TV10 eylemcileri: Tekçi zihniyet karşısında diz çökmeyeceğiz

OHAL kararnameleriyle kapatılan Alevilerin sesi TV 10’un tekrar açılması için 15 haftadır Galatasaray Meydanı’nda toplanan Alevi kurumları, tekçi zihniyet karşısında diz çökmeyeceklerini vurguladı.

Alevi kurumlar ve kuruluşları OHAL bahanesiyle TV 10’nun kapatılmasını Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları 15’inci eylemle protesto etti. Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi partinin destek verdiği eyleme, bu hafta Garip Dede Dergâhı da katıldı. “Alevilerin sesi susturulamaz”, “Garip Dede Dergâhı” yazılı pankartları ve “Laik, demokratik Türkiye” dövizlerini açan Alevi Kurumları adına ilk konuşmayı TV 10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin yaptı.

‘60 GÜNDÜR CEVAP YOK!’

15 haftadır Alevilerin lokmalarıyla kurulan TV 10’nın tekrar açılması için mücadele ettiklerini hatırlatan Büyükşahin, TV10 ‘nun kapatılmasına ilişkin 60 gün önce verdikleri itiraz dilekçelerine bu ne hükümetten ne de RTÜK’ten bir yanıt gelmediğine dikkat çekerek, bu durumun televizyonun ne kadar hukuksuz bir şekilde kapatıldığının göstergesi olduğunu vurguladı.

‘ÇAKMA ANAYASANIZA DA RIZAMIZ YOK! ‘

Alevilerin rızası olmadan TV10’u kapatan hükümetin, bugün de toplumun rızası olmadan kendi anayasasını geçirmeye çalıştığına işaret eden Büyükşahin, “Bir taraftan Alevilerin bağrından gelen TV’leri kapatacaksınız, diğer yandan ise çakma Alevi TV’ler kuracaksınız. Tıpkı FETÖ aracıyla çakma Alevi dernekler kurdunuz gibi” diye tepki gösterdi. 6 gazetecinin tam 22 gündür mesleklerin yaptıkları için gözaltında olduğunu hatırlatan Büyükşahin, gazeteciliğin suç olmadığını vurguladı.

‘HIRSINIZDAN VAZGEÇİN!’

Garip Dede Dergâhı Başkanı Celal Fırat, Aleviler olarak tüm tarihsel süreçlerde kardeşlik, berberlikten yana tavır aldıklarını ifade etti. “Biz Aleviyiz ve Alevi kalacağız” diyen Fırat, hükümete şöyle seslendi: “Bizi boşuna asimile etmeye çalışmayın; biz Aleviyiz, Alevi kalacağız. Bizi olduğumuz gibi kabul edin ve bu hırsınızdan derhal vazgeçin” dedi.

Pir Sultan Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, diktatörlüğün bugün değil, 7 Haziran’dan sonra başladığına dikkat çekti. Kontrolü darbe sonrası hükümetin tüm muhalif kesimlere yöneldiğini hatırlatan Kaplan, “Önce Kürt halkın tepkisini ölçmek için DBP’li Belediyelere kayyım atadılar, sonra Alevilerin tepkisini ölçmek için TV 10’u kapattılar, şimdi de Kemalistlerin tepkisini ölçmeye çalışıyorlar” diye konuştu. Kaplan, bu zor süreçten ancak birlik olarak çıkılabileceğini vurguladı.

‘İTAAT ET, RAHAT ET ZİHNİYETİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ !’

78’liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can, bu baskıcı sürecin 2013 yılında dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun 12 kriz merkezi oluşturacağını açıklamasıyla başladığına işaret ederek, “Cizre’den Sur’a kadar tasfiyeler başladı. Yapılan katliamların üstü muhalif medya kanalları kapatılarak örtbas edildi” dedi. Hükümetin tek ses zihniyetine ve “İtaat et, rahat et” anlayışına teslim olmayacaklarını kaydeden Can, “ Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz” diye sözlerini sonlandırdı.

‘DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ !’

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş, baskı ve hukuksuzluklara karşı sonuna kadar direneceklerini söylerken, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Sevim Yalınçakoğlu ise, “+Biz bu zihniyeti çok yakından tanıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de önlerinde diz çökmeyeceğiz” dedi.

Eylem deyişlerle sona erdi.