Kayyum, DBP zamanında mahkemeye verdiği projeyi uyguluyor!

DBP’li belediyeye kayyum olarak atanan İbrahim Özkan daha önce kaymakamken onay vermediği projeyi kayyum olduktan sonra devam ettirme kararı aldı.

Edremit Belediyesi'ni 2015 yılında başlattığı sahil yolu projesi dolayısıyla ‘Devlet kurumları için uygun değil’ gerekçesiyle mahkemeye veren Edremit Kaymakamlığı, kayyum atanmasından sonra aynı projenin hayata geçirilmesi için harekete geçti. Çalışmalar kapsamında birçok iş yerinin ve evin yıkımına başlandı.

Van Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesi 2014 yılında 2.5 kilometrelik sahil projesini hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Proje kapsamında sahil yolu projesinin hayata geçirilmesi için Edremit Kaymakamlığından sahilde bulunan Emniyet, Karayolları ve Emniyete ait binaların boşaltılması istendi. Ancak o dönem Kaymakamlık ‘Devlet kurumları için sakıncalı’ diyerek devlet kurumlarını boşaltmadı. Bunun üzerine Edremit Belediyesi devlet kurumları dışında kalan sahil boyunca çalışmalarını sürdürdü.

Devlet kurumlarının işgali yüzünden sivillerin giremediği sahil yolu projesinde bisiklet güzergahı, halk plajı gibi alanlar bulunuyordu ve böylece sahiller halka açılacaktı. Proje, yapılan çalışmaların ardından sona doğru yaklaşmışken DBP’li Edremit Belediyesi'ne kayyum atandı.

DBP’li belediyeye kayyum olarak atanan İbrahim Özkan daha önce kaymakamken onay vermediği projeyi kayyum olduktan sonra devam ettirme kararı aldı. Özkan’ın yerine atanan Kayyum Atıf Çiçekli projeye start verdi.

'AYNI PROJE İÇİN BİZİ MAHKEMEYE VERDİLER'

DBP’li Edremit Belediyesi Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin, şunları kaydetti:

"Belediyemiz hakkında kaymakamlık projeye dava açtı. Oysa bu bizim meclis kararımızdı. Ekoloji Komisyonumuz buna dönük bir çalışma başlattı. O dönemde halka gittik, anketler yaptık. Halkımız sahillerin halka açılmasını istiyordu. Meclis kararımız mahkemelik oldu, müsaade edilmedi. Biz yine de projemize devam ettik. Benim cezaevinde olduğum sürece çalışmalar sürdü. Şu anda sanki bu çalışma yeni yapılacakmış gibi kamuoyuna deklare etti. Takip ettiğimiz kadarıyla devlet kurumlarını içine almayan sahil kordonu projesi yürütülüyor. Biz büyükşehir belediyesi ile oradaki esnafa alternatif alanlar yaratacak bir çalışma yürüttük. Esnafımızı kesinlikle mağdur etmedik. Esnafımızla tartışmalar yürüterek bu kararları aldık. Projemize onay verdik. Resmi kurumların bulunduğu sahillerin halka açılmasını istedik. Bunlara yönelik bir çalışmamız vardı ve bu yüzden mahkemelik olduk.”

ÇEV-DER: YASA HERKES İÇİN UYGULANMALIDIR

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık ise şunları ifade etti:

"İlimizin temel değeri ve dünya değeri olan Van Gölü'nün olumsuzluklarını sıkça dile getirerek gündemde kalması ve yaşanan olumsuzlukların çözülmesi gerektiğini defalarca dile getirdik. Bugün Edremit Belediyesi’nin başlattığı kıyı işgalinde bulunan kaçak yapılar diye adlandırdığı birçok baraka, yapı vb. yerlerin yıktırdığını izlemekteyiz. Bu uygulamanın bir yasa gereği olduğunu ve yasaların herkese eşit şekilde uygulandığı bilinmelidir. 3621 sayılı yasa buna açık şekilde ifade edildiği halde başta Van Valisi'nin lonağı olmak üzere birçok resmi kurumun eğlence, dinlenme yerleri olarak kıyıları işgal ettikleri, tüm canlıların ortak yaşamı olan kıyıları kapattıkları, bunun yanında sistemde güç alan ekonomik ve siyasi gücü olanların da aynen vali ve resmi kurumlar gibi kıyıyı işgal ettiklerine şahitlik etmekteyiz. Van sınırları içinde 185 kilometre mesafesi olan Gevaş’ın İn köyünden Erciş Karatavuk köyüne kadar sahil niteliğinde olan yerlerin birçoğuna yakınının işgal edildiği ve yasa koyucuların da yasayı ihlal ederek görevlerini ihmal etmeye devam etmektedir. Popülizm yada siyasi menfaatleri için Edremit’e yapılan yıkımlar tüm işgalciler için uygulanmalıdır.”

Planlanan proje kapsamında kıyı şeridinde bulunan iş yerlerine boşaltmaları için 15 gün süre veren Edremit Belediyesi, sürenin dolmasının ardından yıkım çalışmalarına başladı. Geniş 'güvenlik önlemleri' altında gerçekleşen yıkıma 80 belediye personeli ile 200 polis katıldı.

KAYYUM YIKIM OPERASYONUNU KENDİSİ YÖNETTİ

Gece yarısı gerçekleşen yıkım sırasında baraka, çay bahçeleri ve büfeleri kaldırılan halk yıkımı izlerken Kayyum Çiçekli, yıkım operasyonunu bizzat kendisi yönetti. Boşaltmaları için tebliğ yapılmasına rağmen boşaltılmayan iş yerlerinin malzemeleri polis ve zabıta tarafından araçlara yüklenerek, Yediemin'e gönderildi. Boşaltılan iş yerleri belediyeye ait iş makineleri tarafından yıkıldı. Yıkım çalışmalarını bizzat yerinde takip eden Kayyum Atıf Çiçekli, projenin en kısa sürede başlatılacağını aktardı.