Suriye: Türkiye terörist grupları finansa ediyor BM neden sessiz?

BM Suriye Heyeti, Türkiye’nin Suriye topraklarındaki terörist grupları finansa ettiğini ifade ederek, “BM Türkiye’nin El Bab’ı işgalini neden görmüyor” dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi 34’cü İnsan Hakları Oturumları İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM ofisinde devam ediyor. Bugünkü oturumlar boyunca sabah saatlerde ayrıntılı olarak açıklanan BM Suriye raporu üzerine tartışmalar yürütüldü.

Oturumlarda ilk olarak söz alan BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, BM’nin Suriye raporu içindeki noktalara dikkat çekerek, “Raporda da belirtildiği gibi Esad Rejimi Suriye’de savaş sucu işledi ve bundan kaynaklı yargılanması gerekir” dedi.

6 yıl süren savaş süreci boyunca yaşanan insan hakları ihlallerini ayrıntılı olarak dile getiren Pinheiro, Suriye halklarını geleceği için siyasi bir çözümden başka şansın olmadığını söyledi.

ÇOK SAYIDA DEVLET: REJİMİN YARGILANMASINI İSTEDİ

Pinheiro’nun ardından söz alan birçok devlet temsilcisi BM’nin yayınladığı rapordan hareketle Esad rejiminin savaş suçu işlediğini belirterek, rejim yetkililerinin Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanması gerektiğini savundu.

RUSYA: BM RAPORU ÖNYARGILARLA DOLU

Oturumlarda söz alan Rusya temsilcisi ise BM’nin incelemeler sonucu hazırladığı raporun çok abartılı olduğunu dile getirerek, birçok noktanın önyargılar sonucunda rapora geçirildiğini söyledi.

İRAN: SURİYE TOPRAKLARINDA BAŞKA DEVLETLERİN VARLIĞI OLMAMALI

İran adına söz alan temsilci ise Suriye’de siyasi bir çözümün geliştirilmesini savunduklarını belirterek, “Suriye’de yapılacak bir siyasi çözümde Suriye topraklarının korunması esas alınmalı ve başka devletlerin oradaki varlığına son verilmeli” dedi.

ABD: DAİŞ’E KARŞI MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

ABD temsilcisi ise Suriye’de yaşanan insanlık suçlarının öncelikli sorumlusunun rejim ve DAİŞ olduğunun altını çizerek, DAİŞ’e karşı mücadelelerini sürdürmeye devam ettireceklerini söyledi.

SUNNİ BLOK DAİŞ’İ YİNE ES GEÇTİ

Yine oturumlarda söz alan Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerin temsilcileri ise yaşanan hak ihlallerinin tek sorumlusunun rejim olduğunu dile getirip, DAİŞ ve diğer terör örgütlerine hiç değinmemeleri ise dikkat çekti.

SURİYE: TÜRKİYE TOPRAKLARMIZDAKİ TERÖR GRUPLARINI FİNANSA EDİYOR

Suriye rejimine yapılan eleştirilere ve BM’nin yayınladığı rapora karşı, Suriye rejimi heyeti adına söz alan temsilci ise Türkiye’nin Suriye topraklarını işgalini sert dille eleştirerek, Türkiye’nin terörist örgütleri finansa ettiğini vurguladı. BM’nin Esad rejimini savaş sucu işlemekle suçladığı raporunu kabul etmediklerini ifade eden temsilci, BM raporunun taraflı bir şekilde hazırlandığını söyledi.

Rejimin Suriye topraklarını teröristlere karşı koruma hakkının olduğunu söyleyen temsilci, “Başta Türkiye olmak üzere, Suudi Arabistan, Katar, Arap Emirlikleri, topraklarımızda bulunan ve uluslararası alandan terör örgütü olarak kabul gören grupları finansa ediyor ve onları destekliyor” dedi.

BM Suriye raporunu hazırlayan komisyonu eleştiren temsilci, “Türkiye’nin Suriye topraklarını işgaline neden raporda yer verilmemiş, yine Türkiye El Bab’daki sivilleri havadan bombalıyor bu neden görülmemiş raporda?” diye sordu.