GÖRÜNTÜLÜ

Rusya’da ilk Newroz ateşi Krasnodar’da yakıldı

Rusya Federasyonu'nda ilk Newroz ateşi Krasnodar kentinde yakıldı. Newroz kutlamasına Kürtlerin yanı sıra diğer halklar da büyük ilgi gösterdi.

Rusya Federasyonu'na bağlı Krasnodar kentinde Newroz Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Jeleznodorijnik Kültür Salonunda yapılan kutlamaya çevre ilçelerden ve Adıgey Özerk Cumhuriyeti'nden Kürdistanlılar ve dostları katıldı. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlik, daha sonra Newroz ve Kürt halkının direnişini anlatan sinevizyon izlendi.

 

Etkinliğe, Kürt Kurum temsilcilerinin yanı sıra farklı halklardan otonomi temsilcileri ve kurum temsilcileri de katıldı. Günün anlam ve önemine ilişkin Kürt Siyasetçi Adil Cotkar, Krasnodar Kürt Kültür Otonomisi Başkanı İşxan Ankosi, Adıgey Kürt Kültür Otonomisi Eş Başkanı Feyzo Hüseyin ve Krasnodar Kadın Hareketi Yöneticisi Dilber Vekil birer konuşma yaptı.

Konuşmasında KDP ve AKP ortaklığıyla Şengal’e karşı gerçekleştirilen saldırıları kınayan Cotkar, “Kürt halkının zulme karşı zaferi olan Newroz ile birlikte bölgede Kürt halkına karşı yapılan tüm zulüm ve baskılara karşı da koyabilecek güçte ve iradeye sahiptir” dedi.

'FAŞİZM DİRENİŞLE SON BULACAK'

Konuşmasının devamında "Erdoğan kendini korumak ve güvenceye almak için halka başkanlık sistemini dayatıyor" diyen diyen Cotkar, “Kürt halkı OHAL ve tarihte eşi benzeri görülmeyen baskılara rağmen alanlara inerek kendi iradesine sahip çıkıyor. Dünyanın dört bir yanında yaşayan Kürtler Newroz ile birlikte AKP ve Erdoğan’a hayır mesajı verdi. Türkiye’de farklı kesimler de Kürtlerden moral alarak hayır diyecek ve AKP faşizmi halkların ortak direnişiyle son bulacaktır” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Newroz Serhat Çarnewe, Bêrivan Ari, çocuk folklor grubu ve yerel sanatçıların müzikleriyle devam etti. Müzik eşliğinde halk hayal tuttu.

Salonda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterlerinin yanı sıra PKK kurucu üyelerinden Mazlum Doğan, PKK, KCK ve PAJK bayrakları asıldı. Sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.