Kobanê dayanışması ‘koridor’u zorluyor

Kobanê’nin yeniden inşası için Avrupa Parlamentosu’nda 40’ı aşkın yerel ve uluslararası sivil toplum örgütü ile siyasi grupların katıldığı konferans ardından kollar sıvandı.

Çok sayıda proje oluşturulurken, inşa için koridorun açılması bir öncelik haline geldi. Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu’ndaki tüm siyasi gruplar ve onlarca sivil toplum örgütü koridorun açılmasını istedi.

Kobanê’nin inşası için uluslararası konferans 1 Temmuz günü Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un ev sahipliğinde yapıldı. Schulz’un kendisi de görüntülü bir mesajla desteğini sundu.  Avrupa Birliği adına bir temsilci katılarak, Avrupa Birliği’nin yeniden inşaya destek vereceğini açık bir şekilde ifade etti. 

KORİDOR İÇİN BASKI ARTACAK

Temsilci Vasilis Bontosoglu, Avrupa Komisyonu İnsani İşler Genel Müdürlüğü’nün Kobanê için kaynaklarını harekete geçirdiğini söylerken, çalışmaların Kobanê yönetimi ile koordineli olarak yürütüleceğini kaydetti.

Bontosoglu, bunun Avrupa Birliği’nin açık bir mesajı olduğunu söylerken, yardımlar için Türkiye’nin sınırları açmasını büyük önemine vurgu yaptı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre Avrupa Birliği önümüzdeki günlerde, Kobanê lehine bazı girişimlerde bulunabilir.

Bununla birlikte konferansa katılan tüm sivil toplum örgütleri ve Avrupa Parlamentosu’nda grubu olan partiler, yeniden inşa için koridorun açılması gerektiğini söyledi. Yakın bir zamanda uluslararası sivil toplum örgütlerinin bu yönlü bir ortak açıklama yapabileceği öğrenildi.  İnsani yardımların ulaştırılması amacıyla koridorun açılması için Türkiye üzerindeki baskıların arttırılması bekleniyor.

Kobanê’de 25 Haziran’da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği katliama rağmen konferansta, yeniden inşa için daha güçlü bir kararlılık belirdi. İnşa konusunda birçok proje ortaya çıktı. Hastaneler, okullar, akademiler, kadın evleri, çocuk alanları, ekolojik bir ortam, kalıcı bir alt yapı, kültürel ve sanatsal kurumlar gibi çok sayıda proje çalışması yürütülüyor.

Bunlardan bir kaçına öncülük eden kurumlar ve yeniden inşa için girişimlerde bulunan örgütlerin temsilcileri, çalışmaları hakkında Yeni Özgür Politika’ya konuştu.

FRANSA-KÜRDİSTAN DAYANIŞMA DERNEĞİ’NDEN YADIM KAMPANYASI

Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği Başkanı Sylive Jan, “Kobanêli mültecilerin acil ihtiyaçlarına cevap olabilmek için şu ana kadar 50 bin Euro yardım topladık” dedi. Jan, Rhone Alp Belediyesi’nin 29 Haziran’da 20 bin Euro maddi yardım bağışladığını açıklarken, “Kobanê’nin yeniden inşası için ihtiyaçlar çok büyük ve biz bunu kaldırabilecek kapasitede olmadığımız için farklı örgütlerle de temasa geçtik” diye konuştu.

Bu girişimleri sonucuna Acil Mimarlar örgütünün bu dayanışmaya katılımını sağladıklarını ifade eden Jan, mevcut durumda Sınır Tanımayan Elektrikçiler nezdinde de girişimlerde bulunduklarını sözlerine ekledi.

KADINLAR MAHALLE MUTFAĞI İSTİYOR

Jan, Cités unies France (CUF) örgütünün de desteğini almak istediklerini söyledi. CUF,  uluslararası işbirliği geliştiren komünler, belediyeler, iller ve bölgeler bünyesinde toplayan bir federasyon olarak işlev görüyor.  Bu girişim sonucuna Kobanê’de bir mahalle mutfağı kurmak istediklerini ifade eden Jan, “Bu kantin, sadece insanları yiyecek ihtiyaçlarını gidermekle sınırlı olmayacak, aynı zamanda kadınlara istihdam alanı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Fransız işverenlerin de Kobanê’nin yeniden inşasına katılımını sağlamaya çalıştıklarını belirten Jan, Fransız hükümeti nezdindeki girişimlerinin ise daha çok siyasi olduğunu kaydetti. “Fransa’nın Kobanê lehine somut olarak daha fazla angaje olmasını istiyoruz. Fransa, Türkiye’nin koridor açmasını sağlamak için çok olumlu rol oynayabilir” diyen Jan, ancak mevcut durumda Fransa ile Türkiye ile ilişkilere ekonomik anlaşmaların egemen olduğunu düşündüğünü söyledi. 

Ancak herkesin koridor sorunu üzerinde durduğunu ifade eden Jan, “Materyallerin geçişi için koridorun açılması gerekiyor. Bu gerçekten dramatik bir durum. Koridorun açılması için sesler yükselmeli” diye konuştu.

25 Haziran günü yüzlerce kişinin katledildiği Kobanê saldırısına da dikkat çeken Jan, “Bu barbarlar, saldırıları ile bizi yıldıracağını sanıyorsa yanılıyorlar. Aksine yeniden inşa için daha güçlü bir kararlılık oluştu” dedi.

Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği, Şengal’e yönelik işgal ardından göçe maruz kalan Êzîdîlerle dayanışmak amacıyla Ağustos 2014’te Kuzey Kürdistan’a giderek incelemelerde bulunmuştu. Burada sorunların yerinde gören ve mültecilerin tanıklıklarını dinleyen dernek, daha sonra mülteci yükünü kaldıran DBP’li belediyelerle dayanışmak için maddi yardım kampanyası başlatmıştı. Bu çalışma Kobanê’den göç edenleri de kapsayarak devam ediyor.

ACİL MİMARLAR ÖRGÜTÜNDEN 500 BİN EUROLUK PROJE

Acil Mimarlar örgütü Kobanê’ye giderek durumu yerinde tespit etti ve ilk raporunu hazırladı. Sylvie Jan’dan alınan bilgilere göre Mimarlar örgütü, başlangıç itibariyle 500 bin euroluk bir katılım planlıyor.  Bunun için ekolojik ve kalıcı bir mimari plan oluşturulmakta olduğu

öğrenildi.

ELEKTRİKÇİLER DE HAREKETE GEÇİYOR

Fransa Sosyal Aktiviteler Merkez Sandığı (CCAS) de 1 Temmuz’da Brüksel’de Kobanê’nin yeniden inşasına destek amacıyla düzenlenen konferansta hazır bulundu. Konferansa, CCAS Başkanı Michael Fieshi adına Giles Chatelain katıldı.  Fransa Elektrik ve Gaz kurumları EDF ve GDF ile ortaklığı olan CCAS, ülkenin en büyük ve en zengin şirket komitesi olarak değerlendiriliyor. Sosyal turizm alanında da birinci sırada olan CCAS’ın tatil merkezlerinde her yıl 400 bin kişi kalıyor.

Giles Chatelain, mevcut duruma alan çalışması yürüttüklerini ve henüz bir proje oluşturmadıklarını söyledi. Elektrik konusunda temel bir sorundan bahseden Chatelain, “EDF, riskli bölgelere ekip göndermiyor. Bu nedenle bir ortaklık kurmamız veya bir yol bulmamız gerekiyor.  Sınır Tanımayan Elektrikçiler ile temasa geçmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

KOBANÊ’YE BİR FELSEFE OKULU YOLDA

Şengal-Kobanê Komitesi ile birlikte çalışan Belçikalı feminist Nele Vandendriessche,  Kobanê’de bir okul kurmak için çalıştıklarını söyledi.

Nele Vandendriessche,  “Yakında okul projesi tamamlanacak. Pedagojik bir proje olacak. Yaşamda insanların soru sorması gerektiği üzerinden hareket ediyoruz. Sokrates yönteminin esas alınacağı bir çalışma olacak” şeklinde detaylandırdı. Bunun felsefi bir okul olacağını belirten Vandendriessche, “Bu demokrasinin temelidir. Sınıfta soru sorarak başlıyor.” ifadelerini kullandı.

Vandendriessche, kuracakları okulun Fransızca ve Flamanca olmak üzere çift dili olacağını söyledi. Nele Vandendriessche, Belçika’daki okullarda pedagojik bir çalışma yürüterek, Kobanê’deki okul için para toplamak amacıyla duyarlılık oluşturmaya çalışacaklarını belirtti.

AMUDE SİNEMASI YENİDEN İNŞA EDİLECEK

Rojava’ya ilişki yeniden inşa projeleri sadece Kobanê ile sınırlı değil. Diğer kantonlar için de bir çok sivil toplum örgütü çalışmalar yürütüyor. Uluslararası sağlık örgütü Medico International’ın İsviçre şubesi ile Civaka Azad-Frankfurt örgütü Amude’de ortak bir proje oluşturdu.

Bu proje hakkında bilgi veren Nil von Hentig, “Frankfurt’tan çok değişik, olağanüstü bir projemiz var” diyerek Amude sinemasını yeniden inşa edeceklerini söyledi.

Amude kentindeki tek sinema salonunda 13 Kasım 1960’da çıkan bir yangın felakete dönüştü.  Yangın, bir film gösterimi için 150 kişilik  salona 500 çocuğun yerleştirildiği sırada çıktı, 283 çocuk yanarak can verdi. Bu yangına ilişkin hiçbir zaman ciddi bir soruşturma yürütülmesi ve cezalandırma konusu olmadı.

“Biz bu sinemayı yeniden inşa etmek istiyoruz” diyen Hentig, Amude halkının kendi filmini yapması için de fırsat sunacaklarını sözlerine ekledi.