Avesta: İnsanlığın, doğanın korunmasına kadın öncülük yapıyor

Bielefeld’de düzenlenen Uluslararası Êzidî Kadın Konferansına görüntülü bir mesaj gönderen Avesta, “İnsanlığın korunması, doğanın korunması için halkımızın korunması için kadın öncülük yapıyor” dedi.

Almanya’nın Bielefeld kentinde düzenlenen Uluslararası Êzidî Kadın Konferansı, bugün “Fermanın psikolojik ve travmatik etkileri ile aşma yolları”, “Soykırımcı güçlerin yargılanması ve yüzleşme”, “Êzidî toplumuna dayatılan soykırım nasıl boşa çıkarılır” konulu oturumlarla devam etti.

Almanya’nın Bielefeld kentinde yapılan Uluslararası Êzidî Kadın Konferansı bugün yapılan oturumlar ardından sona erdi. Konferansa katılması gereken ancak Alman devletinin vize vermemesinden dolayı gelemeyen Dayê Buhar, Zeynep Cudi, Dayê Zehra, Zehra Şengali telekonferans ile katıldı.

KCK Başkanlık Divanı Üyesi Sozdar Avesta da konferansa görüntülü bir mesaj gönderdi. Avesta mesajında, “Yaşamımızda birçok dil var, fakat kadınların dili birdir. Bu konferans da önemli noktaları tartışıyorsunuz. İnsanlığın korunması, doğanın korunması için halkımızın korunması için kadın öncülük yapıyor. Tek dinlerin öncesinde Êzidî inancı, Zerdüşti felsefesi bu topraklarda yaşamıştı. Aydınlığı, barışı koruyan bir dindir. Bu toplum yıllardır kendisini korumuştur” dedi.

Ortadoğu’ya kim hakim oluyorsa Kürtlere de hakim olmak istediğini vurgulayan Avesta, Kürtlerin stratejik bir yerde olduğuna dikkat çekti. 73 Fermanın geride bırakıldığını, binlerce kadın, çocuğun DAİŞ’in eline geçtiğini ve köle olarak satıldığını da hatırlattı.

Terapist Ulrike Held de savaşlardan kaynaklı travmaların konu alınıldığı bir konuşma yaptı. Travmanın iki reaksiyonla açığa çıktığını kaydeden Held, “Ya mücadele ediyor savaşıyorsun ya da kaçıyorsun. Burada Êzidî kadınları mücadele yolunu seçtiler” diye konuştu.

Zehra Şengali ise, kimsenin Êzidîlere acımadığını söyledi. Êzidî kadınlarının imdadına YJA Star gerillalarının yetiştiğini vurgulayan Şengali şunları belirtti: “Onlara dua ediyoruz. Bizi örgütlediler, Êzidxan artık Önder Apo'nun felsefesi ile korunacak.”

Dayê Zehra ise, “Bize ihanet eden Barzani'yi unutmayacağız. Êzidî kadınları 5 bin dinara satıldılar. Êzidî kadınları çocuklarından, evinden, toprağından koparıldı. Musul'da Ramazan ayında kafeslerde yakıldılar.”

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca da konferansta bir konuşma yaptı. Tüm dünyanın gözleri önünde bu katliama tanık olunduğunu vurgulayan Uca, “Yaşananları hepiniz biliyorsunuz. 5-7 bin arasında Êzidî kadın DAİŞ çeteleri tarafından kaçırıldı. Bir kısmı kurtarıldı. Bir kısmı halen DAIŞ'in elindedir. Biz artık Şengal'i, Êzidîleri mağdur olarak göstermeyelim. Daha çok direnmeye bakalım. Êzidîler direndi. Direniyor. Kim diyebilirdi ki Şengal'de kadın ordusu kurulacak? Kim diyebilirdi ki Şengal'de kadın Meclisler kurulacak?” diye konuştu.

Rojava Kadın Vakfı’ndan Meike Nack da Êzidî annelerden çok şey öğrenilebileceğini belirtti. Nack şunları dile getirdi: “Burada çok şey öğrendim. Her birimiz kendi kültürümüzle büyüdük. Özellikle Êzidî annelerden çok şey öğrenebiliriz. Bizim için önemli perspektifler var. Biz kadınlar birbirimizle nasıl çalışabilirizin cevabını aramalıyız.”