Pir: 'HAYIR' kazanırsa demokratik anayasa yapılır

HDP Amed Milletvekili Ziya Pir, 16 Nisan'da diktatörlüğün oylanacağı referanduma ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu.

HDP Milletvekili Pir, halkların referandumda 'Hayır' diyerek AKP-MHP ve Saray'a büyük bir ders vereceğini vurguladı. Pir, 'Hayır'ın galip gelmesi halinde iktidarın yeni ve demokratik bir anayasa yapmaya mecbur kalacağını belirtti.

HDP Amed Milletvekili Ziya Pir, 16 Nisan'da diktatörlüğün oylanacağı referanduma ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu...

Başta Kürt halkı ve diğer ezilmiş kimliklerin mevcut dikta rejiminin devam etmemesi için 16 Nisan'da yapılacak referanduma dair net ve kararlı olduğunu belirten Pir, ''Özgür iradeleriyle seçtikleri onlarca belediyeye atanan kayyumlardan ve 1 Kasım seçimlerinden bu yana yaşanan onca acının ardından Kürt halkı ve diğer demokrasi güçlerinin bu tekçi zihniyetin devam etmemesi için ilk defa bu denli net ve kararlı bir duruşu var. Bu oylamada 'Hayır' diyen herkes, şu ana kadar acının bütün renklerini çektiren sorumlulara büyük bir ders verecektir'' dedi. 

'ÇEKİLEN ACILARIN HESABI SORULACAK'

Mevcut diktatörlük rejiminin zamanını doldurduğunu vurgulayan Pir, şunları ifade etti: "Bu referandum ülkenin kaderini belirleyecek nitelikte önemli bir oylama olacaktır. Artık Türkiye'de yaşayan halkların, inançların özgürce yaşamasının ve Kürt halkının statüsüne kavuşmasının miadı gelmiştir. Bunun farkında olan halkımız çoktan kararını vermiştir ve tavrını belirlemiştir. Bu oylamayla yıllardır demokrasi isteyen halkların çektiği acıların hesabı sorulacak ve kendi kaderlerini kendileri tayin edeceklerdir."

'NEDEN HAYIR DENİLMELİ?'

'Hayır' denilmesi, tekçi anayasanın geçersiz kalması durumunun tüm Türkiye halkları için büyük bir önem taşıdığına işaret eden HDP Amed Milletvekili Ziya Pir, ''Bir sürü neden var ama ben sadece bir tanesini söyleyeyim: Eğer biz referandumda 'Hayır' dersek ve geçmez ise bu anayasa değişikliği o zaman bütün Türkiye, HDP başta olmak üzere AKP'si, MHP'si, CHP'si ve diğer partiler oturup yeniden yeni ve demokratik bir anayasa yapmak zorunda kalacaklar. Öyle bir anayasayı yapmak zorundalar ki, onun içinde bütün halklar, bütün inançlar kendini bulabilecekler. Bu yüzden 'Hayır' diyeceğiz'' şeklinde konuştu.