GÖRÜNTÜLÜ

Saratov’da Newroz büyük coşkuyla kutlandı

Saratov bölgesinde yaşayan Kürdistanlılar kitlesel olarak Newroz'u kutladı. Kutlamada AKP’nin Kuzey Kürdistan'daki faşist uygulamaları ve KDP’nin Şengal’e dönük saldırıları da kınandı.

Rusya Federasyonu'na bağlı Saratov kentinde yaşayan Kürdistanlılar Krasnakut Kürt Kültür Otonomisi ve Rtişi Êzidî Derneği'nin ortak düzenlediği Newroz şenliğinde bir araya geldi. Krasnakut ilçesinde Halk Kültür Evi Konser Salonunda yapılan etkinliğe Kürt kurum temsilcilerinin yanı sıra farklı haklardan otonomi başkanları ve temsilciler de katıldı. Etkinlik Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saydı duruşu ile başladı. Saygı duruşu ardından Newroz bayramını ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesini anlatan sinevizyon izlendi. Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. 

Krasnakut Kürt Kültür Otonomisi Başkanı Ramazan Bıdakov konuşmasında AKP’nin Kuzey Kürdistan’daki faşist uygulamalarına değinerek şöyle konuştu: “AKP hükümetinin faşist bir uygulaması olan OHAL’e rağmen Kürt halkı alanlara inerek büyük bir coşku ve moralle Newroz Bayramını kutladı. 16 Nisan’da yapılacak olan referandum öncesi Kürt halkı kendi tarafını belirlediği gibi AKP’nin insanlık dışı uygulamalarına karşı da farklı halklara büyük bir moral vermiştir. Kürt halkı artık kendi mücadelesini yükselterek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi kırabilir ve özgürlüğü elde edebilir."

'PKK ZOR GÜNÜNDE ÊZİDÎLERİN YANINDAYDI'

Daha sonra kürsüye çıkan Rtişi Êzidî Derneği Başkanı Miraz Derwişyan ise KDP-AKP ortaklığıyla Şengal’de yaşayan Êzidîlere karşı gerçekleştirilen saldırılara değinerek şunları söyledi: “3 Ağustos günü DAİŞ çeteleri Şengal’e saldırdığında halkı yüzüstü bırakıp kaçanlar bugün bölgede hak talebinde bulunuyorlar. AKP KDP’yi kirli bir oyunun içine iterek kardeş kanı dökmek istiyor. 3 Mart’tta KDP’ye bağlı peşmergelerin halka saldırması ve insanlarımızın katledilmesi ile birlikte meydana gelen olaylara ilişkin biz Êzidîlerin tavrı nettir. Artık Êzidîler kendi kendini yönetecek ve koruyabilecek düzeye gelmiştir. Kürt Özgürlük Hareketinin başından beri Êzidîleri koruduğu ve DAİŞ’e karşı onları silahlandırdığını hepimiz biliyoruz. Zor gününde Êzidîle yalnız bırakmayan PKK’nin bu topraklardan çıkmasını istemek ahlaksızca olur."

Yapılan konuşmaların ardından Ergîn Xelikan, Aynur Babaeva, Ahmet Baki, Emranê Fexredîn, Dato Odi ve Beritan Çocuk Folklor Grubu sahneye çıktı.