GÖRÜNTÜLÜ

Zulme karşı ‘HAYIR’ sesini yükselteceğiz

16 Nisan’da yapılacak olan referandum öncesi tercihlerini açıklayan Vanlılar, Erdoğan ve AKP’nin zulmüne karşı, Kürt halkını bitirme planlarına karşı ‘hayır’ diyeceklerini söylediler.

‘Partili Cumhurbaşkanlığı’ sisteminin oylanacağı 16 Nisan referandumunda ülke genelinde ‘Hayır’ oylarının fark yaratması bekleniyor. Van’da da yüzde 80 gibi yüksek bir “hayır” oyu bekleniyor. Referanduma ilişkin ANF mikrofonlarına konuşan Vanlılar, iki yıla yakın bir süredir Kürt halkını iradesizleştirilmeye ve bitirmeye yönelik politikalara karşı boyun eğmeyeceklerini, direniş ruhuyla referandumda “Hayır” diyeceklerini söylediler.

Referandumda “evet” oyunun çıkmasının, şu ana kadarki sindirme politikalarını kabul etmek anlamına geldiğini belirten Vanlı Musa Aslan, Kürt halkı olarak referandumda güçlü bir “hayır” diyeceklerini söyledi. Aslan, “Güçlü bir hayır çıkarsa, barışa ve demokrasiye bir adım yaklaşır ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz de atlatılmış olur. 16 Nisan’da herkesin barış için ‘hayır’ demesi gerekiyor. Demokrasi, barış ve kardeşlik için ‘hayır’ demeli. ‘Hayır’da hayır vardır” Dedi.

‘BİZ GÜÇLÜYÜZ VE KAZANACAĞIZ’

Erdoğan ve AKP iktidarı kendisi dışında tüm demokratik oluşumlara karşıdır diyen Cengiz Timur, “Eğer bu referandumda ‘Evet’ çıkarsa Türkiye’de ne Kürt, ne Türk, ne Arap ne de başka bir inanca sahip olan kişiler özgürce konuşma hakkına sahip olamayacak. Bu anlayışa karşı duran bizler, Van Halkı olarak ’Hayır’ diyeceğiz” dedi. Cengiz Timur, halkın bin bir emekle kurduğu tüm kurumların kapatıldığını ve bunları görüp de ‘evet’ demenin büyük bir çelişki olacağını söyledi. Halklara karşı suç işleyen anlayışlara karşı duracaklarını kaydeden Timur, çok önemli bir noktaya geldiklerini ve ‘evet’çilerin kazanmaması için ev ev, sokak sokak, gezip ‘hayır’ sesinin güçlü çıkması için çalışacaklarını aktardı.

‘HAYIR OYU VARLIĞIMIZIN DEVAMIDIR’

Vanlı Şeref Özkan ise referandumun Kürt halkı için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Sistem değişikliğinin tek amacı Kürt halkının kazanımlarının önüne geçmektir. Biz Kürtler bu güne kadar vermiş olduğumuz mücadele sonucunda elde ettiğimiz kazanımların yok olmaması için referandumda tavrımızı net ortaya koymalıyız. Kürt halkını bitirmeye yönelik olan planı boşa çıkarma gücümüz var. Hasiyet ve namuslu olan Kürtler sandığa gidip ‘hayır’ oyunu vermelidir” dedi.

Devlet aşiretlerinin televizyonlara çıkararak, Kürtleri farklı yönlendirmeye çalıştığını hatırlatan Şeref Özkan, halkın bunlara kulak asmaması gerektiğini söyledi. Özkan şunları aktardı: “Bu şahsiyetler kim güçlüyse onların yanında duruyorlar. Sadece kendi menfaatlarının peşindeler. Referandumda sandıklara gidip ‘hayır’ oyunu kullanmalıyız. ‘Hayır’ oyu varlığımızın devamıdır. Şayet onlar başarılı olursa bu güne kadar yapılanların daha fazlasını yaparak bizi ezmeye devam edecekler.”

Kürt partileri üzerinde baskı kurarak demokrasi getireceklerini söyleyenlerin bu halkı kandıramayacağını belirten Vanlı Abdulmenav Porsuk ise, “boyun eğmeyeceğiz ve ‘hayır’ diyeceğiz” dedi.