Şakran Cezaevi'nde ‘süresiz-dönüşümsüz’ açlık grevi

Şakran Cezaevi'nde, artan baskılara karşı tutsaklar süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattı.

İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nde bulunan tutuklular, açlık grevi eylemi başlattı. 15 Şubat'ta Şakran T2 Kapalı Cezaevi'nde 8 tutuklu, Şakran T3 Kapalı Cezaevi'nde de 5 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlarken, Şakran Kadın Cezaevi'nde ise 5 tutuklu kadın, bugün itibariyle süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladıklarını duyurdu. 

Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi İzmir Temsilcisi Selma Altan, cezaevlerinde hak ihlallerinin tavan yaptığını belirtti. Şakran Cezaevi'nde ise tutuklulara yönelik fiziki ve psikolojik işkencenin sık sık yaşandığını ifade eden Altan, buradaki işkencenin sistematik hale getirildiğini söyledi. 

‘GARDİYANLAR TUTSAKLARA SALDIRDI’

Altan baskılara karşı şu bilgileri verdi:

“Geçtiğimiz salı günü 40-50 kişilik gardiyan grubu, tutsakların ayakkabılarını çıkarmamalarını bahane ederek saldırıyor ve Yusuf Özdemir, Yusuf Aydın, Fırat Çalkan ile Vahdettin Budak adlı tutsaklar yaralanıyor. Odalarda yapılan işkencenin ardından süngerli odaya götürülen tutsaklar, burada da yoğun işkenceye maruz kalıyorlar. 

‘TUTSAKLARIN TALEBİ’

Selma Altan, tutukluların taleplerini şöyle sıraladı: “Cezaevinde baskıların son bulması, odalarda gardiyanların toplu halde yaptığı baskınların son bulması, koğuşlar arası iletişimin sağlanması, yaka kartı uygulamasının kaldırılması, sosyal aktivitelerin serbest bırakılması, kitap kısıtlamasının kaldırılması, görüşler sırasında gardiyanların tacizlerinin son bulması, hasta tutsakların tedavilerinin yapılması ve cezaevinde sayımlar esnasında esas duruş uygulamasının son bulması.” 

Tutukluların eylemlerini sürdürmekte kararlı olduğunu belirten Altan “Bütün yetkilileri göreve davet ediyoruz. Adalet Bakanı'nı görevine davet ediyoruz. Kamuoyunu yaşanan bu uygulamaya duyarlı olmaya çağırıyoruz.’’ dedi.

72 CEZAEVİNİN İHLALLAERİ RAPORLAŞTIRILACAK

Diğer yandan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi Cezaevleri Komisyonu, 15 Temmuz darbe girişimin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte Türkiye cezaevlerinde artan hak ihlallerini raporlaştırma kararı aldı. 50 kişiden oluşan heyet, Marmara, Ege, Çukurova, İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bulunan 72 cezaevini gezerek, yaşanan hak ihlallerini raporlaştıracak. Her bölgeye 4 ile 10 kişilik heyetler görevlendirilirken, haziran ayına kadar rapor çalışmalarının son bulması ve elde edilen verilerin kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.