5 merkezde adalet eylemi

9 Ocak 2013’te Paris’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesine yönelik dava vesilesiyle Brüksel, Montpeiller, Milano, Frankfurt ve Den Haag kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Ciwanên Azad öncülüğünde Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için adalet eylemi düzenlendi.

Fransız Konsolosluğu önünde toplanan Kürdistanlılar, katliamı ve katliam dosyasının üzerinin örtülmesini protesto etti.

Cansız, Doğan ve Şaylemez’in posterleri ile TJK-E flamalarının taşındığı eylemde sık sık ‘Katil Erdoğan’ ve ‘Terörist Türkiye’ gibi sloganlar atıldı.

Bazı Türk faşistlerinin provoke etme girişimlerinin yaşandığı eylemde Kürdistanlılar, ‘Dün Hitler Almanyası bugün Türkiye’ sloganlarıyla protestoyu sonlandırdılar.

MONTPEILLER

Fransa'nın Montpellier kentinde Paris katliamının aydınlatılması için Montpellier Valiliği önünde Kadın Hareketi öncülüğünde bir basın açıklaması yapıldı.

Eylemde, üç devrimci kadının katledilmesine ilişkin bugün Paris'te görülen dava vesilesiyle katliamın aydınlatılması talep edildi.

Yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Mahkemenin bu kadar uzaması, Türk devleti ile Fransa'nın ekonomik ilişkilerinden kaynaklıdır. Biz Montpellier Kadın Hareketi olarak diyoruz ki, mahkeme tarafından bu katliam aydınlanana kadar mücadelemiz devam edecektir. Biz bu davanın takipçisi olacağız.”

Basın açıklaması esnasında hazırlanan Fransızca bildiriler dağıtılırken, bazı Fransız kurumlarıma dosya sunuldu.

Basın açıklaması, ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganlarıyla son buldu.

MİLANO

İtalya'nın Milano şehrinde bulunan Fransa Konsolosluğu önünde de bir grup Kürdistanlı Paris’te katledilen üç kadın devrimci için bir eylem yaptı.

Paris şehitlerinin resimlerinin bulunduğu ve üzerinde ‘Suskunluğunuz Suç Ortaklığınızdandır’ yazılı pankart açılan eylemde, katliamın aydınlatılmasına ilişkin talebin yer aldığı dosya Konsolosluk yetkililerine sunuldu.

Ancak Fransa Konsolosluğu yetkilileri, ‘merkezden aldıkları talimat gereği’ dosyayı kabul edemeyeceklerini iddia ettiler.

Bunun üzerine Kürdistanlılar, hazırladıkları dosyayı ve üç kadın devrimcinin resimlerini Konsolosluk girişine bıraktı.

Protesto eylemi, ‘Katil Erdoğan’ sloganlarıyla son buldu.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Fransız Konsolosluğu önünde eylem düzenlendi. Hollanda Kürt Kadın Meclisleri tarafından düzenlenen eylemde katliamın aydınlatılması talep edildi.

Katliamın davasının görülmesinin uzatılması ve sanığın öldürülmesine dikkat çekilen “Katliamın üstünün örtmeye çalışanlarda bu suça ortaktırlar” Hollandaca ve Fransızca pankartlar da eylemde taşındı.

Sık sık Hollandaca “Biz Sakine-Fidan-Leylayız”, “Biz adalet istiyoruz” sloganları atıldı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de kadınlar Fransız Konsolosluğu önünde eylemdeydi. Katil Ömer Güney’in cezaevinde “ölmesi”nin davanın kapatılması için bir gerekçe olarak gösterilmesine tepki gösteren Kürt kadınları, tetikçinin arkasındaki gerçek failler açığa çıkarılıncaya kadar bu davanın takipçisi olacağız” denildi.

Nujin, Sara, Amara kadın meclislerinin ortaklaşa düzenlediği eyleme KJAR da destek verdi. Eylem, “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla sona erdi.