Kayıp yakınlarından Amed ve İzmir'de eylem

Amed ve İzmir'de kayıp yakınları ile insan hakları savunucuları adalet arayışlarını eylemlerle sürdürdü.

AMED

Amed'de İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları tarafından yapılan “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 419’uncusu düzenlendi. İHD'nin şube binasında yapılan eyleme kayıp yakınları katıldı.
İHD Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici, "Bu ülkeye onurlu ve adil bir barış, kayıplar bulunduğunda, failler yargılandığında gelebilir” dedi. 
Bilici’nin ardından İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, 17 Şubat 1992’de katıldığı bir yürüyüşte polislerin ateş açması sonucu yaralanan, daha sonra yaşamını yitiren Bedriye Gümüş’ün hikayesini okudu. 
Gümüş şöyle konuştu: "Aslen Mardin’in Nusaybin ilçesi Kuşkaya köyünden olan Gümüş, evli 2 çocuk annesiydi. Gümüş’ün evine defalarca askerler tarafından baskın yapılarak, köy halkının korucu olması isteniyordu. Devlet güçleri tarafından yapılan tehdit ve baskılara karşı köyde yapılan yürüyüşe katılanlara karşı ateş açıldı. Olay yerinde 5 kişi yaşamını yitirirken, Gümüş yaralandı. Gümüş’te yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Köylülerin anlatımına göre olayın yaşandığı esnada Ramazan adlı binbaşı ile Mehmet Göçmen adlı bir yüzbaşı görevliydi. Bedriye Gümüş’ün olayına ilişkin hala bir soruşturma başlatılmadı.” 

İZMİR

İHD İzmir Şubesi gözaltında kayıplara dikkat çekmek amacı ile eski Konak Sümer Bank önünde “Kayıplar belli, failler nerede” sloganıyla eylem düzenledi. 
İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, 21 Şubat 1993’te Elazığ’da kaçırılan ve aynı yılın 27 Şubat'ında Dersim’e 12 kilometre Dinar köyünde bir köprünün altında cenazeleri bulunan Metin Can ve Hasan Kaya’nın faillerini sordu.
Çiçek, “Yıllar sonra JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan’ın Hasan Kaya ve Metin Can’ın zorla kaybedilmesinden Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım ile Hazrolu olarak da bilinen Mesut Mehmetoğlu olduğunu sorumlu tutmasına rağmen hiçbir girişimde bulunulmadı” dedi.
Çiçek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşınan davada Hasan Kaya’nın ölümü nedeniyle hükümetin mahkum edildiğini aktardı.
Açıklamanın ardından oturma eylemi de yapıldı.