‘Kürt halkı 16 Nisan’da yakılan şehirlerin hesabını soracak’

"Hayır" kampanyası kapsamında Urfa, İzmir ve Batman'da halk toplantıları düzenlendi.

‘Hayır’ toplantılarında, 16 Nisan'da yapılacak referandumda Kürt halkının, yakılan ve yıkılan şehirlerin hesabını soracağı belirtildi.

İZMİR 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü,16 Nisanda referanduma sunulacak olan anayasa değişikliği tasarısına ilişkin Kültür Park Mini Golf Salonu'nda halk buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli ve HDK Yürütme Kurulu Üyesi Çiğdem Kılıçgün Uçar ile HDP Parti Meclis Üyesi İbrahim Akın konuşmacı olarak katıldı.

Birçok sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayı da kişinin izleyici olarak katıldığı toplantıda, "Umudun Adıdır Hayır” ve birçok dilde "İrademize Özgürlük için Hayır” pankartları asıldı. 

'DARBE MEKANİĞİ KURUMLARA YÖNELİKTİR'

Toplantıda konuşan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Türkiye tarihinin hiç bir zaman bu denli karanlık bir dönemden geçmediğini belirterek, "Darbe mekaniği hiçbir zaman bu kadar güçlü olmadı. Bu darbe mekaniği de bizim bu güne kadar bedel vererek kazandığımız kurumlara yöneliktir. Bu süreçte neredeyse tüm kurumlarımız kapatıldı, belediyelerimize kayyum atandı, 10 binlerce kişinin işine son verildi" dedi.

Türkiye'de yaşayan insanların en sağcısından en solcusuna kadar herkesin kaygılarının olduğunu söyleyen Doğan, şunları aktardı: "Bu yeni oligarşi düzen yasama, yürütme ve yargıyı tek elde tutan yeni bir rejimle karşı karşıyayız. Kürdistan'da yaşanan vahşetin boyutlarını çok iyi biliyorsunuz. Bu sürecin bize reva görenler Meclis'te savaş tezkeresini onaylayanlar, HDP'li vekillerin dokunulmazlığını kaldıranlardır. Tek adam diktatörlüğünün temelini buna 'Evet' diyenler attı. Onun için bizler Elbete ki 'Hayır' diyeceğiz." 

'KARANLIĞIN ÜZERİNE YÜRÜYENLERE SELAM OLSUN'

HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş'tan selam getirdiğini söyleyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli de, "Umut mücadeledir, umut direniştir. İçerdeki yoldaşlarımıza selam olsun. İmralı'ya, Kandıra'ya, Silivri'ye umudu büyütenlere selam olsun. Karanlığın üzerine yürüyenlere, Sur'a, Rakka'ya yürüyenlere selam olsun" diye belirtti. 

BATMAN

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde bölge illerinde yürütülen referandum kampanyası sürüyor. “Hayır” kampanyası kapsamında Batman’da halk buluşması gerçekleştirildi. DBP Merkez ilçe binasında “Demokratik Cumhuriyet Ortak Vatan” şiarıyla yapılan buluşmaya, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, HDP Batman milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Batman Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP ve DBP il yöneticileri ile yüzlerce yurttaş katıldı. Yoğun katılımdan dolayı yurttaşlar salona sığamadı.

‘YIKILAN YIKILAN ŞEHİRLERİN CEVABI VERİLECEK’

Buluşmada konuşan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, yapılan baskı ve zulmün direnişle kırılacağını belirterek, "16 Nisan’da yapılacak referandumda Kürt halkı Kürdistan da yakılan ve yıkılan şehirlerin cevabını verecektir” dedi.

16 Nisan’da yapılacak referandumda kesinlikle boykot seçeneğinin masada olmadığını söyleyen Aslan, “Kirli odaklar tarafından bu tartışmalar yürütülerek boykot meselesini gündeme getiriyorlar. Halkımızın kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Halkımız sandığa giderek bu oyunlara gelmeyecektir” şeklinde konuştu.

'PAKETİN AMACI ERDOĞAN’I KORUMAKTIR'

HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise, "Bu pakete karşı çıkmamız için HDP’li ve Kürt olmamıza gerek yok” diyerek, “Çünkü 80 milyon kişinin iradesini bir kişiye bağlayacak ve bu da halk üzerinde daha fazla baskıyı getirecek. Bu Anayasa değişikliği paketi Erdoğan ve hükümeti tarafından son iki yılda işlenen suçların cezasını vermemek ve kendini korumaya almaya dönük bir pakettir” dedi. 

EVET ÇIKARSA TEKÇİLİK HÜKÜM SÜRECEK

Anayasa değişikliği tasarısınınTürkçülük üzerine yapıldığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: 

“MHP ruhuna bürünmüş AKP makyajıyla ülke yönetiliyor. Mevcut haliyle AKP kendi kuruluşundan uzaklaşmış. Bu pakette tekçilik, Türkçülük diyor. Biz de bu ülkede Türkler dışında da insanların yaşadığını söylüyoruz. Yine bu paket doğa kaynaklarımızı talan ediyor ve kadınları yok sayıyor. Kürtler yok, Alevi ve emekçiler yok. Onun için hiç bu pakette hiç kimsenin hayrı yok. Sadece bir avuç insan için hazırlanmış bir Anayasa'dır. Dolayısıyla 'Hayır' diyeceğiz.” 

HAYIR ÇIKARSA OHAL BİTER

Türkiye’de bir Kürdistan da ise iki referandum yapılacak. Birincisi despotik yönetime 'Evet' mi 'Hayır' mı diyeceğiz. Diğeri ise eş genel başkanlarımızın tutuklanması ve belediyelerimize kayyımların atanmasıdır. Dolayısıyla Kürdistan’dan net bir 'Hayır'ın çıkmasını bekliyoruz. Kürdistan da güçlü bir 'Hayır' çıkarsa AKP yaptıklarını düşünmeye başlayacaktır. OHAL biter, siyasi tutsaklar tahliye olur. Açlık, işsizlik sorunu çözülür. En önemlisi de savaş biter ve demokratikleşme başlar.

URFA

Urfa'da gerçekleştirilen halk toplantısına ise HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanı Salih Yıldız, HDP Meclis Üyesi Ziya Çalışkan, HDP, DBP yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

'DİKTATÖRLÜĞE, KATLİAMLARA, TECRİDE HAYIR DİYECEĞİZ'

Toplantıda konuşan DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven, "Ortadoğu ve Kürdistan’da önemli gelişmelerin yaşandığı bu süreçte kimse halkımızdan geri durmasını bekleyemez. Gerek ulusal birlik çalışmalarımızı gerek Bakur Kürdistan’ındaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diye belirtti. 

16 Nisan’da yapılması öngörülen referanduma ilişkin ise Güven, “Başkanlık sistemi olarak ifade edilen tek adamcılık diktatörlük sistemidir. Biz Kürtler, demokratik bir coğrafyada birlik içinde yaşamak isteyenler; bu referandumda Cizre, Ankara, Suruç için 'Hayır’ diyeceğiz. ‘Hayır’ diyerek Kürdistan ve Türkiye halkları üzerindeki, kadınlar, işçiler, emekçiler, gazeteciler üzerindeki baskıyı kaldıracağız” ifadelerini kullandı.