Stockholm'deki Newroz resepsiyonunda ’HAYIR’ çağrıları

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Newroz dolayısla Stockholm il merkezindeki bir kafeteryada siyasi parti ve demokratik toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı bir resepsiyon verdi.

Ev sahipliğini İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanları Ayşe Göktepe ve Hamit Biten'in yaptığı Newroz resepsiyonunda konuşmalar yapan Sol Parti ve Sosyal Demokrat Milletvekilleri ile Asuri-Süryani örgütlerinin temsilcileri Kürt halkının Newroz'unu kutladılar. İsveç'te yaşayan tüm seçmenlere 8-9 Nisan günü Stockholm'de yapılacak referandumda Hayır oyu kullanmaları çağrıları yaptılar.

GÖKTEPE: HALKIMIZ HDP VE HAREKETİNE SAHİP ÇIKTI

Katılımcıları selamlayan Ayşe Göktepe, Newroz'un yeni bir yılın başlangıcı ve bir bayram olduğu kadar Kürtler ve ezilen halklar için bir başkaldırı, direniş ve mücadele günü olduğunu söyledi. Kürdistan'ın dört bir yanında milyonlarca insanın meydanlara çıkarak Newroz'u kutladığını söyleyen Göktepe, “Kuzey Kürdistan'daki Newroz kutlamalarına Erdoğan faşizminin tüm baskı ve engellemelerine rağmen halkımız meydanlara çıkarak HDP ve Kürt Özgürlük Hareketi'ne sahip çıktı. Bu Nisan ayında yapılacak referandumda diktatörlüğe güçlü bir darbe vurulacağının belirtisidir” dedi.

Tiyatro Sanatçısı ve İsveç Barış Konseyi Başkan Yardımcısı Kemal Görgü, Demirci Kawa'nın zalimlere karşı yaktığı Newroz ateşinin günümüzde örgütlü Kürt Halkı tarafından Rojava ve Kuzey Kürdistan'da tüm bölgeyi aydınlatacak bir şekilde yaygınlaştırıldığını söyledikten sonra Kürtçe bir türkü okudu.

RHAWİ: DEMOKRASİ İÇİN REFERANDUMDA HAYIR DEMELİYİZ

Bethnahrin Ulusal Konseyi İsveç Temsilcisi Metin Rhawi, “Newroz piroz be” diyerek başladığı konuşmasında Newroz'un bir bayram ve neşeli bir gün olmasına rağmen önümüzdeki ay yeni anayasa için yapılacak referandumun hatırlanması gerektiğini söyledikten sonra ”Erdoğan'a daha geniş yetki tanıyan anayasaya Hayır demek önemlidir. Erdoğan'ın daha fazla insanı tutuklamasını engellemek ve demokrasinin geliştirilmesi için referandumda Hayır demeliyiz” şeklinde konuştu.

LİNDE: DEMOKRASİYE EVET VE DİKTATÖRLÜĞE HAYIR

Tüm katılımcıların Newroz bayramını kutlayan Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hans Linde, Newroz'un sevgi, mücadele, direniş ve özgürlük olduğunu ve tüm bunların gerçekleşmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Bugün Ortadoğu karanlıkta. Ülkeler insan haklarını ihlal ediyor. Kürtlerin dilleri ve kültürleri üzerinde baskılar var. HDP'nin eş başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları cezaevlerinde. İnsanlar çok ağır baskılar altında mücadele ediyor. Bizler onlara buradan destek vermeliyiz” şeklinde konuşan Linde, Türkiye'de yapılacak referandumun yeni bir dönemin başlangıcı olacağına inandığını” söyledikten sonra konuşmasını “Demokrasiye evet, diktatörlüğe hayır. Tüm seçmenlere sandığa gitmeleri ve hayır oyu kullanmaları çağrısı yapıyoruz” diyerek sonlandırdı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento İnsan Hakları Grubu Başkanı Serkan Köse, Türkiye'nin bir yol ayrımında bulunduğunu söyledi ve 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasında Evet'in kazanması durumunda ülkenin tek adam yönetimine ve diktatörlüğe gideceği uyarısında bulundu.

KAKABAVEH: ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, Newroz'un kutlandığı günlerde Kürdistan'ın dört parçasında birlik ve dayanışmanın pekiştirilmesi gerektiğini söyledikten sonra başta HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere tutuklu tüm HDP'li milletvekilleri ve BDP'li belediye başkanlarına selamlarını yolladı.

Uzun yıllardan beri İmralı Adası'nda ağır tecrit altında bulunan Kürtlerin Önderi Abdullah Öcalan'a da dayanışma mesajları gönderen ve Newroz'unu kutlayan Kakabaveh, “PKK terör örgütleri listesinden çıkarılmalı ve Abdullah Öcalan serbest bırakılmalıdır. Bu Newroz'da cezaevinde tutulanları unutmamız ve onlarla dayanışmayı yükseltmemiz gerekiyor” dedi.

KADINLAR MÜCADELEYE ÖNCÜLÜK YAPIYOR

Kürt kadınlarının Kürdistan'da elde edilen kazanımlarda büyük payları olduğunun da unutulmaması gerektiğini söyleyen Kakabeveh, “Kobanê'de şehrin yarısını özgürleştiren kadınlardı. Kadınlar hem burada hem de Kürdistan'da mücadelenin öncülüğünü yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra misafirlere sandviç, baklava ve içecek ikram edildi. Kürdistan'ın değişik yerleşim birimlerindeki Newroz kutlamaları ekranlardan gösterildi.