GÖRÜNTÜLÜ

Kitlesel Newroz kutlamaları sürüyor

Fransa, Almanya, Romanya, İtalya, Avustralya ve İsveç'te Newroz kutlandı.

SARREGUEMINES

Direniş bayramı Newroz, Fransa’nın Grand-Est bölgesine bağlı Strasbourg, Saint Avold, Metz, Nancy ve Mulhouse kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar tarafından düzenlenen coşkul bir geceyle kutlandı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Kadın Hareketi’nin organizesiyle Sarreguemines kentinde düzenlenen Newroz gecesine bini aşkın Kürt, Türkiyeli ve Fransız katıldı.

Newroz gecesinin düzenlendiği salon rengarenk bir biçimde süslenirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün talep edildiği dev bir pankart asıldı. Gecede Kürdistan devrim şehitlerinin resimleriyle KCK, PKK, YPG-YPJ gibi Kürt örgütlerinin flamaları da asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan gecede HDP Van eski Milletvekili Kemal Aktaş’ın yanı sıra Fransız Komünist Partisi (PCF) temsilcisi Jacques Marchal ile Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) temsilcisi konuşmacı olarak katıldı. Gecede PCF, TJK-E ve Ciwanên Azad’ın mesajı da okundu.

Oldukça coşkulu geçen gecede sanatçılar Farqin, Kewê, Hasan Yıldız, Ahmet’in yanı sıra Saint Avold Çocuk Korosu, Saint Avold Saz Grubu ve Strasbourg Folklor Grubu sahne aldı.

Sık sık Öcalan lehine sloganların atıldığı gece stran ve marşlar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

DRAGUIGNAN

Güney Fransa’nın Draguignan kentinde de Newroz bir gece ile kutlandı. Kürdistanlıların yoğun katıldığı gece bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Gecede bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Osman İbrahim, Kürdistan’daki direniş ateşinin Mazlum Doğan’ların, Zilanların çizgileri ile Dört Parça Kürdistan’a önder olduğunu söyledi.

Kürdistanlıların da Demirci Kawa, Mazlum Doğan ve Zilanlarla bütünleşip, tüm barbar ve insanlık düşmanlarının başına balyoz gibi ineceğini ve tarihin çöp teknesine atılacağını söyledi.

Gecede, Hozan Şemdin, Hozan Dilovan, Sosın sahne aldı. Kutlama çekilen halaylarla sona erdi.

KONSTANZ

Almanya’nın Konstanz kentinde de Newroz kutlandı. PYD’nin organize ettiği geceye yaklaşık 700 kişi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan gecede PYD Temsilcisi bir konuşma yaptı. Newroz direniş ruhuyla bu halkın var olduğunu ve bugün de Kürdistan’ın dört bir yanında bu direniş ruhu ile var olmaya ve zafer kazanılmaya yakın olunduğunu söyledi.

Gecede Ozan Simar, Berbang, Ali Gavan ve Koma Can Welat sahne aldı.

BÜKREŞ

Romanya’nın başkenti Bükreş’te de Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı.

500 kişinin katıldığı gece, saygı duruşu ile başladı. Bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Fırat Ak Demirci Kawa’nın çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın zindan direnişi ile yükseldiğine dikkat çekti.

PYD Avrupa Sorumlularından Beşir Ak da gecede bir konuşma yaptı. Rojava’daki gelişmeleri değerlendiren Ak, Newroz’un Kürtler açısından anlamına dikkat çekti.

Gecede Ozan Armanc, Ozan Gülseher ve Ozan Bangin Agiri sahne aldı. Gece, çekilen halaylar ve “Kürdistan’a statü, Öcalan’a özgürlük”, “Kazanacağız, mutlaka kazanacağız” sloganları ile sona erdi.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da Newroz kutlandı. Ararat Kürt Kültür Derneği’nin organize ettiği kutlamalar 21 Mart’ta meşalelerin yakılması, 24 Mart’ta sinevizyon gösterimi ve 25 Mart’ta ise Newroz ateşinin yakılması ile devam etti.

Kutlamalara KCDK-E’den Murat Ceylan da konuşmacı olarak katıldı.

Xemgin Birhat, Deniz Deman, Mubin Dünen de kutlamalarda sahne aldı.

Kutlamalarda İtalyan belediye başkanları ve birçok kurum temsilcileri de konuşmacı olarak katıldı.

MELBOURNE

Avustralya’nın Melbourne kentinde ise Coburg Golu Parkı’nda Newroz festivali düzenlendi. Victoria Kürt Demokratik Toplum Merkezi tarafından düzenlenen kutlama, “Ey Reqip”in okunması ile başladı. Kutlamada, Sarya, Ben Kürdistan’ım ve Rojhilat çocuk dans toplulukları ile çocuk müzik grubu, Grup Çiçekler tarafından çeşitli performans sunuldu.

Çocuklar tarafından yakılan Newroz ateşinden sonra Moreland Belediye Başkanı Helen Davidson, Moreland Belediye Encümeni Sue Bolton, İşçi Partisi milletvekilleri Peter Xhalil, David Feeney, Lizzie Blandthorn, Victoria Yeşiller Partisi lideri senatör Greg Barber, Etnik Topluluklar Konseyi Başkanı Eddie Micallef, Kürt halkının Newroz bayramını kutlayarak her zaman desteklerini sunacaklarını dile getirdi.

Öte yandan Victoria Kürt Demokratik Toplum Merkezi Eş Başkanı Tülay Orhan, bütün baskılara rağmen Kürdistan’da kutlanan Newroz kutlamalarına dikkat çekti. Kutlamaya Kürdistan’ın dört parçasından yoğun katılım oldu.

GÖTEBORG

İsveç'in Göteborg kentinde Newroz Kürdistanlılar ve dostları tarafından coşkulu bir biçimde kutlandı.

Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra konuşmalar yapan siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, Newroz'un Kürtler ve ezilen halklar açısından taşıdığı önemi ele aldı.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Sol Parti temsilcileri, konuşmalarında baharın doğuşu olan Newroz'un bir bayram olmasının yanı sıra bir direniş ve mücadele günü olduğuna vurgu yaptı.

Yeni anayasa için yapılacak halk oylaması öncesi AKP ve Türk devletinin algı operasyonları ve provokasyonlara başvurduğuna dikkat çeken konuşmacılar, Kürt halkının tüm baskılara karşı sürdürdükleri kararlı direnişin daha da yükseleceğine olan inançlarını dile getirdiler.

Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğu, demokrasiden mi yoksa diktatörlükten yana mı bir tercih yapacağının 17 Nisan günü netleşeceğini söyledikten sonra tüm seçmenlere sandık başına gitmeleri, tek adam rejimi, diktatörlük ve faşizme giden yolu engellemek için sandık başına gitmeleri ve ‘Hayır’ oyu kullanmaları çağrıları yaptılar.

Sivenizyon aracılığıyla KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın konuşmasının izletilmesinden sonra Nuarin, Diyar Dersim, Kawa Urmiye, Farzin'in söyledikleri Kürtçe türkü ve marşlar eşliğinde halaya duran Kürdistanlılar ve dostları, “Bji Serok Apo”, “Biji azadi” ve “Biji Kürdistan” sloganlarını attı.

Sema folklor ekibinin sergilediği oyunlar geceye renk kattı.