Yüksekdağ: AKP ağırlığını atma zamanı gelmiştir

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ: AKP artık Türkiye toplumu üzerinde bir ağırlığa dönüşmüştür. Bu ağırlığı atma zamanı gelmiştir.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 'Van Milletvekili Adayları Basınla Buluşma ve Dayanışma Kahvaltısına' katıldı. Yüksekdağ, "AKP artık Türkiye toplumu üzerinde bir ağırlığa dönüşmüştür. Bu ağırlığı atma zamanı gelmiştir" dedi.

Van'da bir otelde düzenlenen 'Van Milletvekili Adayları Basınla Buluşma ve Dayanışma Kahvaltısına' HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Van İl Eş Başkanları Derya Hayva, M. Veysi Dilekçi, DBP İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, HDP Van Milletvekili adayları, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, İlçe Belediye Eş Başkanları, EMEP Van İl Başkanı, STK temsilcileri ile Van'da çalışan ulusal ve yerel basın çalışanları katıldı. HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili adayı Figen Yüksekdağ,  kahvaltı öncesi bir konuşma yaptı.

'HDP CİDDİ BİR SALDIRI VE TEHDİT ALTINDADIR’

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Türkiye siyasetinin çok kritik bir aşamadan geçtiğini belirterek, Türkiye’de demokrasi ve özgür bir seçim ortamının yaratılması konusunda HDP olarak üstlendikleri sorumluluğu yerine getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini ifade etti. Son dönemlerde HDP’nin ciddi bir tehdit ve saldırı altında olduğunu belirten Yüksekdağ, Türkiye toplumunun özgür bir seçim yapma hakkının kritik bir aşamaya getirdiğini göstermiş olduğuna işaret etti. Böyle bir aşamada demokrasiye ve sandığa sahip çıkmak, seçim sürecinin barış ve demokrasiye uygun bir şekilde gelişmesini sağlamanın siyasi sorumluluklar çerçevesinde olduğunu ifade eden Yüksekdağ,  “Siyasi iktidar tarihsel bir sorumsuzluk sergiliyor. Bu kadar tarihsel bir aşamadan geçerken AKP ve Erdoğan’ın sorumsuz söylemleri ve çatışmayı gösteren söylemlerini Türkiye toplumu kaldırmak zorunda değil. Türkiye toplumu hak etmediği bir sorumluluğu omzundan kaldırmak zorundadır. Türkiye toplumu çatışma ve kirli siyasetin ağırlığını çok iyi bilir. Bütün Türkiye toplumu bu ağırlığı kaldırmak zorunda değildir” dedi.

‘AKP ARTIK TÜRKİYE'NİN SIRTINDA BİR AĞIRLIKTIR’

Siyasi iktidarın barış ve demokrasi sorununu çözmeyerek toplum üzerinde aksine baskı yarattığını belirten Yüksekdağ, “Siz bu ağırlığı hafifletme sorumluluğunu gösteremiyorsanız kusura bakmayın halkımız bu ağırlığı atmasını çok iyi bilir. AKP artık Türkiye toplumu üzerinde bir ağırlığa dönüşmüştür. Bu ağırlığı atma zamanı gelmiştir. Bu ağırlığı atarlarsa geleceğe yürüme kararlığını göstereceklerdir. Partimiz Türkiye halklarının temsilcisi ve siyasi alternatifi olarak elde ettiği başarıyı hazmedemiyorlar. Tahammülsüzlük hezeyanı var. Bunları dinlediğiniz zaman şoka kapılıyorsunuz. Siyasi partililer ile laf yarışına giren gerilim dilini hiçbir sakınca görmeyen bir siyasi parti lideri ve bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanından ziyade AKP başkanlığını yürüten bir siyasi karakter var. Türkiye siyasetinde böyle bir karakter bozulmasına bizim tahammülümüz yoktur. Bu bozulma gittikçe çatışma dilinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu tahammülsüzlük HDP’nin 2015 seçimlerinde elde edeceği başarıya olan tahammülsüzlüktür” dedi.

‘BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK HALK VAR’

“Van’da ve bölgede HDP’nin yükselişini engelleyemeyeceksiniz”  diyen Yüksekdağ, “Artık ok yaydan çıkmış ve barajın kapakları açılmıştır. HDP bunun için geride bıraktığımız süre boyunca böyle bir yükseliş yaşadı. Bu yükseliş devam edecek. 2015 seçimlerinde halkın karşısına baraj çıkarmış olabilirsiniz ama geçmiş olsun o baraj kapakları açılmıştır. Hepimizi sevindiren heyecanlandıran bu gelişme karşısında siyasi iktidar büyük bir rahatsızlık duyuyor. Türkiye toplumu uzun yıllardan bu yana ilk defa heyecanlanıyor. Bu heyecan bütün toplumsal yapının gücüdür. Bir cumhurbaşkanı buna niye tahammül gösteremez. Bir cumhurbaşkanının bunun karşısında sevinmesi gerekirken HDP’yi yıpratmayı ve ona saldırmayı marifet buluyor. O zaman sen halkının coşkusundan ve heyecanından kopmuşsun ve halkına yabancılaşmışsın. Böbürlenme padişahım senden büyük Allah var senden büyük halk var. Cumhurbaşkanı bu gerçeği unutmuş, kibrinin tutsağı haline gelmiş” diye konuştu.

‘HALK DİYADİN'DE İNSANLIK DERSİ VERMİŞTİR’

Ağrı’da yaşanan gelişmelerin ortada olduğunu ifade eden Yüksekdağ, yaşanan provokasyonun hükümetin elinde patladığını ve sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu dünya alemin gördüğüne dikkat çekti. Kirli bir tezgahın kurulması ve işletilmesinde rol oynadıklarının halk tarafından görüldüğünü dile getiren Yüksekdağ, “Tüm kirleri ve pasları ortaya çıktı. Ağrı’da kendimizi ortaya koyduk. Size insanlığı öğreteceğiz dedi o halk. Yaralı ve kan kaybeden askerleri kurtarmak için kendini ortaya koyan Diyadin halkı bir insanlık dersi vermiştir. İnşallah bu insanlık dersini öğrenmeyi başarabilirler. Saray yaptık saltanat yapacağız hırsıyla insanlığı unutan siyasi iktidara rağmen biz insanlığı unutmayacağız. Onlara insanlığı öğreteceğiz. Her şey sizin ayakkabı kutularınızdaki para değildir. Eğer siyaset yapıyorsak insanlık değerlerini yüceltmek içindir. Barış ve demokrasinin önün açmak içindir. Buna hizmet etmiyorsanız sizin siyasetiniz silinir gider” şeklinde ifade etti.

‘TÜRKİYE HALKLARI İÇİN YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR’

Ağrı’da Antalya’da ve Ankara’da yapılan saldırı ve tahammülsüzlük çizgisini aşmayı HDP olarak çok iyi bildiklerini ifade eden Yüksekdağ, bundan sonrada aynı yolda devam edeceklerini dile getirdi. “Biz işimize ve yolumuza bakacağız” diyen Yüksekdağ, “Türkiye halkları için yapacağımız çok şey var. AKP provokasyonlarla, HDP’nin altını oymakla uğraşsın. Onların en fazla yaptıkları iş bu ama bizim başka işlerimiz var. Demokrasi gibi, barış gibi ve insanlık değerlerini yaratmak gibi. Biz işimize baktıkça onların iktidar ve güç takıntıları arkamızda kalacak. Van’da güçlü bir yürüyüşü hep birlikte başlattık. Bu memleketin yükünü kahrını en fazla sırtında taşıyan kentlerden biridir.  Ama Van için çok güzel bir sayfa açtık artık. Van’ın bütün zenginliklerinin açığa çıkma zamanı geldi. Bunun önündeki engeller AKP hükümetiydi. 2015 genel seçimlerinde bu engeli ortadan kaldırarak ekonomi ve insan gücünü özgürleştireceğiz. Sınırlarımızda barışın,  topraklarında demokrasinin hüküm sürdüğü yeni bir hayat burada büyüyecek ve boy verecek” dedi.

HÜKÜMETE 'SİLAHLA ARANIZA MESAFE BIRAKIN' ÇAĞRISI

Yapılan kahvaltı ardından Yüksekdağ, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun Ağrı provokasyonu ardından eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın konuşmalarının yer aldığı ve basına yansıyan tapeye ilişkin sorulan soruya Yüksekdağ,   tapelerin ortaya çıkmadan önce çeşitli görgü tanıkları ve partililer aracılığı ile o bilgilere ulaştıklarını dile getirdi. Yüksekdağ, “Yaptığımız bütün yorumlarda o gençlerin oradan cenazelerinin çıkmasının planlandığını söyledik. Tapelerdeki konuşmaya oldukça paralel bilgilere ulaştığımızı ifade etmiştik. Bugün siyasi iktidar silahlı saldırıların azmettiricisi durumundadır. Hükümete çağrı yapıyorum. Silahla aralarına mesafe koysunlar. Bizi baraj altında bırakmak için silahla siyaset yapmaktan vazgeçsinler. Bütün Türkiye toplumuna zarar verirler” diye konuştu. 

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ daha sonra seçim bürosunun açılış mitingine katılmak üzere Erciş'e gitti.

...