'Mahallemiz afet riski taşımıyor; kentsel dönüşüm kararı rant amaçlı'

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde 'afet riski' taşıdığı iddiasıyla kentsel dönüşüm kararı alındı. 10 bin kişinin yaşadığı mahalle halkı karara tepki göstererek, projenin iptal edilmesi için örgütlenme çalışmalarına başladı.

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde 'afet riski' taşıdığı iddiasıyla kentsel dönüşüm kararı alındı. 10 bin kişinin yaşadığı mahalle halkı karara tepki göstererek, projenin iptal edilmesi için örgütlenme çalışmalarına başladı.

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde afet riski taşıdığı iddiasıyla Soğukpınar ve Atatürk mahallerinde kentsel dönüşüm kararı alındı. Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlanan kararın ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Ahmet Uğurlu arasında Kemalpaşa’da düzenlenen törenle imzalanan protokolle resmi süreç başladı. 800 dönümde yapılması planlanan projede Afet riski kararının hangi bilimsel raporlara göre verildiği açıklanmadı.

ÖRGÜTLENMEYE BAŞLIYORLAR

İzmir’in toplamda 16 mahallesinde başlayan kentsel dönüşüm projesi yaklaşık 5 bin hektarlık bir araziyi kaplıyor. Alevi ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Soğukpınar ve Atatürk mahallerinde başlatılan projeyle ilgili mahalle halkına herhangi bir bilgi verilmedi. Resmi sürecin başlamasıyla mahalle halkı kahvehanelerde toplantılar düzenleyerek neler yapabileceklerini tartışıyor. Limontepe Kentsel Dönüşüm Derneği'yle de bir araya gelen mahalleli, en kısa zamanda bir dernek kurarak projeye karşı örgütlenme çalışmalarına başlayacak.

ANF'ye konuşan mahalle halkı, mahallelerinin deprem ve sel riski taşımadığı, projenin tamamen rant sağlamak amaçlı olduğunu söyledi.

EVLERİNİ YIKIP BORÇLANDIRACAKLAR

Mahalle sakini Yaşar Karabulut, Kemalpaşa Belediyesi ya da herhangi bir belediye yetkilisinden kendilerine projeye ilişkin bir bilgi verilmediğini dile getirdi. Karabulut, “Daha önce de üç kişi geldi, mahalledeki evlerde ölçüm yapacaklarını söylediler. Yaklaşık 20 tane evi ölçüm yapsınlar, diye yazdırdık. Ama bir daha gelip de ölçüm yapmadılar. Ev adreslerini alıp gittiler. Gelen kişiler bize ‘bu evler yıkılacak’ dedi. Ben de ‘bu evler yıkılınca biz ne olacağız’ diye sordum. Size de ‘borç karşılığında ev vereceğiz’ dediler” diye konuştu.

‘DEPREM OLUNCA HİSSETMİYORUZ BİLE’

Mahalle sakini Tacettin Keklik, Soğukpınar Mahallesi'nde bu projeyle ilgili kimsenin haberinin bulunmadığına dikkat çekerek, şunları ifade etti: "Kendi kendilerine toplanıp karar vermişler. Ben 20 senedir bütün alın terimi bu eve döktüm, ben şimdi çocuklarımla beraber nereye gideceğim? Kiraya gidemem, nüfusumuz kalabalık. Kimse bize kiralık ev vermez. Bana sorulmadan karar verilmiş. Risk alanı ilan edilmiş bizim mahalle, bizim burası İzmir’in en sağlam mahallesidir. Deprem olunca bile biz çarşıya gelince öğreniyoruz. Kimse depremi hissetmiyor bile." Keklik, mahalleyi terk etmeyeceklerini söyledi.

'EVLERİMİZİ ONLARA YEDİRMEYİZ'

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin Kemalpaşa’ya gelmesiyle projeyi öğrendiğini anlatan mahalle sakinlerinden Necmettin Erdoğan ise “Kemalpaşa Belediye Başkanı bu projeyi kendine rant sağlamak için yapıyor. Bu bir oyundur, biz de bu oyuna gelmeyeceğiz. Mahallemiz deprem ya da sel riski taşımıyor. Her iki mahallenin de temeli tamamen kayalıktır, çok sağlam temeli var. Yalan söylüyorlar, 'deprem riski taşıyor' diye. Bu evler çok zorluklarla yapıldı; canımızla kanımızla yaptık, onlara yedirmeyiz. Bunlar İslam’dan bahsediyorlar ama İslam’la bunların alakası yok. Bize neden bir açıklama yapmıyorlar, biz gazeteden, sağdan soldan öğrendik projeyi” şeklinde konuştu.