Türk Meclisinde 'diktatörlük anayasası'na ilişkin görüşmeler başladı

AKP-MHP, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın diktatörlüğünü yasallaştıracak anayasa değişikliğini Meclis'e getirdi.

Meclisteki oturumda söz alan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutulduğu cezaevinden Meclis Başkanlığına gönderdiği dilekçeyi okudu.

Demirtaş, anayasa değişikliğine ilişkin Meclis'e gönderdiği dilekçesinde, anayasa değişikliğinin her oylamasında gizli oy kullanabilmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasını ve bunu sağlayacak imkanlar yaratılmadan oylamaya geçilmemesini istedi.

Demirtaş, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Ülkemizin geleceğini çok yakından ilgilendiren tarihi önemde Anayasa değişikliği teklifi bugün itibariyle Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacaktır. Görüşmelerin sonucunda Parlamento’nun ne yönde karar vereceğini hep birlikte göreceğiz. 

Ancak Parlamento’nun 11 üyesi hukuk dışı yollarla siyaseten 'rehin' alınmışken, bizlerin Parlamento’da görüşlerimizi ifade etme ve Anayasa değişikliği oylamasında oy kullanma hakkımız fiilen gasp edilmişken yapılacak bu görüşme ve oylamalar daha başından itibaren tartışmalı, hukuka aykırı ve meşruiyeti tartışmalı olacaktır. 

Siyasi görüşlerimizi içeren ve TBMM adresine gönderdiğimiz mektuplar önce Adalet Bakanlığına fakslanmakta ve bakanlığın gizli talimatı ile mektuplarımıza yasa dışı bir şekilde el konulmaktadır. 

Tutuklanmış olmamız yasama ve denetleme yetkilerimizin hiçbir şekilde kısıtlanmasına yol açamaz. Yetki, hak ve sorumluluklarımız açısından Parlamento’daki diğer milletvekillerinden en küçük bir farkımız yoktur.

Bu çerçevede, Anayasa değişikliği görüşmelerinde benim ve tutuklu bulunan diğer 10 milletvekili arkadaşımın her oylamada gizli oy kullanma hakkı vardır.  

Başkanlığımızın bizlerin Anayasa değişikliğinin her oylamasında gizli oy kullanabilmesi için gerekli tedbirleri almasını ve bunu sağlayacak imkanları yaratmadan oylamaya geçilmemesini arz ve teklif ederiz. 

Aksi durum İç Tüzüğe ve Anayasa’ya açıkça aykırılık teşkil edecektir."

TÜM YETKİLER ERDOĞAN'A!

Söz konusu değişiklikle yürütme yetkisi ve görevi cumhurbaşkanına verilecek.  Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılırken, seçilme yaşı da 18'e indiriliyor.

Genel seçimler 5 yıla çıkarılacak ve yine cumhurbaşkanlığı seçimleriyle aynı gün yapılacak.

Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi de değişiklikle getirilecek ve parlamentodaki muhalefet partilerinin çalışmaları fiili olarak engellenebilecek. Değişiklik, cumhurbaşkanının partili olmasına da olanak tanıyor. 

Cumhurbaşkanı olarak seçilen kişi, görev süresi dolduktan sonra da görevde kalabilecek ve parlamento içinden veya dışından bakan atama/görevden alma, devlet başkanı ünvanı ile kendi kabinesini oluşturma/yönetme yetkisine sahip oluyor.

Türkiye’nin 'milli güvenlik politikalarını' belirleme ve gerekli tedbirlerin alınması yetkisi de cumhurbaşkanına devredilecek.

 MECLİS ÖNÜNDE POLİS SALDIRISI

Öte yandan anayasa değişikliği görüşmesi öncesi Meclis çevresi polis ablukasına alındı. Meclis'e çıkan yollar trafiğe kapatılırken, anayasa değişikliğini protesto etmek için Meclis yakınına gelen gruplara polis ekipleri saldırdı.

Grup, Meclis Dikmen Kapısı önünde anayasa değişiklik teklifine ilişkin görüşmeleri protesto etmek üzere toplanmak isteyince çevik kuvvet ekipleri, gruba biber gazıyla saldırdı.