Med Nuçe ve Newroz TV Eutelsat’tan tazminat istiyor

Yayınları durdurulan MedNuçe ve Newroz TV’nin avukatları, 12 Ocak günü Paris Ticaret Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Her iki televizyon kanalı, Eutelsat’ın gecikmeli her gün için 10 bin euro tazminat vermesini istedi.

Avukatlardan alınan bilgilere göre, mahkeme tazminata ilişkin kararını 24 Ocak’ta verecek.

Eutelsat yaptığı savunmada, daha önceki tutumunu yineledi. Uydu şirketi, her iki Kürt kanalından kendileriyle doğrudan anlaşma yapmalarını istemişti.  Ancak, MedNuçe ve Newroz TV, mahkeme kararına rağmen böyle bir anlaşmayı reddediyor. Eutelsat’a yönelik ciddi bir güven sorunu yaşanıyor.

Her iki kanal, merkezi Belçika’da olan BSS şirketi aracılığı ile uydu yayını verme kapasitesine sahip İtalyan İKO şirketi üzerinden sözleşme yapılmasını istemişti. Eutelsat’ın haksız bir şekilde “doğrudan sözleşme” çabasının, zaman kazanmaya yönelik olduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin talebi üzerine Med Nuçe’nin yayınları 3 Kasım günü kesilmişti. Yayınların durdurulmasına ilişkin HotBird’e 29 Eylül’de Eutelsat tarafından mail gönderilmişti. Bu mailin gönderildiği gün Türkiye’de 20’yi aşkın televizyon ve radyo istasyonu kapatılmıştı. 11 Ekim’de ise yine Eutelsat tarafından Newroz TV’nin yayınları durdurulmuştu.

Newroz TV ve Med Nuçe’nin başvurusu üzerine Paris Ticaret Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 26 Ekim günü görülmüştü. MedNuçe ve Newroz TV’ye ilişkin mahkeme kararı 15 ve 17 Kasım tarihlerinde açıklanmıştı. Paris Ticaret Mahkemesi, her iki davada da Eutelsat’ı mahkum etmiş, yayınların başlatılmasını istemişti.

Mahkemenin mahkumiyet kararıyla birlikte Eutelsat’ın Med Nuçe yayınlarını yeniden başlaması gerekiyordu, aksi halde her gecikmeli gün için 10 bin Euro tazminat ödemesi gerekecekti.  Ancak ne yayınların başlamasının önü açıldı ne de tazminat ödendi.