Şimşek: Referandumda ‘HAYIR’ demek için çok nedenimiz var

DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek: "Toplumu değiştirecek olan güç, kadınların gücüdür. Bunun için iktidar saldırısının hedefindedir."

AKP/Saray iktidarının DBP'li belediyelere yönelik atanan kayyumun hedefinde kadınlar yer aldı. Kayyum politikası sonucunda belediyelere ait 3 kadın sığınağı olmak üzere 52 kadın kurumu kapatıldı, bir kadın merkezi kültür müdürlüğüne bağlanarak başına erkek getirildi.

DBP Basın Merkezi'nden alınan bilgiye göre, kadınlara yönelik çalışmalar yürüten ancak kayyum tarafından kapatılan kurum ve kuruluşlar şöyle:

Amed’de Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı DİKASUM ile 8 ilçe belediyesinin kadın merkezi kapatıldı. Batman'da kapatılan 3 kadın kurumu arasında Kadın Spor Kompleksi de yer aldı.

Dersim'de belediyeye bağlı Kadın Politikaları Müdürlüğü ile Yaşam Kadın Merkezi, Bitlis'te Kadın Dilan Dayanışma Evi, Urfa'nın Halfeti ve Viranşehir ilçelerindeki kadın merkezleri kapatıldı.

Şırnak'ta ise Zahide Kadın Merkezi ile Silopi ilçesinde Viyan Kadın Merkezi ve Cizre ilçesinde Sitiya Zin Kadın Merkezi kapatılan kadın kurumları arasında yer aldı.

Mardin'de Arin Kadın Merkezi kapatılırken, kadına yönelik şiddet ile mücadele müdürlüğü ile kadın ekonomi müdürlüğüne erkek yöneticiler atandı. Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Dargeçit ve Mazıdağı'ndaki kadın merkezleri de kayyum saldırısının hedefi oldu.

Van'da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Rojin Kadın Yaşam Merkezi ile İpekyolu, Erciş, Edremit, Bahçesaray'da kadın kurumları kapatıldı.

Hakkari Merkez ile Çukurca ve Şemdinli'de kadın merkezleri, Muş'un Varto ilçesinde kadın merkezi, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Sema Yüce Kadın Merkezi, Mersin Akdeniz'de Kadın Merkezi kapatıldı. Siirt'te Berfin Kadın Merkezi Kültür Müdürlüğü'ne bağlanarak, başına erkek müdür atandı.

Van'ın Muradiye ilçesinde kreş, klinik ve kadın aşevi çalışmaları durdurulurken, Amed, Akdeniz ve Van'daki kadın sığınakları da kapatıldı.

Belediyelere bağlı kadın merkezleri, müdürlükleri ve sığınakların yanı sıra kanun hükmünde kararnameler kapsamında kapatılan dernekler arasında kadın dernekleri de yer aldı. Özellikle Kürt kentlerinde kadın çalışmalarının merkezi konusunda olan Özgür Kadın Kongresi (KJA) kapatılan kadın kurumlarından biri oldu.

Kurumların kapatılmasının yanı sıra kadın siyasetçiler de tutuklama saldırısı ile karşılaştı. KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata, DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel ile 34 kadın belediye eş başkanı tutuklandı.

'DARBENİN ASIL HEDEFİ KADINLAR OLDU'

Kürt kentlerindeki 8 Mart ve referandum çalışmalarına ilişkin sorularımıza yanıt veren DBP Eş Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, 7 Haziran'dan bu yana süren darbe sürecinin asıl hedefinin kadınlar olduğunu belirtti. Van'ın Bostaniçi Belediyesi'nin başkanlığı görevini yürüten Şimşek, büyük emek vererek kurdukları Maya Kadın Evi'nin de kapatılan kurumlar arasında yer aldığını aktardı.

Kayyum atanan belediyelerin adeta işgal altında olduğunu belirten Şimşek, şunları söyledi: "Kadınlar, başvurularını belediyelerimizdeki kadın merkezlerine yapıyordu. Bu kurumlarımızda doktorlarımız, psikologlarımız vardı. Mekanlarımız ve sistemimiz yok edildi. Belediyelerin etrafı karakola dönüşmüş durumda. Giren herkese kimlik kontrolü yapılıyor ve nereye gittikleri soruluyor. Bu psikolojik kuşatma altında kadınlar nasıl belediyeye gidip başvuruda bulunsunlar ki. En büyük mağduriyeti kadınlar yaşadı. Biz bütün zorluklara rağmen parti binalarımızda, kadın meclislerimiz üzerinden kadınların sorunlarına cevap olmaya çalışıyoruz."

Kadınların toplumu değiştirdiği için siyasi iktidarın saldırısının hedefi olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Toplumu değiştirecek olan güç, kadınların gücüdür. Saldırıların yoğunluğuna bakılırsa, demek ki toplumu değiştirmişiz" dedi.

Kadınların, referandumda "Hayır" demek için daha çok nedenleri olduğunun altını çizen DBP Eş Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, "Anayasa değişikliği ile yapılmak istenen sistem değişikliği, en çok kadınları etkileyecek. En çok kadınların yaşam alanlarına, kimliklerine müdahale olacak. Bu nedenle kadınlar daha güçlü bir şekilde 'hayır' diyecek" şeklinde konuştu.

4 KENTTE MİTİNG DÜZENLENECEK

8 Mart günü "Kadın direnişiyle özgürlük kazanacak" şiarıyla Amed, Van, Batman ve Dersim’de bölge mitingleri gerçekleştirilecek. İstanbul ve İzmir’de ise 5 Mart’ta kadın buluşmaları yapılacak. Bunların yanı sıra 3 Mart'tan 11 Mart'a kadar çok sayıda il ve ilçede kadın buluşmaları gerçekleştirilecek.