Moskova’daki Kürt Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı

Rusya’nın başkenti Moskova’da dün gerçekleştirilen Ulusal Kürt Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Uluslararası Kürt Sosyal Kurumlar Birliği, Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Federal Otonomisi’nin ortaklaşa düzenlediği “Ortadoğu’da Üçüncü Paylaşım Savaşı” konferansının sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesinde, Ortadoğu’daki kaos ve Amerika ile Rusya’nın politikalarının, bölgedeki kaos ve ölümlere neden olan etken ve faktörler ile Astana ile Cenevre’deki müzakerelerin amacı, dört parça Kürdistan’daki Kürtlerin özgürlük mücadelesi ve ortaya çıkan kazanımlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde olduğu şartların değiştirilmesinin yolları gibi birçok konu üzerine tartışma yürütüldüğüne dikkat çekildi.

Entelektüel, toplumsal ve siyasal kimlikleriyle tanınan 59 kişinin katıldığı konferansta ise şu kararlar alındı:

-Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu’daki sorunların çözülmesinin mümkün olmadığı.

-Ortadoğu’nun gerçekliğine dayanan adil çözüm arayışları desteklenmeli.

-Kürt halkı Kürt Ulusal Kongresi’nin toplanması için ortaya çıkan fırsatı kaybetmeden bir an önce Kürt Ulusal Kongresini gerçekleştirmeli.

-Şu an ki kaos sürecinde, Kürtlerin siyasi ve askeri alamda güçlenmeleri yeni destek ve ittifakların önünü açacaktır.

-Kürtler arasındaki ittifakı bozmaya çalışan, birbirine kırdırtmaya çalışan kimi güçlere fırsat vermeden eylem ve çalışmalarla bu anlayışlar boşa çıkartılmalı.

-Rusya’nın ve diğer ülkelerin Kürtlere yaklaşımı Kürtlerin siyasi ve askeri anlamda güçlenmelerinden kaynaklanıyor.

-Tüm Kürt halkı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki durumu uluslararası güçlerin gündemine koymalı.

Bunun yanında katılımcılar Kürdistan, Suriye, Türkiye ve Irak’ta süren savaşın üzerinde durdu. Büyük bir cesaretle bölgedeki bütün halkları savunmasını yapan, topraklarına sahip çıkan Kürt güçleri gerilla ve peşmergenin direnişi samut ve gurur veren bir gerçekliktir. Ortak bir fedakarlıkla Kobanê ve Şengal’de ortaya çıkan ruh Rusya tarafından görüldü ve büyük bir saygıyla karşılandı. İlişkilerin güçlenmesi ve yeni dostlukların ortaya çıkmasında Kürtlerin çektikleri acı ile Rusya’nın ikinci dünya savaşında çektikleri acıların birbirine benzemesi ilişkilerin güçlenmesi noktasında iyi bir zemin yarattı.

Ulusal Kürt Konferansın sonucunda katılımcılar şu sonuçlara ulaştı:

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bir an önce özgürleştirilmeli bu konuda başta Rusya ve uluslararası güçler olmak üzere rolünü oynamalı

-Kuzey Suriye Federasyonun statüsü tanınmalı ve anayasal güvence altına alınmalı

-AKP hükümeti barış isteyen kesimlere, milletvekillerine, Kürt halkına karşı Bakur, Başûr ve Rojava’da gerçekleştirdikleri saldırılarını durdurulmalı.

-Rusya Federasyonuna çağrı yapılarak Türkiye üzerindeki etkisinden kaynaklı bir an önce AKP hükümetin içine girdiği felaketten kurtarmalı.

-Rusya Federasyonuna çağrı yaparak; uluslararası etkinliğini kullanarak Ortadoğu’daki bunalıma köklü, gerçek adalet ölçülerine dayanan bir çözüm bulmalı.

-Rusya uluslararası alandaki ilişkilerinde Kuzey Suriye Federasyonu projesini tanıtmalı

-Kürt Ulusal Kongresi gerçekleştirilmeli ve bunun sonucunda ortak bir Kürt ve Kürdistan temsilciliği açılmalı, bu temsilcilik uluslararası anlamda bütün sorumlulukları üzerine alarak Kürtlerin çıkarlarını savunmalı.

-Başur ve Rojava Kürdistanı’nda her iki taraf belirlenen ilkelere göre hareket etmeli, kapatılan siyasi kurumlar halka zarar vermeden biran önce açılmalı halkın yararı için kullanılmalı.

-Bütün Kürt siyasi parti ve örgütleri kendi çalışmalarında önceliği Kürt halkının çıkarlarına verebilmeli.

Son olarak katılımcılar Türk devletinin Ortadoğu bunalımındaki rolünün büyük olduğunu belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayarak, Öcalan ve siyasi tutsakların bırakılmasını istedi. Bunun dışında ‘Türkiye’de çözümün olmayacağını, çözüme kavuşmayan Türkiye çözüme kavuşmayan Ortadoğu demektir’ belirlemesinde bulundu.”