Sendika ve meslek örgütlerinin raporu: Şirvan'da ihmal öldürdü

Meslek örgütü ve sendikalar, Şirvan'daki işçi katliamına ilişkin ön inceleme raporu hazırladı. Raporda, işletmedeki ciddi ihmallere dikkat çekildi.

TMMOB, DİSK, KESK ve TTB, Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde meydana gelen işçi katliamına ilişkin ön inceleme raporu hazırladı.

Rapor, TMMOB binasında yapılan basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Basın toplantısına KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel de katıldı.
TMMOB Başkanı Emin Koramaz, faciadan birkaç gün sonra 4 örgüt olarak facia bölgesine giderek yerinde incelemelerde bulunduklarını aktardı. İşletmede 25 Temmuz günü de benzer bir kaymanın meydana geldiği ve bu olayda can kaybı yaşanmadığını söyleyen Koramaz, ancak iş makineleri ve kamyonların göçük altında kaldığını belirtti. Koramaz, iş kazalarının can kayıpları olmadığında genellikle gizli kaldığını kaydetti.

'ÇATLAKLAR GÖZLEMLEDİK'

Koramaz, sahada çok eski tarihlerde maden sahası işletmeye açılmadan önce bir heyelan meydana geldiğini gözlemlediklerini ve bu heyelanın en üstteki zayıf birimlerde oluştuğunu açıkladı. Faciaya neden olan kaymanın, eski heyelanlı saha içerisindeki birimlere doğru yapılan genişleme kazıları sonucu meydana geldiğini belirten Koramaz, yapılan genişleme kazılarının zayıf birimlerde basamak açmak amacıyla yapıldığı, ancak bu kazıların bölgedeki dengeyi bozduğunu söyledi. 
Olay bölgesinin üst kesimlerinde ve kaymanın gerçekleştiği bölgede denetimlerde rahatça görünebilecek, kaymanın habercisi olan çatlakların gözlemlendiğine dikkat çeken Koramaz, şunları ifade etti: “Ocak içerisinde, kayma öncesi oluşan çatlakların kil ile doldurulduğu ve meydana gelen çatlakların önemsenmediği öğrenilmiştir. Bu bilgiler, şirket tarafından yapılan gözlem ve denetimlerin doğruluğu ve niteliği hakkında soru işaretleri oluşturmuştur. Facia bölgesinde çıplak gözle dahi büyük sorunlar olduğu gözlemlenebilmektedir. Uzmanlık alanlarımıza yönelik yaptığımız gözlemler ve incelemeler sonucu, bu facianın büyük ve önemli ihmaller nedeniyle meydana geldiği kesindir. Emniyet tedbirleri gerektiği gibi alınmamış, basamakların açıları ve yükseklikleri doğru belirlenmemiş, üretim hızını artırmak için işçilerin hayatı tehlikeye atılmıştır."

SORULAR

Acilen cevaplanması istenen sorular da raporda şöyle yer aldı:

- İlk çatlak oluşumları ne zaman gözlenmiştir?

- Gözlenen çatlak oluşumları için ne tür önlemler alınmıştır?

- Çatlak oluşumlarının gözlenmesi sonrasında deneyimli bir ekip tarafından şev stabilitesi (dengesi) çalışmaları yapılmış/yaptırılmış mıdır?

- Temmuz ayındaki basamak kaymasında zemin hareketlerini (kayma, çatlak) ölçen cihaz raporları detaylı incelenmiş midir? İncelendi ise buna uygun tedbirler alınmış mıdır?

- Olay günü saat 16.00’da zemin hareketlerini ölçen cihazın uyarı verdiği doğru mudur?

- Ocakta en son ne zaman müfettiş denetimi yapılmıştır. Denetim raporlarında bu durumlar belirtilmiş midir?