Ortadoğu'da Kürtsüz çözüm olmaz

Fransız Senatosu'nda düzenlenen konferansta, Kürtlerin özgürlüğü sağlanmadan Ortadoğu'da çözümün gelişemeyeceği mesajı verildi. PKK’nin 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılması da istendi.

Fransız Senatosu’nda Kürt Konferansı düzenlendi. Konferans, “Sykes-Picot’tan yüzyıl sonra Ortadoğu’da Kürt projesi” başlığı altında düzenlendi. Konferansın ilk oturumuna moderatörlük yapan INALCO’da eğitim görevlisi İbrahim Seydo Aydoğan, Sykes-Picot’un nasıl ortaya çıktığı ve sonrasında yol açtığı sorunlara ilişkin kısa bir değerlendirmede bulundu. 

'HERKES KAÇARKEN KÜRTLER DİRENDİ'
 
Aydoğan, Erdoğan rejiminin DAİŞ’e verdiği desteğe dikkat çekerek, Sykes-Picot’tan yüzyıl sonra ikinci bir Sykes-Picot durumu ile karşı karşıya olunduğuna işaret etti. İkinci Sykes-Picot’un da işe yaramadığını söyleyen Aydoğan, “Çünkü Kürtler inatçıdır ve direniyorlar. Herkes kaçarken onlar direndiler. Çünkü Kürtler başka bir çözüm istiyor, başka bir projeleri var” dedi. 
 
'DAİŞ PROJESİ KÜRTLER KARŞISINDA YENİLDİ'
 
Konferansın ilk konuşmacısı Sol Parti Sözcüsü Eric Coquerel,  zorluklara rağmen Sykes-Picot’tan sonraki yüzyıl için bölgenin haritasının çizildiğini hatırlattı. Fransa ve İngiltere’yi dönemin emperyalistleri olarak tanımlayan Coquerel, Sykes-Picot Anlaşması'nın her şeye rağmen birçok açıdan uygulandığını ifade etti. En son ABD’nin Irak işgali ile bu anlaşmayı artık bozduğuna işaret eden Coquerel, yeni çıkarlar doğrultusunda müdahalelerin yapılmaya başladığını söyledi. 
 
Coquerel, ortaya çıkan DAİŞ’in de bir bölgesel proje olduğunun altını çizerken, özellikle Suudiler ve Türkiye’nin DAİŞ’e desteğine değindi. DAİŞ projesinin Kürtlerin direnişi karşısında yenildiğini ifade eden Coquerel, sadece bir mezhebe dayalı tek bir devletin bölgede kurulamayacağını kaydetti.
 
'KÜRTLERSİZ ÇÖZÜM OLMAZ'
 
Coquerel, Filistinliler ve Kürtlerin kendilerine ait bir evleri olmadığı sürece bölgede bir çözüm olmayacağını belirterek, Rojava’ya yönelik Türk işgali karşısında uluslararası alandaki “ılımlı” tepkileri eleştirdi.  Coquerel, “Biz, geleceğin Sykes-Picot’un tersinin işlemesiyle mümkün olduğunu düşünüyoruz. Biz bölgenin tüm aktörlerinin bir araya geldiği bir uluslararası barış konferansından yanayız" dedi 
 
'KÜRTLER TEMEL İTTİFAK OLMALI'
 
BM çatısı altında bir anlaşma yapılmasından yana olduklarını dile getiren Coquerel, Fransa’nın da bağımsızlıkçı bir çizgi işlemesi gerektiğini söyledi. Coquerel, 2017’deki genel seçim kampanyasında “bağımsızlıkçı bir politka”yı gündemlerine alacağını belirterek, bunun da NATO’dan geçtiğini söyledi. Coquerel, “Bağımsızlıkçı politika, Kürtlerin temel bir ittifak olarak görülmesini gerektiriyor” dedi.  Sol Parti Sözcüsü, Rojava sözleşmesinin esas alındığı bir Suriye federasyonunun çözüm olacağını vurguladı. Türkiye’nin Kürtlere karşı istediğini yapmasına izin verilemeyeceğini söyleyen Coquerel, Kürtlerin savunduğu laik, kadın özgürlükçü, ekolojik değerlerin çözüm için esas olduğunu belirtti.
 
'PKK LİSTEDEN ÇIKARILMALI'
 
Coquerel, DAİŞ’e karşı mücadele eden PKK’nin eylemlerinin Fransız hükümeti tarafından “terör" olarak değerlendirilmesine de tepki göstererek, PKK’nin 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılmasını istedi.