Savcıyı rehin alan eylemciler: Adaleti sağlamak için bu eylemi yapıyoruz

Berkin Elvan'ın davasına bakan savcı M. Selim Kiraz'ı rehin alan eylemciler, MedNuçe TV’ye telefonla bağlandı. Eylemci, taleplerinde ısrar ettiklerini yerine getirilmediği takdirde de sonuna kadar savaşacaklarını belirtti.

Berkin Elvan davasına bakan Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alan eylemciler MedNuçe TV’ye konuştu. Çok vakitlerinin kalmadığını, son görüşmelerin gerçekleştirildiğini belirten eylemci, “Eylemin duyulması ardından insanlar içeri girmeye çalıştığı için birkaç el ateş açtık” dedi. Talepleri yeniden sıralayan eylemci, Berkin Elvan’ın katillerinin isimlerinin açıklanması ve halk mahkemesinde yargılanmasını talep etti.

MedNuçe TV’ye telefonla katılan eylemciler, taleplerinde ısrar ettiklerini yerine getirilmediği takdirde de sonuna kadar savaşacaklarını belirtti.

Çok vakitlerinin kalmadığını, şu anda en son görüşmelerin yapıldığını söyleyen Eylemci, “Cevap bekliyoruz, cevap verilmediği takdirde söylediğimiz şeyi yapacağız. Şu anda bekliyoruz, kısa bir bekleme olacak. Biz de saat 12:36’da video ve fotoğraf çekip, haber sitelerine taleplerimizi ilettik. İlk başta yayınlanmadı. Daha bir saat kala yayınlandı. Kısa bir süre sonra dışarıdaki insanların haberi oldu, içeri girmeye çalıştılar. Onları uyardık. Kapıyı kırmayı çalışınca uyarı amaçlı ateş açtık. Tekrar haber merkezlerini aramaya devam ettik” dedi.

Emniyetten bir yetkili ile görüştüklerini, taleplerini ilettiklerini de vurgulayan Eylemci talepleri şöyle sıraladı:

-Berkin Elvan’ı vuran, emri veren polislerin açıklanması, o kişilerin canlı yayına çıkarak suçlarını itiraf etmesi

-Bu kişilerin bir halk mahkemesinde halkın önünde yargılanmasıydı

-Berkin Elvan’a adalet isteyen insanlar gözaltına alındı, tutuklandı. Birçok insana soruşturma açıldı. Biz bu soruşturmanın hepsinin iptal edilmesini mağdur olanların serbest bırakılmasını istedik

-Üç saat içerisinde yerine getirilirse savcıyı teslim edeceğiz ve buradan geri çekilmenin çıkışımız sağlanacak.

Sürenin 15:36’da bittiğini belirten eylemci son bir buçuk saatte avukatların haberi olduğunu ve onlarla iletişime geçebildiklerini de vurguladı.

Bir açıklama yapıp, Elvan’ın katillerinin açıklayacaklarını söylerlerse görüşmelere devam edeceklerini de kaydeden Eylemci, “Avukatlar, bu açıklamanın olduğunu söylediler. Biz de bu ön koşul yerine geldikten sonra süreyi uzattık. Derhal bu polisler açığa çıkarılmalı ve canlı yayında itiraf etsinler dedik” diye konuştu.

Heyet ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini de vurgulayan eylemci, yayın yasağının konduğu konusunda bilgi edindiklerini de sözlerine ekledi.

Görüştükleri yetkilinin taleplere ilişkin görüşmeler yaptığını söylediğini de vurgulayan Eylemci, görüşmelerin telefon aracılığı ile yapıldığını, kapıda barikatlar olduğu için içeri girişlerin mümkün olmadığını da söyledi.

Rehin alınan başsavcının durumunun iyi olduğunu, elleri ve ayaklarının bağlı olduğunu ileten eylemci, şöyle devam etti: “Su ihtiyacını karşılayabileceğimizi söyledik, kabul etmedi. Emniyet yetkilisine de sesini dinlettik, konuştu da.

Biz eylemimizin nedenini açıkladığımızda bu soruşturma için bir şeyler yapmaya çalıştığını söyledi. Ama öyle olmadığını çok iyi biliyoruz. Savcının burada oturduğunu ve polisleri koruduğunu belirttik.

Berkin Elvan’ın babası ile görüştük. Uzun uzun eylemimizin nedenini anlattık, şu anda Berkin Elvan’ın babasını devreye koymak istiyorlar.”

Eylemci telefonla canlı yayına bağlı iken, heyet ile görüşmenin yapıldığı telefon çaldı. Eylemcilerden birinin yanıt verdiği telefondaki diyalog şöyle:

Eylemci: Sami Amca emniyet amirini ver. Senin şu anda yanında duran adam adaleti sağlamayacak.

Sami Elvan: Ben senin böyle tanınmanı istemiyorum, istiyorsan ben de geleyim oraya.

Eylemci: Sami Amca,

Sami Elvan: Senin annen baban da aynısını düşünüyor. Seni bu yaşa getirmişler.

Eylemci: Söyle onlara artık süre doldu, biz onlardan net bir şey bekledik. Görüntü var, resimler var, senin evladını vuranın adının açıklanmasını istiyoruz.

Sami Elvan: Şu an hepimiz buradayız…

Eylemci: Ebru Timtik hanımı verir misin?

Sami Elvan:… Beni başa döndürme şimdi… aynı şeyleri bana yaşatmayın.

Eylemci: Sami Amca, Ebru Timtik’i verir misin

Sami Elvan: Bu işi güzel bir şekilde bitirelim.

Eylemci: Yanındakilere sor Berkin’i vuran polisleri biliyor musunuz onu sor, yanıt versin. Ondan sonra bu çocuklar çıkacak de.

Sami Elvan: Ben ne kadar acı çekiyorum, biliyorsunuz…

Eylemci: Devlet öyle bir devlet ki Berkin’i bilinçli vurdurdu, gözdağı verdirdi. Kendisi emri verdiği için kimin vurduğunu biliyor. O ismi verecekler, ondan sonra konuşacağız.

Eylemci: Ondan sonra duruma bakacağız. Sen o dediğimi yaptır sonra gel bizim oraya

Sami Elvan: Şimdi geliyorum

Eylemci: Hayır şimdi gelmiyorsun, somut bir açıklama bekliyoruz, sonra gel…

Biz çok eminiz Sami Amca. İki dakika içinde cevap bekliyoruz.

Sami Elvan: İki dakika içinde cevap çıkmayabilir.

Eylemci: İki dakika içinde cevap bekliyoruz. Ölmemiz de yaşamamız da savcının yaşaması da artık onların elinde.

Görüşme ardından canlı yayına konuşmasını sürdüren eylemci, burada oluş sebeplerinin adaleti sağlamak için olduğunu belirtti. Bu ülkede adaletin olmadığını bildiklerini, adalet mücadelesi verdiklerini de sözlerine ekleyen Eylemci, “Demokratik yollardan da herkes mücadele verdi. Bugüne kadar da getirdiler. Ama dediğimiz gibi bu ülkede adalet para babaları, halk düşmanları için var. Bugün bunu teşhir etmek için, bu adaleti savunmak için buradayız. Evet, son dakikalara yaklaşıyoruz. Söyleyeceklerimizi söyledik. Yapacaklarını bekliyoruz.”

Kararlarının kesin olduğunu da sözlerine ekleyen eylemci, taleplerinin yerine gelmemesi durumunda savcıyı ölümle cezalandıracaklarını, kendilerinin de kanlarının son damlasına kadar savaşacaklarını sözlerine ifade etti.