Köln'de Türk devletinin saldırıları ve referandum tartışıldı

Köln'de düzenlenen panelde, Türk devletinin saldırıları ve diktatörlüğün oylanacağı referandum süreci tartışıldı. Panelde, 'Hayır'ın çıkması halinde saldırıların püskürtüleceği belirtildi.

Alınteri dergisi tarafından Köln Üniversitesi'nde "Ortadoğu'da Değişen Dengeler ve Türkiye" başlıklı panel düzenlendi.

Gülay Nacer'in moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Gazeteci Celal Başlangıç ve Alınteri Temsilcisi Selim Açan katıldı.

İlk bölümüde 'Çözüm Süreci’ döneminde AKP'nin uygulamaları, HDP'nin yükselişi ve Rojava Devrimi konuşuldu. İkinci bölümde ise izleyicilerin soruları alındı ve referandum süreci masaya yatırıldı.

SARIYILDIZ, CİZRE'Yİ ANLATTI

HDP Milletvekili Sarıyıldız Cizre’deki katliamlara değinerek konuşmasna başladı. Devlet güçlerinin savaş suçlarına işaret eden Sarıyıldız, şunları anlattı: 

"Derya Koç HDP Milas Eş Başkanımızdı. Cizre’deki kuşatma başlamadan iki gün önce, çoğunluğu üniversite öğrencisi olmak üzere gazeteci, sanatçı bir grup arkadaşıyla, aktivistle canlı kalkan olmak üzere Cizre’ye gelmişti. En son arkadaşlarıyla 3. bodrumda kuşatılmışlardı. Bana telefon açtı ve 'Faysal Vekil biz burada 50'ye yakın insan vardık, 20'ye yakın yaralı insan bodrumdaydı, az önce onların üzerine benzin döktüler, şu an sesleri yükseliyor. Onlardan sonra herhalde 1. ve 2. katta olan bizleri de yakacakalar' dedi. Konuşurken aramızda 100 ile 150 metre vardı, dumanlar yükseliyordu. O sesin tüm dünya tarafından duyulmasını istedim. Çünkü oradaki saldırı sadece oradaki gençlere değil, tüm insanlığaydı."

Sarıyıldız, bugün Türkiye ve Kürdistan’da yaşanılanların, Hitler ve Mussolini dönemleriyle benzerlikler gösterdiğine dikkati çekti.

'DİRENİŞ KAZANIM GETİRİYOR'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigmasıyla ortaya çıkan Rojava Devrimi'ni de selamlayan Sarıyıldız, büyük bedellerin karşılığında büyük kazanımların sağlandığını söyledi. 

Sarıyıldız, Kürtlerin kazanımlarının ardından devletin HDP'ye yöneldiğini ve 'Çözüm Süreci'ni de bitirdiğini belirtti.

Sarıyıldız, "Barış dönemlerinde, direnen toplumsal kesimler güçleniyor. Bunu gördüler ve bize savaşı dayattılar" diye ekledi.

BAŞLANGIÇ: ERDOĞAN YÜRÜRKEN KARŞILARINA KÜRTLER ÇIKTI

Gazeteci-Yazar Celal Başlangıç da yaşanılan süreci, Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu lideri olma düşü üzerinden değerlendirmenin eksik kalacağını ifade ederek, “ABD taşeronluğu ile, Ortadoğu’daki Müslüman Kardeşler zemininden de yeni bir Osmanlı, bir Ortadoğu liderliği çıkacaktı. Erdoğan’ın tek hesaba katmadığı şey Kürtlerdi. Suriye’ye doğru yürüdüğünde karşısına çıktılar" dedi.

'HENDEK NEDEN DEĞİL, SONUÇ'

Başlangıç, AKP'nin DAİŞ'e karşı savaşır gibi görünmesinin aldatmaca olduğunu, asıl amacının Rojava'daki Kürtlerin statü elde etmesinin önüne geçmek olduğunu söyledi. 

Kuzey Kürdistan'a dönük soykırımcı saldırılara değinen Başlangıç, hendeklerin neden değil, sonuç olduğunu vurguladı ve "Çünkü bu savaşın hazırlığı MGK toplantısında vardı" diye ekledi.

Referandum sürecine ilişkin ise Başlangıç, "Referandum için 'Tayyip çalıp çırpıp yine kazanır' görüşü kötü bir yılgınlığa yol açıyor. Artık 1 Kasım’daki kadar işleri kolay değil" dedi.

AÇAN: 'EVET' ÇIKARSA SALDIRILAR ARTACAK

Alınteri Temsilcisi Selim Açan da Kürt Özgürlük Hareketi'nin diğer ulusların kurtuluş mücadelelerinden ayrıştığını; dört parçada etki yarattığını, demokratik model olarak her kimliğin bir arada yaşaması için enternasyonalist karakter taşıdığını söyledi. Açan, "Devrimci güçlerin Rojava'dan öğrenecekleri çok şey var" dedi.

Referandumda 'Evet'in üstün gelmesi durumunda devletin saldırılarını katbekat artıracağını vurgulayan Açan, 'Hayır'ın ise buna karşı bir barikat anlamını taşıdığını kaydetti. 

"AKP ilk defa topluma mesaj veremiyor, yapmak istediği değişikliği dahi anlatamıyor, sadece korku üzerinden yürütmek istiyor" diyen Açan, "Evet' savunmada, 'Hayır' atakta. Tayyip her ağzını açtığında 'Hayır' daha çok atağa geçecek. 'Hayır' şu an anketlerde de önde" diye belirtti.