GÖRÜNTÜLÜ

Mersin, Hatay ve Konya da oyunu kullandı: HAYIR!

Mersin, Hatay ve Konya'da Newroz coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda 16 Nisan'daki referandum için 'HAYIR' mesajı ön plana çıktı.

Bu yıl "Mutlaka Kazanacağız" sloganı ile karşılanan Newroz Bayramı, Mersin'de coşku ile kutlanıyor. Sabah erken saatlerde Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Newroz Alanına akmaya başlayan kitle, polis kontrol noktalarını aşarak, Newroz alanına girmeye başladı. Ellerinde HDP ve "Hayır", "Na" flamaları ile alana giren kitle zafer işaretleri yaparak, "Biji Newroz", "Biji Serok Apo" ve "Teslim olmayacağız" sloganları attı. 

Yoğun aramaların yapıldığı arama noktalarından polisler "Sarı kırmızı yeşil" renkte olan hemen her şeye el koymaya çalıştı. Yurttaşlar bu uygulamaya karşı polislerle tartışma yaşarken, ısrarcı olan kitle yanlarında getirdikleri renkli eşyalarını alana sokmayı başardı. Polisin had safhada olan tahammülsüzlüğü 4 yaşındaki bir bebeğin renkli çantasına el koyması ile kendini gösterdi.

Kadınların rengarenk kıyafetler ile girdiği alan adeta da deryasına dönüştü. Platformun kurulmasına izin verilmeyen alanda davulcular ile halkın kendi yanında getirdiği erbanelerle müzik yapılırken, kitle saatlerce halay çekerek, sloganlar atmayı sürdürdü. Tüm engellemelere rağmen direniş halayını sürdüren yurttaşların coşkusu Newroz ateşinin yakılması ile birlikte doruğa çıktı. Yükselen Newroz ateşine karşı kitle hep bir ağızdan "Biji Newroz", "Biji Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Öcalan, Öcalan" ve "Biji berxwedana PKK’ê" sloganları attı. 

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada ilk olarak konuşan HDP il eş başkanları Mirza Mehmet Söylemez ve Hatice Şahin, halkın Newroz'unu kutladı. Ardından söz alan HDP MYK Üyesi Asiye Kolçak da şöyle konuştu: "Bugün yüreği eşitlik ve özgürlük ateşi ile atan tüm halkların Newroz Bayramı kutlu olsun. Zalım Dehak'a karşı bin yıllar önce yakılan Newroz ateşi bugün Mazlum Doğan'ın yaktığı 3 kibrit çöpü ile dünyanın her tarafına yayılmıştır. Kürt halkı ve dostları ile birlikte yakılan bu ateş, devleti korkutuyor. AKP hükümeti ve devleti henüz Newroz ateşi yakılmadan Newroz sendromu sarmıştır. Biz halklar, Kürt halkı olarak bu tüm baskılara rağmen binlerle yine buradayız. Sandılar ki gecenin bir saatinde haber vererek, izin vererek halkın bu alana gelişini engelleyecekler. Ama bugün yine buradayız. Bakın bu meydan Newroz meydanı. Platform veya ses düzeni olmayabilir ama inancımız var. Halkımız var bu halkın direnişi var. Bu halkı yıldırabileceklerini sanıyorlar. Ama halkımız yine burada. Bu halk mutlak kazanacak. 16 Nisan'da da bu sisteme yasaklara baskı rejimine 'Hayır' diyerek cevap verecektir."

HATAY

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Newroz'un adresi ise Yıldırımtepe Mahallesi'nde bulunan boş alan oldu. Newroz için sabahın erken saatlerinden itibaren yurttaşlar alana akın etmeye başladı. Yoğun güvenlik önlemlerine rağmen Newroz alanında bir araya gelen binlerce kişi, sık sık "Biji Newroz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. Kadınlar giymiş olduğu yöresel elbiseler ile alana farklı bir renk katarken, çocuklara giydirilen yeşil sarı kırmızı elbiseler kutlamalara farklı bir renk kattı. 

Alanı dolduran halk çalınan ezgiler ve söyledikleri anonim şarkılar ile halay çekerken, Newroz saygı duruşu ile başladı. Ardından açılış konuşmasını yapan HDP İskenderun İlçe Eş Başkanları Aysel Eşiyok ve Ahmet Çahan, halkların Newroz'unu kutlayarak, engellemelere en güzel cevabı 16 Nisan'da vereceklerini söyledi. 

KONYA

HDP öncülüğünde “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla Newroz ateşinin yakıldığı Konya’nın Selçuklu İlçesi Cuma Pazarı’nda binler halaylar ve sloganlar eşliğinde Newroz'u kutladı. Newroz alanı HDP bayrakları ve flamalar ile donatıldı. Alana gelen yüzlerce kadın yöresel kıyafetleri ile yerlerini aldı. Sahnede "Mutlaka kazanacağız” ana pankartının yanı sıra “An azadi, an azadi” ile "Newroz Piroz be” pankartları asıldı. Yine alanda üzerinde “Na” ve "Hayır" yazan çok sayıda flama ile yurttaşlar alanı doldurdu. Alanda dikkat çeken bir başka görüntü ise küçük yaştaki çocukların ellerinde “NA” yazan pankartlar ile Newroz alanına gelmesi oldu. 

Alanın güvenliği sadece polise bırakılmadı. Tertip komitesinin görevlendirdiği 50 kişilik güvenlik ekibi de etkinliğe katılanların üzerlerini aradı. Newroz alanında halkın ihtiyaçlarını karşılamak için sadece tertip komitesinin belirlediği seyyar satıcılar alana alındı.

Newroz kutlamaları başlamadan önce Newroz alanında bulunan binlerce kişi özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşunda bulundu. 

İlk olarak konuşan Konya HDP il Başkanı Erol Şan, kitleyi selamladıktan sonra HDP Eş Genel Başkaları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın Newroz mesajını okudu. Mesaj okunurken kitle zılgıt ve alkışlar ile eşlik mesajı sahiplendi. Mesaj okunduktan sonra kitle hep bir ağızda, “Şehit Namırın” sloganı attı. 

Daha sonra konuşan Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Kürtçe, Türkçe ve Arapça olmak üzere üç dilde yurttaşları selamladı. Bölge halkının selamlarını Konya halkına getirdiğini söyleyen Aslan, “Eş Genel Başkanlarımız burada olması gerekirken zindanlardalar. Dünyada sadece 3 ülkenin milletvekillerin zindanlardadır. Bunlar İsrail, Mısır ve Türkiye’dir. Ama size bir örnek vereyim; Hz. Yusuf yıllarca zindanlarda kaldı ama memleketine veziri melik olarak geri döndü. Emin olun bizim tutuklu liderlerimiz ve başkanlarımızda aynı şekilde ülkelerine melik olarak geri dönecekler” diye konuştu. 

Aslan’ın konuşmasında sonra binler Newroz ateşini yakmak için alanın ortasında bir araya geldi. Newroz ateşi yandığı sırada toplanan kitle “Bijî Serok Apo” sloganı atarak, Newroz ateşinin etrafında halaylar çekti. Newroz halaylar ile devam ediyor.