On binlerce Basklı ETA üyesi tutsaklar için yürüdü

Bask ülkesinin başkenti Bilbao’da sokaklara inen on binlerce kişi, cezaevlerindeki ETA üyesi tutsaklara desteğini haykırdı.

Basklı Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Kollektifi (EPPK) çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe on binlerce kişi katıldı. Gara adlı gazeteye göre eyleme en az 78 bin kişi katılım göstererek, tutsaklara destek verdi.

Eylemde göğe doğru işaret eden parmakların olduğu pankartlar açılırken, ETA üyesi tutsakların cezaevlerinde gördükleri kötü muameleler ve koşullar protesto edildi.

EPPK adlı kuruluş, cezaevlerindeki yüzlerce ETA üyesi tutsak için genel af talebinden vazgeçmiş, ancak tutsakların koşularının bire bir ele alınması gerektiğini savunuyor.

Etxerat adlı cezaevlerindeki tutsakların ailelerinin üye olduğu derneğe göre, Ağustos 2016 itibariyle İspanya’daki 42 ayrı cezaevinde 279 ETA üyesi bulunuyor. Fransa’daki cezaevlerinde ise 79 Basklı tutsağın bulunduğunu duyuran Etxerat’a göre, tutsakların koşulları oldukça kötü.

Bask ülkesinin özgürlüğü için 1959’da kurulan ETA, 2011 yılında silahlı mücadeleye son verme kararı aldığını duyurmuştu.

Geçtiğimiz ay Fransa’nın güneyinde ETA’ya ait silahları imha etmek üzere olan bir grup Basklı barış savunucusuna operasyon düzenlenmişti. Ancak bu kişilerin ETA üyesi olmadıkları anlaşılmış ve serbest bırakılmışlardı.