Muslim Sykes-Picot’a karşı Rojava modelini önerdi

Paris’teki konferansta konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, yüzyıl önceki Sykes-Picot anlaşması ile derinleşen kriz ve savaşlara karşı Rojava modelini önerdi. Muslim, yeni bir Sykes-Picot’un da gündemde olduğu konusunda uyardı.

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Fransa Kürt Demokratik Konseyi’nin organize ettiği ve ev sahipliğini komünist senatör Michelle Bilout’un yaptığı konferansta konuştu. Senato’daki konferans “Sykes-Picot’tan yüzyıl sonra Ortadoğu için Kürt projesi” başlığı altında yapıldı.

MUSLİM: DOSTLARIMIZA SÖZ VERİYORUZ

Konferansın ilk oturumunun son konuşmasını yapan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Kürt dostlarını selamlayarak konuşmasına başladı. Kürtçe konuşan Muslim, “Dostlarımızın da bizden beklentileri var. Biz insanlık değerlerine, kendimiz, dostlarımız ve tüm insanlık için sahip çıkma sözü veriyoruz” dedi.

Sykes-Picot’un anlaşmasını yapanların Ortadoğu’nun farklı haklar, dinler ve kültürlerden oluştuğunu anlamadıklarını belirten Muslim, yaratılan sistemlerin de ulus-devlet olduğunu kaydetti. 

Muslim şöyle konuştu: “Ulus-devlet modelinin Ortadoğu hakikatine uymuyordu. Kurulan tüm bu devlet bu kez birbiriyle çatışmaya başladılar. 100 yıldır, üstünlük dayatmaları ve şu toprak benim-şu toprak senin anlayışıyla savaş yaşanıyor. Tüm suçları Sykes ve Picot’a yüklemek de yeterli değil. Ulus devletin kendisi hakları savunan bir sistem değil.”

KÜRTLERİ KATLETTİLER AMA BİTİREMEDİLER

Muslim, Ermeni soykırımına, yüzbinlerce Asuri-Süryani’nin katledilmesine yol açanın da ulus-devlet anlayışı olduğunu söyledi. Türkiye’de yok edilen azınlıklar ve farklı kültürleri hatırlatan Muslim, “Bunları katleden ulus-devletlerdi. Yüzyıldır Kürtleri de yok etmek istiyorlar. Ama Kürtler çoktu, bitiremediler” dedi.

KÜRTLER İKİNCİ SYKES-PICOT’A KURBAN EDİLMEK İSTENİYOR

Muslim, “Ama bu durum bir şeyi daha kanıtladı. İradesi olan, direnen bir halkın yok edilemez. Ulus devletin de çözüm olmadığı ortaya çıktı” şeklinde konuştu.  Belli bir din, ulus ve mezhebe dayalı devlet dayatmalarının çözüm olmadığını söyleyen Muslim, “Yeni bir ev yapmak için eskisini yıkmak gerekiyor” diye ekledi.

Kürtlerin birinci Sykes-Picot anlaşmasının kurbanı olduğunu söyleyen Muslim, bugün henüz net bir şekilde ortaya çıkmayan ikinci Sykes-Picot’a da kurban edilmek istendiğine dikkat çekti.

Bu tespitiyle Suriye’deki duruma işaret eden Muslim, Ortadoğu’da artık yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu kaydetti. Muslim, “Yeni sistemin temelinde demokratik uluslar olmalı” dedi.

ROJAVA MODELİ İKİNCİ SYKES-PİCOT’U ÖNLER

Kimsenin birbirini katletmeyeceği, kimsenin bir diğerini asimile etmeyeceği bir sistem önerdiklerini belirten Muslim, “Kürtler, Araplar, Süryaniler bu nedenle Rojava’da bir sözleşme etrafında bir araya geldiler. Biz halkımızı bu temelde örgütledik. Kadınların öncülüğüne inandık ve eşit olmasını istedik” ifadelerini kullandı.

Farklı inançların varlığından dolayı Rojava’nın laik olması gerektiğini söyleyen Muslim, Rojava’da geliştirilen proje ile birinci Sykes-Picot’un kırılacağını ve ikinci Sykes-Picot’un önünün alınabileceğini vurguladı.

MÜCADELEYİ SÜRDÜRME SÖZÜ VERİYORUZ

Muslim şöyle konuştu: “Atalarımız Kürtlerin dağlardan başka dostları olmadığını söylerdi. Biz insanlığın değerlerini savunmak için ortaya çıktığımızda, insanlığın bizimle olduğunu gördük. Kobanê savaşında milyonlarca insanın sokaklara çıkarak Kürtlere destek verdiğini gördük. Ezilenler, yoksullar Kürtlerin yanında yer aldılar. Demokrasi ve özgürlük yanlıları Kürtlerin yanında saf tuttular. Öyle ki, 1 Kasım’ı  Dünya Kobanê Günü ilan ettiler. Bizim mücadelemiz insanlığın değerlerini korumak içindir. Biz bu değerleri koruma ve bunun için mücadelemizi sürdürme sözünü veriyoruz.”