Saray’ın hukuksuzluğu İsviçre’ye taşınmak isteniyor

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hukuksuz talepleri İsviçre’ye uzandı. İsviçre Federal Adalet Dairesi sözcüsü Folco Galli, Türkiye’nin İsviçre’den birçok noktada adli yardım talebinde bulunduğunu açıkladı.

Özellikle 7 Haziran seçimlerinin ardından Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye ve Kürdistan’da ortaya koyduğu anti-demokratik politikalar, İsviçre’de yaşayan Türkili, Kürdistanlı ve İsviçrelilerin büyük tepkisine neden olmaya devam ederken, Erdoğan kendisine karşı oluşan bu tepkinin önüne geçmeye hazırlanıyor.

İsviçre’den adli yardım talebinde bulunan Türkiye, İsviçre’de Erdoğan’a karşı politika yapan, yazı yazan, yorum yapan, eleştiride bulunanların yargılanmasını veya kendilerine teslim edilmesini talep etti.

Türkiye, İsviçre ile uzun süredir istihbarat paylaşımına uygun hareket eden Ankara’nın verdiği bilgilere karşılık İsviçre’den böyle bir talepte bulundu. 

ERDOĞAN’A HAKARET DAVALARI İSVİÇRE’YE TAŞINMAK İSTENİYOR

Sonntags Zeintung’a açıklamada bulunan İsviçre Federal Adalet Dairesi Sözcüsü Folcı Galli, Türkiye’nin İsviçre’den birçok adli yardım talebinde bulunduğunu ifade ederek, yapılan taleplerin çoğunluğunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten olduğunu açıkladı.

Galli, adli taleplerin büyük bir kısmının sosyal medya üzerinden yapılmış paylaşımlar olduğunu da belirtti.

Türkiye’nin talebine karşılık İsviçre’nin nasıl bir tepki vermesi beklenirken, Türkiye’nin böyle bir talepte bulunması bile şimdiden İsviçre’de büyük bir yankı uyandırdı.

TÜRKİYE’NİN TALEBİ İSVİÇRE DEMOKRASİSİNE HAYKIRI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın suç olarak tanımladığı noktalar, İsviçre anayasasında ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiriliyor.

Öte yandan konuya ilişkin görüşüne başvurduğumuz birçok İsviçreli siyasetçi, Türkiye’nin talebinin tamamen İsviçre demokrasisine haykırı olduğunu ifade ederek, Erdoğan’ın amacının İsviçre’de kendisine karşı ortaya konan olumsuz politikanın önünü kesmek olduğunu söyledi.

İSVİÇRELİLER ERDOĞAN’I DİKTATÖR OLARAK TANIMLAMIŞTI

Kürdistanlı ve Türkiyeli demokrat kesimlerin İsviçre’de Erdoğan’a karşı ortaya koyduğu politikanın yanı sıra, son dönemlerde çok sayıda İsviçreli siyasi parti, sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri, Erdoğan’ın ortaya koyduğu anti-demokratik politikaların kabul edilemez olduğunu ifade ederek, Erdoğan’ı diktatör olarak tanımlamıştı.

Yine İsviçre’nin ikinci büyük partisi olan Sosyalist Parti (SP) ve Yeşiller Partisi, son kongrelerinde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hukuksuz politikalarına karşı mücadele etme kararı almıştı.