Kürtler Zaandam ve Gent'te kongrelerini yaptı

Hollanda'nın Zaandam ve Belçika'nın Gent kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar, örgütlendikleri kurumların kongrelerini yaptı. Kongrelerde Türk devletinin planlarının boşa çıkarılacağı mesajı verildi.

Hollanda'nın Zaandam ve Belçika'nın Gent kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar, örgütlendikleri kurumların kongrelerini yaptı. Kongrelerde Türk devletinin planlarının boşa çıkarılacağı mesajı verildi.

ZAANDAM

Hollanda'nın Zaandam şehrinde Mezopotamya Demokratik Toplum Merkezi'nin 1. Kongresini gerçekleştirdi.

Özgürlük mücadelesinin özellikle 1988-2007 yılları arasında önemli merkezlerinden birisi olan Zaandam şehri uzun yıllar Amsterdam Demokratik Kürt Toplum Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdürdü, halktan gelen yoğun talepler nedeniyle 2016'da tekrar bir kurum açtı. Komün faaliyetlerini Şubat 2017'ye kadar sürdüren Zaandam Mezopotompya Komünü, 1. Kongresini gerçekleştirerek meclisini ilan etti.

23 kişilik bir yönetimin seçildiği kongrede eş başkan olarak Musa Taştan ve Yurda Yıldırım seçildiler. Eş başkanlar yaptıkları konuşmada demokratik mücadelenin ve örgütlenmenin önemine değindiler.

Eş başkanlar, kurumları geleneksel kurum halinden çıkararak eğitim ve demokrasi akedemilerine çevirme hedeflerinden söz ettiler.

GENT

Belçika’nın Gent kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi 2. Olağan Kongresi'ni Belçikalı Kürt dostlarıyla yaparak yeni yönetimlerini belirledi.

50 kişinin katıldığı kongre saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasının ardından Divan Kurulu seçimi yapıldı. Seçimin ardından Kürdistan coğrafyasında savaş süreci ve Kürt halkının genel durumuyla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Yakın süreçte Türkiye'de olacak referendum ile ilgili, halkın buna yoğun bir şekilde katılması gerektiği ve bu konuda tarihsel olarak görevlerin olduğu belirtildi. Seçim sürecinde 'Hayır'ı örgütlemek için herkesin çalışıp, dayanışma içinde Türk devletinin Kürt halkının imhası üzerindeki oyununu boşa çıkarması gerektiği belirtildi.

Siyasal süreç değerlendirmesinden sonra dernek faaliyet ve mali raporları okundu. Raporların değerlendirilmesi yapıldı. Yeni süreçte kurumsallaşmanın önemi üzerinde duruldu. Katılımcıların sorularından sonra, Demokratik Kürt Toplum Derneğinin önümüzdeki süreçte yapacağı faaliyetler hakkında değerlendirmeler yapıldı. Belçikalı parti ve kurumlar adına gelen misafirler de kısa konuşmalar yaptılar ve Kürt halkıyla dayanışmanın önemi hakkında mesajlarını ilettiler.

Değerlendirmelerden sonra yeni yönetim seçimine gidildi. Yapılan seçimde 2 eş başkan ve 2 kişi de yeni yönetime seçildi. Ayrıca meclis ve dernek  komisyonlarında çalışacak yeni ekip belirlendi. Seçimden sonra küçük bir resepsiyon yapıldı.