Mat: CHP Alevilerden artık oy alamaz

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, Türkiye Cumhuriyet tarihinde Alevilerin ilk kez kurumsal kimlikleriyle seçime girdiklerini söyleyerek, 7 Haziran seçimlerinde Alevilerin HDP’ye oy vermesi çağrısında bulundu.

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, Türkiye Cumhuriyet tarihinde Alevilerin ilk kez kurumsal kimlikleriyle seçime girdiklerini söyleyerek, 7 Haziran seçimlerinde Alevilerin HDP’ye oy vermesi çağrısında bulundu. CHP yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi veren Mat, ‘’CHP bize Avrupa’da sandıkta bekçilik yapmamızı istedi. Bu çok saygısızca bir yaklaşımdı. CHP Alevilerden artık oy almaz’’ dedi.

Geniş bir ittifak ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçimin kilit partisi olarak görüyor. HDP ile ittifak yapan kurumlardan biri olan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Hüseyin Mat, “Bu ittifak seçimlerle sınırlı bir birliktelik değil. Uzun süreli bir birlikteliktir. Herkes böyle böyle yaklaşması gerekiyor’’ diye konuştu.

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat ile HDP ile seçim ittifakı, CHP’nin Alevi politikası ve 7 Haziran seçimlerini konuştuk.

AABF seçimlerde HDP’yi desteklediğini deklere etti. Bu bir ittifak mı yoksa seçim desteği mi?

Seçim veya dönemsel bir destek değil. Bu uzun süreli bir ittifak ve birlikteliktir.

 Neden Avrupa Alevi Hareketi HDP ile böylesi bir ittifaka gitti?

 Biz Avrupa’daki Aleviler olarak1998 yılında bir program kurultayı gerçekleştirdik. Bu kurultayda Aleviler, demokrasi, özgürlük, eşitlik ilkesi, Kürt meselesi, sol sosyalist ve işçi sınıfı olmak üzere bütün hak mücadelerini yönelik bir bakış açısı oluşturdu. Bugün HDP’nin program ve ütopyasına baktığımda bizim 1998 yılındaki programımızla birebir örtüşüyor. HDP kurulduğundan bu yana bizim görüş ve isteklerimizi kendi programımıza koymuş durumda. Bu ittifak öncesinde olan bir şey. Onun için bizimle aynı görüşe sahip olan HDP ile ittifakımız kadar normal birşey olamaz. 

AABF içerisinde farklı görüşlerde bir çok kesim var.  Peki böyle bir karara giderken her hangi bir sorun yaşadınız mı?

Biz daha önce Konfederasyon olarak ‘’Hiçbir partiye gitmeyeceğimizi ve onlar gelirse konuşuruz’’ diye bir açıklama yaptık. Tabi demokrasi ve  özgürlükleri savunduğunu iddia eden partileri kastediyorum.

HDP ve CHP mi?

Evet sol yelpazade olan partiler. Sonuçta biz gerek inancımız ve gerekse düşüncelerimizden dolayı bu yelpazede duruyoruz. Çünkü öğretimiz mazlumun yanında yer almayı gerektiriyor. Ardından  HDP bize geldi, konuştuk. HDP bize şunu söyledi: “Derdiniz ne, ne söylemek istiyorsanız, gelin meclis kürsüsünde söyleyin. Bunun için seçilecek bir yerde adaylık vereceğiz. Gelin mecliste sorunlarınızı anlatın.’’ Açıkçası bize, ‘Alevi’ olarak gelin dediler. HDP bize bu teklifi sundu. Daha sonra CHP geldi. Onlar ise “Bize bir kredi verin ve Avrupa’daki sandıklara sahip çıkın’’ dediler. CHP bizden ‘sandıklara bekçilik yapmamızı’ istedi AABF gibi saygın bir kuruma bu yaklaşımı saygısız olarak gördük. 90 yıldır Alevilere hiçbir kredisini ödemeyen CHP, bize ve Alevilere böyle saygısızca yaklaştı. Biz her iki partinin tekliflerini örgütümüze taşıdık. Ardından Frankfurt’ta dernek ve Cemevi başkanları ve yöneticilerimizle toplantı yaptık. Bu toplantıda yaptığımız tartışmalar sonucu yüzde 99 oy  birliğiyle HDP ile ittifak için AABF yönetim kuruluna tam yetki verildi. Bizde aldığımız bu yetkiyle HDP ile görüştük. Alevilerin talep ve beklentilerini Selahattin Demirtaş’a ilettik. O da talep ve isteklerimizi kabul etti ve mutabakata vardık. Ardından kendi aramızda yaptığımız toplantıyla AABF’nin kurucu başkanı olan sayın Turgut Öker’i aday gösterdik. HDP tarafından adayımızın İstanbul’un 2’nci bölgede, 1’nci sırada gösterilmesi de bizi oldukça mutlu etmiştir. Bu da Alevilerin taleplerinin karşılığını bulduğunu gösteriyor. Yine Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Genel Başkanı Müslüm Doğan’ın İzmir’nci 2’nci bölge, 1’nci sırada gösterilmesi,  Ali Kenanoğlu’nun İstanbul 3’ncü bölgede 4’ncü sırada gösterilmesi HDP’nin Alevilere bakış açısının bir fotoğrafıdır. Göstermiş olduğu samimiyet ve güven duygusudur. O yüzden biz Alevilerde buna pozitif bir katkı göstererek, layık olacağız. 

CHP’nin Aleviler içerisinde kredisi tükeniyor mu?

Evet öyle görünüyor. Şimdiye kadar CHP alternatifsizdi ondan dolayı insanlar oy veriyordu. AKP ve MHP’ye oy veremiyeceklerine göre tek alternatif CHP kalmıştı. Aleviler, ‘’Denizde boğulan yılana sarılır misali’’ CHP’ye oy verdiler.  

Kemal Kılıçdaroğlu Alevi. Bu dönemde Aleviler daha çok CHP’ya yönelmesi gerekmi yor mu?

Kişisel olarak meseleye yaklaşmıyoruz. O bugün var, yarın yok. Biz kurumsal ve ilkesel olarak bakıyoruz. Siyasi partiler içerisinde bulunan Alevilerin kendi kimliklerine ne kadar sahip çıktıklarına bakarız. Eğer buna cevap veremiyorsa bizim onun yanında yer almamız mümkün değil. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ile MHP’nin itifakı Alevileri etkiledi mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu, bize geldi. O zaman onun yüzüne söyledik, ‘’Biz Ekmeleddin İhsanoğlu’na oy vermeyiz.’’ Çünkü bu adam kafa tasçı ve MHP’li. Zaten bugün MHP’de aday olmasıyla da ne kadar doğru olduğumuz ortaya çıktı. Ne tesadüftür ki Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul 2’nci bölgede 1’nci sırada aday. Bizim adayımız Turgut Öker’de orada aday. Adayımızın rakibi oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu’na oy veren Alevilere soruyorum: Maraş, Çorum katliamını kim yaptı? Cevap devlet. Kimin eliyle, MHP. O zaman MHP’li Ekmeleddin İhsanoğlu’na oy verenler hangi yüzle duvarda asılı katledilen Alevilerin fotoğraflarına bakacaklar. 

Aleviler Türkiye’den tam olarak ne istiyor?

Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi köylerine zorla camii yaptırmalarına son verilmesi, Cemevleri’nin tanınması, Madımak’ın müzeye çevrilemisi, yine dergahlarımızın geri verilmesi. Bunlar bizim taleplerimizdir. Ancak biz sadece kendimize hak talebinde bulunan bir kurum değiliz. Alevilerin özgür olması sorunu çözmüyor. Ondan dolayı Türkiye’nin demokratikleşmesi için Kürtlerin, Êzdîlerin, Alevilerin, Romanların, Lazların olmak üzere bütün kesimlerin özgürleşeceği anlamına geliyor. 

Son yüz yılda başta Dêrsim olmak üzere Alevilere yönelik bir çok katliam uygulandı. Alevilerin oylarını alan ve Alevi kökenli birçok milletvekilinin de CHP’de olmasına rağmen şimdiye kadar bu katliamlarla yüzleşmemesi için herhangi bir girişimde bulunmadı. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorunuz?

Şimdiye kadar Alevi kimliğiyle kimse mecliste konuşmadı. ‘’Ben milletvekili olacağım, oraya gidip Alevilerin taleplerini dile getireceğim’’ diye kimse meclise gitmedi. Onun için biz artık o mecliste kendi adımımızla konuşmak istiyoruz. Artık birileri bizim adımıza konuşmasın. Aleviler’de de Kürtler’de AKP ve CHP’ye oy veren kesimler var. Cumhuriyet kendi resmi ideolojisini toplumun içerisine yaymış. Aleviler’de Kürtler’de maalesef kendi ‘celatlarına aşık’ duruma gelmiş. Dêrsim, Maraş,  Çorum, CHP, Sivas ise SHP’nin hükümette ortak oluduğu bir dönemde gerçekleşmiştir. Eğer bugün hala bunlar çözümlememişse bu parti bu katliamların sorumlusudur. Sonuçta iktidarda sizsiniz. Biz ‘bizi koruyasınız’ diye size oy verdik. Ama katliamlarla karşılaştık. 

Şimdiye kadar Alevilerin kendi isimleriyle meclise gitmediğinizi söylediniz. Peki bu seçimlerde değişen durum ne?

Bir kere Aleviler ilk defa bu seçimlerde kurumsal kimlikleriyle seçime giriyor. Avrupa Alevi Hareketi’nin adayı Turgut Öker, kendi ismiyle gitmiyor. Bir kurumu temsilen gidiyor. Yine Pir Sultan Abdal  Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan kendi adıyla gitmiyor. HDP ile olan ittifak ise bu çerçevededir. 

HDP sizden isim mi istedi?

Aynen şöyle oldu: HDP bizden Alevi hareketi adına kontejen verdi. ‘’Kendi adayınızı belirleyin’’ dediler. Adayımızı HDP değil, biz seçtik. Bizde yönetim olarak toplantı yaptık kendi adayımızı  belirledik. Turgut bey AABF adına o meclise gidip, Alevileri temsil edecek.   

Diğer partilerle karşılaştırdığınızda HDP’nin aday profilini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de birçok dinamiği bir araya getiren, birçok rengi  buluşturan bir tablo. Türklerin, Kürtlerin, Alevilerin, Êzdîlerin, Romanların, Lazların  sesini meclise taşıyacağı bir birleşim. Tüm halkların yıllardır özlemi duyduğu bir iradeden bahsediyorduk. HDP  bunun sözcüsü oldu. Doğru bir karar, doğru bir aday listesi. Bu tablonun sadece 7 Haziran ile sınırlı olacağını düşünmüyorum. Bu ittifakın daha büyüyeceğine inanıyorum. 

HDP Avrupa’da 400 bin oy almayı hedefliyor. Ciddi bir Alevi kitlesi Avrupada yaşıyor. 7 Haziran seçimleri için Alevilere mesajınız nedir?

Önemli bir süreçten geçiyoruz. Sadece seçim olarak bakmamak gerekiyor. Yarına dair bir kararla ilgili bir şey. Bugün AKP ve Erdoğan diktatörlüğünün önündeki en büyük engel ve doğru formül HDP’nin meclise girmesidir. CHP bugün oylarını yüzde 35’e çıkarsa bile AKP’yi durduramaz. Bu kadar oy alması da mümkün değil ya. Farz edelim ki oldu. Yinede bir şey yapamaz. Onun için AKP ve Erdoğan’ın çözülmesi ve bitişi yüzde 9 olan HDP’nin meclise girmesidir. Sadece yüzde birlik bir oy gerekiyor. Onun için Alevi, Sunni, Türk ve Kürt olmaksızın her kes sandık başına gidip, HDP’ye oy vermesi gerekiyor.  Çünkü HDP’nin bu seçimlerde barajı aşması demek gelecek seçimde de iktidara ortak olacağı anlamına gelir. Buda iktidar Türkiye’de ezilen halkların eline geçeği anlanıma gelir.