GÖRÜNTÜLÜ

Adigey’de 2. Kürt Kadın Konferansı yapıldı

Adigey’de yaşayan Kürdistanlı kadınlar, 2. konferanslarını gerçekleştirdi. Konferansta, Öcalan'ın özgürlüğü için mücadeleyi büyütme ve kadın akademisinin açılması kararı alındı.

Rusya Federasyonu’na bağlı Adigey Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Kürt kadınları, 80 delegenin katılımıyla 2. Kürt Kadın Konferansı'nı yaptı. Türk devlet güçlerinin uyguladığı vahşetin sembol isimlerinden olan Taybet İnan’ın (Taybet Ana) Silopi’de katledildiği günün yıl dönümünde gerçekleştirilen konferans, Taybet Ana'ya atfedildi. 

Saygı duruşuyla başlayan konferansta açılış konuşmasını yapan Rusya Kürt Kadın Hareketi (TJKN) Üyesi Asmin Kobanê, kadınların özgür iradeye sahip olması için kendi öz değerlerine sahip çıkmaları, mücadele etmeleri ve kadın özgürlüğünü sağlamak için ataerkil sisteme karşı mücadelelerini yükseltmeleri gerektiğini kaydetti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadına ve kadın mücadelesine yönelik değerlendirmelerinin okunduğu konferansta, TJKN’nin 2 yıllık faaliyet raporu değerlendirildi. Kadının toplumda yaşadığı sorunların derinlikli ele alınarak kadının çözüm gücü olma konusunda yapılması gerekenlerin tartışıldığı konferansta, bir dizi önemli karara da varıldı.   

ÖCALAN İÇİN ÇAĞRI 

Konferans konuşmalarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün kadınların özgürlüğü anlamına da geldiğine dikkat çekilirken, kadınlara Öcalan’ın özgürlüğü için mücadeleyi geliştirme çağrısı yapıldı. 

Küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesi, genç kadınların eğitimi, yeni neslin kendi öz değerleriyle yetiştirilmesi ve asimilasyona karşı mücadele konularının da gündeme geldiği konferansta, Kürdistanlıların KCK sistemi temelinde köylerde ve şehirlerde meclis, komün benzeri örgütlenmeleri geliştirmeleri gerektiği vurgulandı. 

Konferansta TJKN başkan ve yardımcılarının yanı sıra 25 kişilik kadın meclisi seçimi yapıldı. 

KARARLAR

Konferansta, Öcalan’ın özgürlüğü için mücadelenin yükseltilmesi, çocuklara Kürt dili ve kültürü eğitiminin evden başlanarak verilmesi çalışmalarının geliştirilmesi, her alanda kadın komitelerinin oluşturulması, küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesine ve okullardan alınmasına karşı mücadele edilmesi ve kadın akademisinin kurulması kararlaştırıldı.

Konferans sonrasında Öcalan’ın durumuna dikkati çeken ve Kürt halkını ve dostlarını mücadeleyi yükseltmeye çağıran bir basın açıklaması yapıldı.