Öcalan: Bizim devrimimiz kadın devrimidir

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile kadınlara mesaj gönderen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, “Eşitlik ve özgürlük kadın meselesiyle sağlanır. Bu nedenle bizim devrimimiz kadın devrimidir” dedi.

 

 

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile kadınlara mesaj gönderen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, “30 yıldır en önemli destekçilerim kadın arkadaşlardır. Benim kadınla diyalogum, sözleşmem önemlidir. Siz kadının toplumsal sözleşmesini geliştireceksiniz. Kadın cinayetlerinden tutalım da kadın sünneti, tecavüz ve benzeri hepsine karşı mücadele veren bir sözleşme olmalı. Derinlikli ele almalısınız. Erkeklere güvenmeyin. Erkek dogmatiğini yıkın. Kadınlığınıza güvenin. Eşitlik ve özgürlük kadın meselesiyle sağlanır. Bu nedenle bizim devrimimiz kadın devrimidir” dedi.  

Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısı ile Kongreya Jinên Azad (KJA) öncülüğünde Kobanê sınır hattındaki Mehser köyünde düzenlenen mitingte, İmralı Heyeti'nde yer alan Ceylan Bağrıyanık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 8 Mart için kadınlara hitaben ilettiği mesajı okudu. Mesajda, "Kobanê şahsında, Arin Mirkan'ların direniş ruhuyla kadınlar gözlerini yeni yaşama, yeni uygarlığa açmışlardır" belirlemesinde bulunan Öcalan, "Bu duyguyla özgürlük mücadelesini yürüten siz cesur kadınları saygıyla selamlıyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü kutluyorum" dedi.

 

'SOSYAL BİR AŞK TOPLUMSAL BİR AŞK'

 

Kadın özgürlüğünü geliştirmek istediklerini mesajı ile ifade eden Öcalan, şöyle devam etti: "Şimdi bütün dünya direnen kadınlar şahsında bunu görmeye ve dergilerinde bu güzelliği vermeye başladı. İşte, bu özgürlük tutkusu, buradan doğdu. Bunlar doğru anlaşılmalı. Kürdistan, Kürt realitesinde aşkın sosyolojisini bilmek gerekir. Ben aşkı, sevgiyi, aileyi inkâr etmiyorum. Bunlara bağlılık soylu bir bağlılıktır, ama özgür bir yaşam olmadan bunların bir anlamı yoktur. Benim bahsettiğim sosyal bir aşk, toplumsal bir aşktır."

 

'EN GÜZEL KADIN ÖZGÜR YAŞAYAN KADINDIR'

 

Mesajda, "Benim için kadın özgürlüğü her şeyden daha önemlidir. En güzel kadın hayatı özgür yaşayan kadındır. Hiçbir çirkinlik köle kadınla ve tahakkümcü erkekle birleşmek bütünleşmekten daha alçak ve iğrenç olamaz. Yine hiçbir birlik ve bütünlük özgür kadınla ve tahakkümü yenmiş erkeklikle yaşamaktan daha değerli güzel ve doğru olamaz" diyen Öcalan, şunların altını çizdi: "30 yıldır en önemli destekçilerim kadın arkadaşlardır. Benim kadınla diyalogum, sözleşmem önemlidir. Siz kadının toplumsal sözleşmesini geliştireceksiniz. Kadın cinayetlerinden tutalım da kadın sünneti, tecavüz ve benzeri hepsine karşı mücadele veren bir sözleşme olmalı. Derinlikli ele almalısınız. Erkeklere güvenmeyin. Erkek dogmatiğini yıkın. Kadınlığınıza güvenin. Eşitlik ve özgürlük kadın meselesiyle sağlanır. Bu nedenle bizim devrimimiz kadın devrimidir."

 

'KADIN OLMADAN YAŞAM OLMAZ'

 

Öcalan, şöyle devam etti: "Kadın olmadan yaşam olmaz. Özgürlük olmadan etik ve estetik olmaz. Kadın etiği dediğim şey kadınının karar verme gücüdür. Bir kadını alma ya da kızını verme kabul edilemez. Ben benim diyeceksin. Ben kimsenin değilim. Kadın kocasının eşi, babasının kızı ya da abisinin kız kardeşi değildir, olmamalıdır. Kadın kendisi olmak durumundadır. Bunun formülü tutkuyla çalışmaktır, yoğunlaşmaktır, karanlığı aydınlatmaktır."

 

'KADININ ÖLDÜRÜLDÜĞÜ ÜLKEYE ÜYE OLMAM'

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinin söylediğinin tersini söylediğini belirten Öcalan, "3 çocuk, erken evlilik diyor. O da bilinçli olarak söylüyor, ben de bilinçli olarak söylüyorum. İki anlayış çatışıyor. Bakalım o mu kazanır, biz mi kazanırız göreceğiz. Benim buradaki Demokratik Çözüm başlıklarımda da kadın özgürlüğü birinci maddedir. Anlamıyorlar. 'Bunun demokratik çözümle ne alakası var' diyorlar. Ben net konuşuyorum. Kadın özgürlüğünün demokratik çözüm ile ilişkisi nettir. Daha önce de söyledim, bu kadar kadının öldürüldüğü bir ülkede, ben bu devlete üye olmam. Çözüm; kadının eşitlik, özgürlük hukukuyla beraber olur. Kadın hukuku-özgürlük hukuku benim için esastır" dedi.

 

'ÇÖZÜM YOLDAŞINIZIM'

 

"Kadının benden büyük güç aldığını biliyorum ve kendimi de sizin çözüm yoldaşınız olarak tanımlıyorum" mesajını ileten Öcalan, şunlara dikkat çekti: "5 bin yıllık erkek egemen kültür, tecavüzcü kültürdür. 9 bin yıllık çökmüş olan kadın gerçeğini özgür kadın olarak ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bu nedenle tüm müzakere çalışmamızın özü, çiçeği kadın çalışmasıdır. Çünkü kadın sorunu kültürel, siyasal, ekonomik ve sosyolojik bir sorundur. Devletle de benim diyalogum kadın özgürlüğü lehine demokratik toplum projesini demokratik devletle buluşturmak üzeredir."

 

'BEN ÖZGÜRÜM SİZDE ÖZGÜR OLACAKSINIZ'

 

Mesajında, "Kadınların ‘Öcalan özgür olmadan özgür olmayacağız' sloganı güzeldir. Çünkü ben özgürüm. Siz de özgür olacaksınız" diyen Öcalan, "Bu konuda siz direnen kadınlara çok güveniyorum. Şunu belirtmeliyim ki böylesi tarihi bir süreçte kadınların ilk defa bir müzakere heyetinde yer alması tarihi değerdedir ve kutluyorum.  İnanıyorum ki 21'inci yüz yıl kadın özgürlüğünün sağlandığı yüz yıl olacaktır. Bu temelde bir kez daha hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum özgürlük mücadelenizde başarılar diliyorum" dedi.