Avrupa’da 8 Mart etkinlikleri sürüyor

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri sürüyor.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü alanlarda selamlandı.

Roj Kadın Meclisi’nin çağrısıyla, kuzey Londra’nın Edmonton bölgesinde yöresel kıyafetleri ile toplanan kadınlar KCK ve TJK-E’nin mesajlarının okunmasının ardından halaya durdu.

İngilizce olarak hazırlanan ve Kürt kadının özgürlük mücadelesini anlatan yüzlerce bildiri dağıtıldı. Yöresel kıyafetleri ile sloganlar eşliğinde halaya duran kadınların rengi ve coşkusu çevredekilerin büyük ilgisini çekti.

CROYDON’DA İSE TAYBET ANA KADIN MECLİSİ KURULDU

İngiltere’nin başkenti Londra’da Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Croydon’da Taybet Ana Kadın Meclisi kuruldu. Bölgede “Hayır” kampanyası ve faşizme karşı örgütlü direniş ile hemen çalışmalara başlayan Croydon Taybet Ana Kadın Meclisi’nin ilanı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde daha büyük bir anlam kazandı.

Uzun süredir Roj Kadın Meclisi ve Britanya Kürt Halk Meclisi ile bölgede dayanışma içerisinde alanda mücadeleyi yükselten kadınlar örgütlenerek Croydon Taybet Ana Kadın Meclisini Dünya Kadınlar günü 8 Mart’ta düzenledikleri kuruluş kongresinde duyurdu. Kongreye 100’ü aşkın kadın katılırken hemen göreve başlayacak 23 kişilik mecliste seçildi. Kongrede çeşitli kurum kuruluş, kadın örgütleri ve derneklerin gönderdiği dayanışma ve destek mesajları da okundu.

KCK ve TJK-E’nin mesajları da katılımcılar ile paylaşıldığı kongrede Roj Kadın Meclisi adına Filiz Doğan, Britanya Kürt Halk Meclisi Eş Başkanı Evrim Yılmaz, KCDK-E Eş Başkanı Semse Gül, Croydon kadın Meclisi adına Eylem Aslan ve Işıl Varlı da birer konuşma yaparak, 8 Mart’ın önemine değindi. Tarihi bir günde tarihi bir örgütlenme ve meclisin ilan edilmesi konuşmalarda vurgulanırken tüm katılımcılar tarafından Croydon Kadın Meclisi selamlandı.

Kongrede oluşturulan Croydon Taybet Ana Kadın meclisini Britanya Kürt Halk Meclisi Eş Başkanı Evrim Yılmaz “Hep birlikte kadınlarımızın tüm sorunlarına çözümler üretmek ve birlikte çalışmalar yürütmek üzere her zaman yanınızdayız, bu önemli günün hepimize hayırlı olmasını dilerim” diye konuştu.

Kongrede Meclisin ilanının ve konuşmaların ardından kadınlar halayla geceyi sonlandırdı.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de 8 Mart bir etkinlikle kutlandı.

Alman kadın örgütleri ve Nuda Kadın Meclisi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik Freiburg Belediyesi önünde başladı.

Kadınlar belediye önünden şehir merkezine doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme yöresel kıyafetleri ile katılan Kürt kadınları "Jin, Jîyan, Azadî" sloganları ile yürüdü. Şehir merkezine gelindiğinde yürüyüşe katılan tüm gruplar bildirilerini okudu.

TORİNO

İtalya’nın Torino kentinde de 8 Mart vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. Torino’da yaşayan Kürdistanlılar İtalyaca, “Jin, Jiyan, Azadi” yazılı pankartla katıldı.

Kastello Meydanına kadar devam eden yürüyüşte "Uluslararası bir direniş günü olan 8 Mart’ta egemen sınıflar şunu bilmeli ki biz kadınız, biz güçlüyüz, hakkımız tanınmazsa bizde hiçbir şey yaratmayız" dendi.

Kadın şiddetin sistematik bir uygulama olduğunu vurgulayan eylemciler yaptıkları konuşmalarda “Kadın özgürlük mücadelesini yükselteceklerini belirterek kadına şiddete hayır” dedi.

Eyleme katılan Kürt kadınları ise sık sık "Jin, Jîyan, Azadî" sloganları attı. Yaklaşık üç saat süren yürüyüş zılgıt ve davullar eşliğinde sona erdi.

FRIEDRECHSHAFEN

Almanya’nın Friedrichshafen kentinde de 8 Mart etkinliği düzenlendi. Buchhornplatz’a Kürdistanlı kadınlar 8 Mart’ı bir eylemle kutladı. DKTM ve Roza Kadın Komünü, Courage, siyasi parti temsilcilerin katıldığı eylem, yağışlı havaya rağmen sürdü.

Yüzlerce bildiri ve karanfillerin dağıtıldığı eylemde, 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, tutuklu HDP milletvekilleri, eş başkanlar ve tutuklu kadın politikacıların fotoğrafları taşındı.

“Jin, jîyan, azadî” sloganlarının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda kadının gücü ve devrimin motoru olduğu belirtildi.

BONN

Almanya’nın Bonn kentinde Sara Kadın Meclisi ve Troisdorf Ekin Wan Kadın Meclisi ile birçok Alman Kadın Derneği ve inisiyatifi ortaklaşa 8 Mart eylemleri düzenlendi.

Bonn Kaiserpalatz’da bir araya gelen kadınlar şehir merkezinde kadın renkleri, sloganları ve sesleriyle Frankenbad’a doğru yürüyüşe geçti. Friedenplatz’da ara bir mitingle devam eden eylemde, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyetçi yaklaşımları eleştiren konuşmalar yapıldı. Almanca “Gündüz de bizim gece de” sloganın yanı sıra Kürtçe “Jin, Jîyan, Azadi” sloganı sık sık attı. Ara miting ardından Frankenbad’a yeniden bir miting düzenlendi.

Eylemde günün içeriğine yönelik konuşmalar yapıldı, müzik dinletileri gerçekleşti. Buradan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne gelen kitle, Koma Rojava’nın sunduğu müzik programı ile gece saatlerine kadar halaylarla kutlamalarını sürdürdü.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde 8 Mart etkinliği düzenlendi. Emek hak ve adalet davasında yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlik, 8 Mart'ın anlam ve önemi için yapılan değerlendirmelerin ardından soru bölümüne geçildi. Daha sonra müzik dinletisi gerçekleştirildi. Canların lokmaları pay edildikten sonra etkinlik sonlandırıldı.

HELSİNGBORG

İsveç'in Helsingborg kentinde Kürdistanlı kadınlar, 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü'nü Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenledikleri bir etkinlikle kutladı.

Etkinlikte kadınlar, 8 Mart'ın genelde dünya özelde de Kürt kadınları için taşıdığı önemi ele alan konuşmalar yaptılar. KCK Eşbaşkanlığı'nın 8 Mart dolayısıyla yayınladığı bildiriyi okudular.

AKP hükümetinin MHP ile anlaşarak gündeme getirdiği anayasanın esas olarak Kürt Özgürlük Hareketi ve kadınları hedef aldığı değerlendirmesi yapan kadınlar, tek adam diktatörlüğünü engellemek için 8-9 Nisan tarihlerinde İsveç'te yapılacak halk oylaması öncesi çalışmalarını yoğunlaştırma kararı aldılar. Değişik dillerde üzerinde “Hayır” yazılı dövizleri taşıdılar.

Koma Kobanê'nin müzik dinletisinden sonra kadınların sorunlarını ele alan bir tiyatro oyunu sergilendi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de 8 Mart etkinliği düzenlendi. Hamburg HBF önünde başlayan yürüyüşte Kürt kadınlarının yanı sıra Türkiye ve Alman kadınları da katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve birçok devrimci kadın resmi taşındı. Yürüyüşte Kürt Kadın Hareketinin 8 Mart için hazırladığı bildiri okundu ve dağıtıldı.

Kitle, 3 ayrı noktada mitingler yaptı. Courage kadın örgütünün aynı esnada bir enformasyon standı kurmuş, yürüyüş standın hizasına geldiğinde, Alman kadınlar, Kürt kadınlarını Kürtçe şarkılar ile karşıladı ve güne özgü konuşmalar yapıldı. Yürüyüşte siler Denkmal meydanında sona erdi.

MULHOUSE

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Fransa’nın Mulhouse kentinde Kürt, Türkiyeli ve Fransız kadınlarının katılımıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Mulhouse Kadın İnisiyatifi ve Strasbourg Zin Kadın Derneği’nin desteğiyle kent merkezinde düzenlenen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüşe Yeni Antikapitalist Parti (NPA), İnsan Hakları Ligi, Planning Familial, CGT, ACOFT ve Yeni Kadın gibi siyasi parti, sendika, dernekler destek verdi.

Yürüyüş boyunca üzerinde Fransızca, ‘Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadınlar özgür olamaz’ yazılı bir pankart taşındı.

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin de taşındığı yürüyüş sonrasında çeşitli kurum temsilcileri tarafından konuşmalar yapıldı.

BIEL

İsviçre'nin Biel kentinde Arin Mirxan Kadın komününün çağrısıyla Kürt Toplum Merkezi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gerçekleştirilen etkinlikle kutlandı.

Devrim şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Biel Halk Meclisi, SKB, Arin Mirxan Kadın komünü adına yapılan konuşmalarda "Kadına yaklaşım Önder Apo'nun özgürlüğüne yaklaşımdır" denildi. Sinevizyon gösterimiyle Kürt kadının mücadele ve direnişi aktarıldı. 

Etkinlik daha sonra müzik ve halaylarla sonlandırıldı.

LANENTHAL

Langental'da Kürt kadın inisiyatifinin çağrısı ve onlarca kadının katılımıyla Unia sendika binasında bugün 8 Mart etkinliği düzenlendi. Saygı duruşunun ardından Clara Zetkinlerden günümüze kadının savaşımı ve direnişi aktarıldı. 

Etkinlik daha sonra müzik ve halaylarla sonlandırıldı.