Skipis’den AB ve Almanya’ya: Özgürlükleri pazarlık konusu yapmayın

Deutschlandradio Kultur adlı radyoya konuşan Alman yayın ve kitabevlerinin çatı kuruluşu Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği CEO'su Alexander Skipis, AKP ve Erdoğan’ın totaliter uygulamalarına karşı olacakları mesajını verdi.

Deutschlandradio Kultur (DL Kultur) adlı radyoya konuşan Alman yayın ve kitabevlerinin çatı kuruluşu Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği (Börsenverein) CEO'su Alexander Skipis, AKP ve Erdoğan’ın totaliter uygulamalarına karşı olacakları mesajını verdi.

Skipis, Türkiye’deki baskılardan etkilenenlerle dayanışma çağrısında bulunurken, Almanya ve Avrupa Birliği’ne yönelik “özgürlükleri pazarlık konusu yapmayın” dedi.

“Türkiye başında ‘diktatör Erdoğan’ın olacağı totaliter bir haksızlıklar devleti olma yolunda ilerliyor” diyen Alexander Skipis, Alman kitabevlerinin uzun süreden bu yana Türkiye’deki ifade özgürlüğüne önem verdiğinin altını çizdi.

İfade özgürlüğünün son 1,5 yıldan itibaren daha da baskı altına alınmaya başlandığına dikkat çeken Skipis, günümüzde ise bunun en uç noktaya ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl İstanbul’daki kitap fuarında yazar Aslı Erdoğan için cezaevi önünde yaptıkları eylemi hatırlatan Alexander Skipis, Türkiye’de insanların ‘yarın ne olacağını bilemeden’, korku ve dehşet içinde yaşamaya mahkum edildiğini gördüklerini söyledi.

ALMAN HALKINA ‘DAYANIŞMANIZI GÖSTERİN’ MESAJI

DL Kultur’un başta kitap fuarları olmak üzere ‘Almanya’dan neler yapılabileceğine yönelik bir sorusunu cevaplayan Alexander Skipis, Türkiye’de bu soruyu sorduklarında da aldıkları cevabı aktardı. Skipis, Türkiye’de demokratların kendilerine ‘dayanışmanızı gösterin’ çağrısı yaptıklarını söyledi.

ERDOĞAN’IN DİPLOMATİK OYUNLARINA KARŞI UYARDI

Türkiye’de birçok gazeteci, yazar ve akadamisyenin cezaevlerinde olduğunu veya cezaevine girmeyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Skipis, buna karşı medya, siyaset ve sivil toplumun karşı duruşunu sergilemesi çağrısı yaptı.

AKP ve Erdoğan’ın diplomatik oyunlarına dikkat çeken Skipis, bakanların mitingler için gönderilmeyeceği kararının da ‘herhangi bir değişim anlamına gelmediğinin’ altını çizdi.

AB VE ALMANYA’YA: ÖZGÜRLÜKLERİ PAZARLIK KONUSU YAPMAYIN!

Skipis, Erdoğan’ın ‘istediğini alan’ bir karakteri olduğunu ve ona karşı uyanık olunmasını istedi. Skipis, Alman hükümeti, Avrupa Birliği ve yetkili tüm siyasetçilerin düşünce özgürlüğü başta olmak üzere temel hakları savunması gerektiğini vurguladı.

Skipis, özgürlüklerin mülteci sorunu, NATO üsleri veya ekonomik çıkarların pazarlık konusu edilmemesi çağrılarını yineledi.