Önder: Müzakerelerin kesilmesi komplodan ayrı ele alınamaz

HDP Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, müzakerelerin kesilmesinin uluslararası komplodan ayrı ele alınamayacağına dikkat çekti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat uluslararası komplosunun yıldönümünde ANF’ye konuşan HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, müzakerelerin kesilmesinin uluslararası komplodan ayrı ele alınamayacağına dikkat çekti.

Öcalan’ın Suriye’den Avrupa’ya çıkmasıyla demokratik siyaset ve barış yürüyüşünü başlattığını belirten Önder, bu durumun Kürt halkına hep enstrüman gözüyle bakan bütün uluslararası güçleri rahatsız ettiğini söyledi. Komplonun bu barış yürüyüşünü engelleyemediğini ve engelleyemeyeceğini vurgulayan Önder, “Sayın Öcalan ile üç yıl çalışmış birisi olarak biliyorum ki bu barış yürüyüşünün tüm engellemelere rağmen eşit, özgürlükçü ve adil bir finale taşıyacaktır. Hep birlikte taşıyacağız ” dedi.

‘KOMPLO BARIŞ YÜRÜYÜŞÜNÜ ENGELLEYEMEDİ, ENGELLEYEMEYECEK’

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit‘in “Amerika Apo’yu neden verdi anlamadım” sözünü hatırlatan Sırrı Süreyya Önder, “Bu sözün altında saklı olan uluslararası komplonun tüm boyutları aslında Sayın Öcalan’ın Suriye‘den Avrupa’ya çıkmasıyla boşa çıkartılmıştır” dedi. Abdullah Öcalan’ın Suriye’den Avrupa‘ya çıkmasıyla demokratik siyaset ve barış yürüyüşünü başlattığını belirten Önder, bu durumun Kürt halkına hep enstrüman gözüyle bakan bütün uluslararası güçleri rahatsız ettiğini söyledi.

Önder, sözlerine şöyle sürdürdü: “Bölgedeki temel statüko; Kürdün hep ezilmesi, ötekileştirilmesi ve Kürt nefreti üzerinden bütün güçlerin hizalanmasına göre çalışmaktaydı. Ne zaman ki, Sayın Öcalan barış yürüyüşüne başladı o zaman uluslararası komplo da tüm ağlarını süratli bir şekilde ördü” diye konuştu. Önder, komplonun bu barış yürüyüşünü engelleyemeye yetmediğini, Öcalan’ın İmralı’da da demokratik siyaset ve barış için önemli inisiyatifler alarak bu iradeyi bütün Türkiye, bölge ve dünya halklarına kabul ettirdiğini vurguladı. Müzakerelerin kesilmesi ve çözüm sürecinin berhava edilmesinin uluslararası komplodan ayrı ele alınamayacağına da dikkat çeken Önder, “Sayın Öcalan ile üç yıl çalışmış birisi olarak biliyorum ki bu barış yürüyüşünün tüm engellemelere rağmen eşit, özgürlükçü ve adil bir finale taşıyacaktır. Hep birlikte taşıyacağız ” dedi.

‘REFERANDUM OYUNLARINI BOŞA ÇIKARTACAĞIZ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Başkanlık Sistemi'ne "evet" dediğine yönelik spekülasyonlara da değinen Önder, bu söylemin sinsi bir oyunun parçası olduğuna işaret etti. Önder, Öcalan’ın devletin ve AKP hükümetinin gayri ciddi yaklaşımına ve bu meselenin demokratik boyutunu ihlal ederek salt başkanlık boyutuna dönük sergilenen cambazlıkların hepsine sert bir set çektiğini kaydetti. Önder, “Burada sinsi olarak Kürt halkının üzerinden bir boykot örgütlenmeye, becerebilirlerse ‘Evet’ oyu verdirtmeye, beceremezlerse Kürt halkını sandıktan uzak tutmaya çalışıyorlar. Bu oyunu boşa çıkartacağız” dedi.