosyasına dikkat çekildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları tarafından düzenlenen “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 424’üncüsü gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğrafları ve Amed'in Sur ilçesinde devlet güçlerince katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafları taşındı. Eyleme, kayıp yakınları, İHD yöneticileri ve insan hakları savunucuları katıldı. Kayıp yakınları bu haftaki eylemlerinde 21 Haziran 1995 tarihinde Amed'in Bismil ilçesinde gözaltına alınan ve daha sonra 26 Şubat 1996’da cenazesine ulaşılan Selahattin Akbulut’un akıbeti sordu. 
Örhan, “Bu hükümet döneminde de maalesef hiçbir fail cezalandırılmadı ve adalet önüne çıkarılmadı” dedi. 

Konuşmaların ardından 21 Haziran 1995 tarihinde Amed'in Bismil ilçesinde gözaltına alınan ve daha sonra 26 Şubat 1996’da cenazesine ulaşılan Selahattin Akbulut’un akıbeti soruldu. Akbulut’un hikayesini ise İHD Şube Yöneticisi Emin Ermin okudu.

Ermin, şunları kaydetti:

"Selahattin Akbulut 1935 doğumlu evli ve 11 çocuk babasıydı. Koruculuğu kabul etmediği için sık sık devlet güçleri tarafından baskıya maruz kalıyordu. Aynı nedenle bir kaç defa gözaltına alındı ve ölümle tehdit edildi.
21 Haziran 1995 günü ailesiyle birlikte ikamet ettiği Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Tatlıçayır köyüne jandarma tarafından baskın düzenlendi. Jandarma köyde iken beyaz renkli Toros marka bir araçla gelen sivil giyimli 5 kişi karakolda ifadesinin alınacağını söyleyerek Selahattin'i zorla araca bindirdi. Ailesi gelen beş kişiden ikisini tanıdı; bunlar Mehmet ve Levent adlı askerlerdi. Selahattin Akbulut'un yoğun işkence izleri olan ve kurşunlanmış cansız bedeni 26 Şubat 1996 tarihinde Bismil ilçesine bağlı Işıklar (Goma) köyü Kuruçay deresinde kuma gömülü bir halde bulundu."

İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi faili meçhul cinayetler ve gözaltında kayıplara dikkat çekmek amacı ile her hafta yaptığı basın açıklamasında bu hafta Hasan Ocak’ın dosyası işlendi. Eski Konak Sümerbank önünde basın açıklaması yapıldı. Eyleme KESK Şubeler Platformu, HDP yöneticileri, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ve çok sayıda kişi katıldı. “Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın” ve “Kayıplar vicdandır sahip çık” pankartlarının açıldığı açıklamayı yapan İHD Şube Yöneticisi Caner Canlı, Şakran ve Menemen cezaevlerinde tutsakların başlattığı açlık grevlerinin 38’inci gününe girdiğini dikkat çekerek duyarlılık çağrısında bulundu.
“Bu topraklarda hukuk yok. Adaleti sağlayacak bir yargı sistemi de yok” diyen Canlı, bu yüzden yıllardır sokaklarda olduklarını söyledi. 22 yıl önce gözaltında katledilen ve uzun bir süreden sonra cenazesine ulaşılan Hasan Ocak’ın davasına dikkat çeken Canlı, davanın geçmişine ilişkin şunları söyledi: “Hasan Ocak'ın kaybedilişinin 22’inci yılında toplumsal hafızamızda yer etsin diye tekrarlıyoruz Hasan Ocak’ın güvenlik güçlerince gözaltına alındığını ve onların kontrolü altında öldüğünü doğrulamaya yetecek veriler mevcuttur. Soruşturma olayın tam olarak nasıl meydana geldiğini belirleyecek sorumluları tespit edecek ve cezalandırılmalarını sağlayacak etkinlikte yürütülmelidir! Biz bunun gerçekleşmesi için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Hasan Ocak davasının zaman aşımına kalmaması bir kazanımdır. Suçluların yargılanması da yine bir kazanım olacaktır.” 

Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, faillerin yargılanıp cezalandırılana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.