GÖRÜNTÜLÜ

Onbinlerin katıldığı Frankfurt Newroz'undan Amed’e selam!

Almanya’nın Frankfurt kentinde onbinlerce kişinin katılımıyla yapılan Newroz Bayramı’nda konuşan DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, 16 Nisan’da Erdoğan ve AKP’yi sandığa gömeceklerini vurgulayarak, "Frankfurt’tan Amed’e selam gönderiyoruz” dedi.

Almanya’da yaşayan onbinlerce Kürt, Newroz Bayramı'nı kutlamak için Frankfurt kentinde toplandı. Ülkedeki Kürtlerin en büyük çatı örgütü olan NAV-DEM tarafından organize edilen Newroz'da yapılan konuşmalarda Şengal’e yapılan saldırılar, Erdoğan diktatörlüğüne karşı mücadele ve Almanya’nın yasakları damgasını vurdu. 
Asuri-Süryani, Türkiye sol hareketleri, Alevi kuruluşları ile Almanya sol hareketleri de kutlamalara katılarak, dayanışma gösterisinde bulundu.

‘KÜRT KADINLARI SALDIRILARA KARŞI DİRENİŞ İÇERİSİNDE’

Tevgera Jinên Azad li Ewropa ve Yekitiya Jinên Kurdistanê li Almanya adına bir konuşma yapan Münevver Azizoğlu-Bazan, 8 Mart ruhuyla Newroz’u karşıladıklarını belirterek,"İçerisinden geçtiğimiz günler serhildana ve direnişe ihtiyaç vardır. Tıpkı 8 Mart ve Newroz gibi direnişin sembol olduğu günlere. Bugünlerde çağdaş Dehaklar, her yönüyle halkımıza saldırmakta ve vahşi yüzlerini göstermekteler. En çok da kadın ve çocuklara saldırmaktalar. Bu saldırılara karşı Kürt kadın hareketi her yerde büyük bir direniş içerisinde olarak, özgürlük mücadelesini veriyor” dedi.

Kürt özgürlük mücadelesinde Mart ayının önemine değinen Azizoğlu-Bazan, devamla şunları söyledi: "Bu ay halkımız için direniş anlamını taşıyor. Çağdaş Kawa Mazlum Doğan, Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Ronahi ile Berivan ve Sema Yüce bedenlerini ateşe vererek, direniş meşalesini yükselttiler. Bu meşale bugünde AKP ve DAİŞ’e karşı her tarafta devam ediyor. Bunun öncüsü de Kürt kadınıdır."

Cîwanên Azad da adına okunan mesajda ise Newroz direniş ve serhildan olduğu vurgusu yapılarak, bütün gençleri Çiyager ruhuyla mücadeleye etme çağrısında bulundu.

KAMURAN YÜKSEK: ERDOĞAN’I SANDIĞA GÖMELİM

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Kamuran Yüksek ise AKP ve Türk devletinin baskısına değinerek, "Kentlerimiz yıkıldı, binlerce arkadaşımız zindana atıldı. Ama buna rağmen bugün bütün dünya görüyor ki, dimdik ayakta ve özgürlük mücadelemizi sürdürüyoruz. Ölüm, zindan ve her türlü baskıya rağmen diz çözmedik. ‘An azadi an azadi’ şiarıyla bu halk mutlaka özgürlüğüne kavuşacak, diyoruz. Bu yıl bütün Kürtler, Rojava ile birlikte statüye kavuşacak bir yıl olacaktır. Ve aynı zamanda AKP faşizminin 16 Nisan’da sandığa gömülecek bir yıl olacak” diye konuştu.

Erdoğan’ın tek adamlık sistemine karşı mücadele ettiklerini vurgulayan Yüksek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Başta halkımız olmak üzere Türkiye halkları Erdoğan’ın kurmak istediği tek adamlık sistemine 'Hayır' diyor. Şu anda 'Hayır' oyları 'Evet' oylarının çok çok üzerindedir. Bundan kaynaklı Erdoğan Türkiye’de ve Avrupa’da kriz ve kaos çıkarmaya çalışıyor. Avrupa ve dünyanın Erdoğan ve AKP’yi istemediği açık. Bu hükümet miladını doldurmuştur. Onun için 16 Nisan’da sandığa gömelim. Hep birlikte demokratik bir sistem ve anayasa yapalım. Onun için her kesi sandık başına gidip bu zalim ve diktatöre ders vermesini rica ediyorum. 3 gün sonra Amed ve Van’da yapılacak olan Newroz’a selam  gönderelim. Halkımız her tarafta dim dik ayakta olduğunu bu Newroz’da gösterecektir.”

KNK EŞ BAŞKANI REŞÎD’DEN DİRENİŞ ÇAĞRISI

KNK Eş Başkanı Rêbwar Reşîd de yaptığı konuşmada bütün Kürtlerin Newroz Bayramı'nı kutlayarak, “DAİŞ’e karşı savaşan gerilla, YPG, YPJ ve gerçek peşmergelerin ve tüm halkımızın Newroz Bayramı'nı kutluyorum” diyerek, birlik, beraberlik ve mücadele çağrısında bulundu. Kürtlerin içerisinde bulunduğu duruma değinen KNK Eş Başkanı Reşid, “Tarihte hiç olmadığı kadar bugün Kürtlerin durumu iyidir. Bu kadar saldırı ve kuşatma düşmanlarımızın içerisinde bulunduğu çıkmazı ve sıkışıklığı gösteriyor. Onun için bütün Newroz dolayısıyla Kürtler, birlik olmalı ve düşmanlarına karşı mücadele etmelidir. Zaten Newroz da bize bunu emrediyor. Kürt güçleri küçük hesapları bırakmalı, kendi içerisinde demokratik bir diyaloğu geliştirmeli. Bugün bu gücümüz ve imkanız var” diye konuştu.

Öte yandan kutlamada yapılan konuşmaların dışında, sanatçı Mehmet Akbaş, Cevat Mervanî, TEV-ÇAND Çocuk Korosu, Nûarin, Koma Newa Kurd, Tahsîn Xidir gibi sanatçılar sahne alarak birer konser verdi.