Türkiye, Danimarka'nın yardım TIR’ını geri gönderdi

Türkiye, Danimarka'dan 14 Mart'ta Kobanê'ye gönderilmek üzere yola çıkan yardım TIR'ını bir ay gibi bir süre Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki gümrük kapısında engelledi ve Danimarka’ya geri gönderildi.

Kobanê'ye giyecek, battaniye, oyuncak ve kişisel temizlik malzemelerinden oluşan insani yardımını göndermek için Mart'ın ortalarında Kopenhag'dan yola çıkan TIR, Türkiye'nin Bulgaristan sınırındaki Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda bir ay bekletildikten sonra 'eksik bağış izni' olmadığı gerekçesiyle Danimarka'ya geri gönderildi.

Türkiye, Danimarka'dan 14 Mart'ta Kobanê'ye gönderilmek üzere yola çıkan yardım TIR'ını bir ay gibi bir süre Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki gümrük kapısında engelledi ve Danimarka’ya geri gönderildi.

Furesø Belediyesi Meclis Üyesi Celal Deniz Kılıç ve Kobanê Støttefond Derneği'nin başlattığı Danimarka'da Rojava'daki Kürtler için toplanan yardım malzemelerini taşıyan TIR, Türk Gümrük Makamlarının girişine izin vermemesinden dolayı, bugün Danimarka'nin Værløse şehrine geri gelmek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz Perşembe günü konuyla ilgili olarak Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lindegård ile görüşen Celal Deniz Kılıç, Lindegård'un konuyu bakanlık olarak yakından inceleyeceklerini ve Türkiye'ye Kobanê'ye insani yardım koridorunun açılması konusunda baskı uygulayacaklarını vurguladı.

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİLER

İnisiyatif sahiplerinden Celal Deniz Kılıç'ın ve Kobane Støttefond Yardim Kuruluşu'nun TIR'ın Hamzabeyli Sınır Kapısında yersiz gerekçelerle bekletildiğini duyurmasından bu yana sosyal medyada Türkiye tepkiler büyüyor.

TÜRKİYE’DEN İŞİ YOKUŞA SÜREN GEREKÇELER

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlayan Celal Deniz Kılıç ve proje asistanı Barbara Kaad Ostenfeld, Türk makamlarının önce “bağış izin belgesi” olmadığı gerekçesiyle TIR’ı sınır kapısında beklettiğini, ancak sonrasında bu gerekçelerin sonunun gelmediğine dikkat çekti.

İnisiyatif sahibi Celal Deniz Kılıç, Danimarka’ya geri dönerek gerekli işlemleri yapma çabası ise Türk Konsolosluğu’nun engellerine takıldı. Yardım malzemeleri içerik listesini de isteyen konsolosluk yetkililer, Kılıç’a “Bağış izin belgesini” iletiyor.

Ancak yardım TIR’ı Danimarka’dan Türkiye’ye hareket etmesinden bir gün sonra yeni bir yasanın yürürlüğe girmesinden dolayı yeni engellerle karşılaşıyorlar. Aynı iznin Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan alınması gerektiği belirtiliyor.

Sorunlar devam ederken, Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndaki gümrük memurları ise yardım malzemelerinin Türk Kızılay’ına bağışlanmasını, çünkü belirtilen gerekçelerden dolayı Kobanê’ye ulaşmasının mümkün olmadığını söylüyorlar. TIR yardım malzemeleri ile birlikte Danimarka’ya geri gönderildi.

...