Kürt parti ve kurumlarından ortak tavır: Referandumda ‘HAYIR’ diyelim

DBP, HDP ve DTK yöneticilerinden oluşan bir heyetin Amed’deki Kürt siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine düzenlediği ziyaretlerde Kürt halkının birliğinin zamanı olduğu vurgulandı.

DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP Milletvekili İmam Taşçıer ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanlık Divan Üyesi Gülistan Akel’den oluşan heyet, Amed’de dün başlayan Kürdistani parti ve hareketlerini ziyaretler bugün de devam etti. Ziyaret programında bugün Özgürlük ve Sosyalist Partisi (ÖSP), NUBIHAR, Azadi Hareketi ve Devrimci Demokrat Kürt Derneği’ne (DDKD) vardı. DBP, HDP ve DTK’den oluşan heyeti, parti kurum ve temsilcileri karşıladı. 

‘REFERANDUMDA BİRLİKTE HAYIRI ÖRGÜTLEMELİYİZ’ 

Azadi Hareketi binasında gerçekleşen ziyarette konuşan Gülcihan Şimşek, ziyaret amaçlarının Kürt Ulusal Birliği ve referandum çalışmaları kapsamında olduğunu söyledi. Şimşek, 21. yüzyılda Kürdistan merkezde olmak üzere Ortadoğu’nun yeniden dizayn edileceğini belirterek, buna karşı Kürtlerin aciz bir durumda olmaması gerektiğini ifade etti. Zamanın birlik zamanı olduğunu ve birlik ile beraber ortak hedefleri doğacağını vurgulayan Şimşek, “Referandumda birlikte ‘Hayır’ı örgütlemeliyiz. ‘Hayır’ demek Kürdistan’da yaratılan politika ve yıkımlara dur demektir” dedi. 

Ardından söz alan HDP Amed Milletvekilli İmam Taşçıer, Şeyh Said başkaldırısının başarılı olmamasının en büyük nedeninin Kürtler arası birliğin sağlanmaması olduğunu söyleyerek, “Kuzey Kürdistan’da partilerin bir araya gelmesi Kürdistan’ın diğer dört parçasına moral olup burada diyalog ve birlik kurabilirsek bu diğer parçalarda da sağlanır. Bundan dolayı sık sık yan yana gelip sorunlarımızı tartışmalıyız” diye konuştu. 

‘KÜRTLERE KARŞI ASİMİLASYON VE İNKÂR DEVAM EDİYOR’ 

Ülkenin beş yüz kişi ya da bir kişi tarafından yönetilmesinin Kürtler için bir şey değiştirmeyeceğine dikkat çeken DTK Başkanlık Divanı üyesi Gülistan Akel ise şunları söyledi: “Farklı partiler olabiliriz ancak Üçüncü Dünya Savaşı diye nitelenen savaş Kürtlerin kalbinde gerçekleşiyor. Referandum bizler için bir viraj parlamenter sistemi değiştirmeye çalışıyorlar. Bu bizim için bir şey değiştirmeyecektir. Her zaman Kürtlere karşı asimilasyon ve inkar politikaları devam edecektir. ‘Hayır’ Kürt halkı için hayırlı olacaktır.”

‘KÜRDİSTAN’IN GELECEĞİ İÇİN BİRLİK ÖNEMLİ’

Ziyarette söz alan Azadi Hareketi Sözcüsü Sedat Doğan da, Ortadoğu’da Kürdün öldürülmediği gün olmadığının belirterek, 50 milyon nüfusa sahip olan bir halkın halen kendi dilinde eğitim göremediğini söyledi. Doğan, Kürtlerin bin yıldır zulüm gördüklerini belirterek kimsenin korku ve tehdit ile Kürtleri teslim alamayacağını altını çizdi. Kürtler birliklerini sağlamaları gerektiğini ifade eden Doğan, birlik olmadan Kürtlerin bir şey başaramayacağını ‘Kürdistan’ın geleceği için Kürtler arası ortak kararların sağlanmasının hayati derecede önemli olduğunu kaydetti.