Van'da 'açlık grevlerini sahiplenelim' çağrısı

Cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek büyüyor. Van’da tutsak aileleri ve DBP İl Örgütü halkı 2012 ruhu ile açlık grevlerini sahiplenmeye çağırdı.

DBP Van İl Örgütü'nün binasında cezaevlerinde süren açlık grevlerine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya DBP Van İl Eş Başkanı Ahmet Aygün, HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, HDP Van Milletvekilleri Adem Geveri, Bedia Özgökçe Ertan, Barış Anneleri, TJA akktivistleri, tutsak aileleri adına Çetin Uyar ve STÖ temsilcileri katıldı.

DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Çetin Ergin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsaklar üzerinde tecrit ve hak ihlallerinin son bulması amacıyla 15 Mart'tan bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlatıldığını hatırlattı. Bu grevlerin Şakran’da 42, Edirne’de 31, Sincan’da 32 ve Van’da 20 gündür sürdüğünü kaydeden Ergin, açlık grevlerinin kritik bir aşamaya geldiğini vurguladı.

Konuşmasında Kürt halkına yönelik hem içeride, hem dışarıda yoğun baskılar olduğunu belirten Ergin, sivil katliamların son bulması, yasak ve ablukanın kalkmasının da açlık grevcilerinin talepleri arasında yer aldığını dile getirdi.

'TÜM HALK DUYARLI OLMALI, ÖNCÜLÜK ETMELİ'

Türkiye’de artık insanların sokak ortasında çıplak bir biçimde tüm dünyanın göz önünde katledildiğini ifade eden Ergin, şöyle devam etti:

"Bir de kamuoyundan saklı olan yerleri düşünmek gerek. Toplumu kamuoyunun gözü önünde sokak ortasında katleden anlayışın karşısında, zindanlarda başlayan açlık grevleri böyle bir anlayışın, böyle bir dayatmanın, böyle bir katliama yaklaşımın karşısında teslim olmama eylemidir. Açlık grevlerine girenlerin talepleri gerçekleştirilecek taleplerdir. Şu anda süreçle bağlantılı olarak Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. KHK ile birlikte zindandaki tutsakların daha önce bedel ödeyerek elde edilmiş olan hakları gasp ediliyor. Yine aileler görüşe gittiğinde çok onur kırıcı aramalar dayatılıyor. Bunlar tamamen bir konsept dahilinde yapılıyor. Tutsaklar, başta aileler olmak üzere bütün halkın duyarlı olmaya, bu sürece öncülük etmeye ve birlikte bu süreci kırmaya çağırıyorlar."

Ergin, tüm kamuoyunu 2012 ruhu ile açlık grevlerini sahiplenmeye çağırarak, “Talepleri bizim de taleplerimizdir” diyerek konuşmasını tamamladı.