GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa’da Cansız, Doğan ve Şaylemez için eylemler

9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te Türk MİT'i tarafından katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Avrupa’nın birçok ülkesinde protesto eylemleri düzenlendi.

HELSİNKİ

Finlandiya Kadın Komünü tarafından düzenlenen anma etkinliği çerçevesinde Helsinki merkezinde yer alan, Stokman Meydanı’nda mumlar yakıldı. Üç kadın mücadeleci şahsında tüm kadın şehitler için saygı duruşu yapıldı. Yoğun kar yağışı altında gerçekleştirilen anma etkiliğinde Finlandiya Kadın Komünü sözcüsü Fatma Amed ve KJAR sözcüsü Naze Viyan birer konuşma yaptılar.

Konuşmalarda, Türk devletinin kadın öncüleri ve mücadelesini hedef almasının nedenlerine dikkat çekilirken, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiçbir katliamın, baskının ve zulmün kadınları özgürlük yolundan döndüremeyeceğini vurgulandı.

OSLO

Avrupa'nın bir çok merkezinde olduğu gibi Norveç'in başkenti Oslo'da da Paris'te katledilen üç devrimci kadın için meşaleli bir yürüyüş düzenlendi.

Oslo Tren İstasyonu önünden başlayan yürüyüş daha sonra Oslo'nun en kalabalık caddesi olan Karl Johan'dan geçerek, Norveç Parlamento'sunun önüne kadar devam etti.

Burada Norveç Sosyalist Sol Partisi adına Vilje Antonsen, Oslo Demokratik Toplum Merkezi adına Ayser Yüce ve PJAK Norveç Temsilciliği adına da Niştiman Serdeşti birer konuşma yaptılar. 

Yürüyüşte 3 kadın devrimci ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin yanı sıra PKK ve KCK bayrakları taşındı. Eylemde ayrıca ‘Katil Erdoğan’, ‘Terörist Türkiye’, ‘Fransa bu katliamı aydınlat’ gibi sloganlar atıldı. 

Saat 16:00'da başlayan eylem yaklaşık iki saat sürdü.  

STOCKHOLM-GÖTEBORG

9 Ocak 2013 tarihinde Türk devletinin devrimci üç Kürt kadınına yönelik gerçekleştirdiği katliam İsveç'in Stockholm ve Göteborg kentlerinde  yapılan kitlesel gösterilerle  protesto edildi.

Dün İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun önündeki Norra Bantorget Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, ellerinde Türk devletini kınayan ve katledilen üç Kürt kadının ve Öcalan’ın resimlerinin olduğu pankratlar ile PKK, KCK, KJAR bayraklarıyla Kürtçe marşlar eşliğinde yürüyüşe geçtiler.

‘Adalet istiyoruz’ yazılı pankartın en önde taşındığı yürüyüş boyunca Kürdistanlılar ve dostları, sık sık ‘Adalet istiyoruz’,  ‘Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin, ‘Katil Erdoğan, iki yüzlü Fransa’, ‘Sara, Robin, Rohani, Jin Jiyan Azadi’, ‘Adalet hemen şimdi’, ‘PKK halktır, halk burada’, ‘Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış’ ve ‘Biji Serok Apo’ sloganlarını attı.  

Eylemde konuşan Sara Kürt Kadın Birliği'nden Zozan Baransson, “Adil bir dünya nasıl olur? Adil bir dünyada üç yoldaşımız için adil bir yargılama olur. Adil bir dünyada sanık ve gerçek suçlular cezaya çarptırılır. Öldürülen üç Kürt kadınının ailesine adaletli bir tutum alınır. Adaletli bir dünyada katladilen üç Kürt kadını için adalet talep eden milyonlarca Kürdün talebi yerine getirilir” dedi.  

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ayşe Göktepe ise, üç Kürt kadınının gerçek katillerinin gizlenmesi için tetikçi Ömer Güney'in öldürüldüğünü söyledi. Göktepe, “Biz Kürt halkı, özellikle de Kürt kadınları bunu asla kabul etmeyeceğiz. Biz, gerçek suçlular açığa çıkana ve cezalandırılana kadar meydanlara çıkmayı ve adalet talebimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

KJAR adına konuşan Hazal Aliali, Paris'te katledilen üç Kürt kadınının barış ve özgürlüğün sembolleri olduğunu, katledilmelerinin üzerinden dört yıl geçmesine rağmen gerçek katillerinin açığa çıkarılmamasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Ciwanen Azad adına konuşan Selin Yılmaz ise, Kürt gençlerinin davanın karartılmasına izin vermeyeceklerine ve gerçek sorumlular açığa çıkarılana kadar mücadele edeceklerine vurgu yaptı.

Gösteride, konuşmacılar, tüm Kürdistanlılar ve dostlarını bugün (Pazar) üç Kürt kadını ve devrim şehitleri için düzenlenecek anma toplantısına katılmaları çağrısı yaptılar. Anma etkinliği Axelsbergtorg 3 adresindeki lokalde saat 14.00'te başlayacak. 

GÖTEBORG

İsveç'in Göteborg kent merkezinde de Paris katliamını kınamak amacıyla bir protesto gösterisi gerçekleştirildi. Üç Kürt kadını ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşundan sonra Göteborg NCDK'nin konu hakkındaki açıklaması okundu.

Şehitler anısına ezgilerin çalındığı gösteride, ‘T.C. ve Fransa davayı karanlıkta bırakma’, ‘Adalet istiyoruz’, ‘Jin Jiyan Azadi, Sara, Rojbin, Ronahi’, ‘Şehit namırın’ ve ‘Biji Serok Apo’ sloganları atıldı.

HELSİNGBORG 

Helsingborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez'i katledilişlerinin dördüncü yıldönümünde anmak için dernek lokalinde bir etkinlik düzenledi.

Lokaldeki bir masanın üstüne yerleştirilen üç Kürt kadınının resimleri gül ve karanfillerle donatılarak, önlerinde mumlar yakıldı.

Helsingborg Kürt Kadın Derneği Başkanı Eylem Batak, Türk devletinin tetikçisi Ömer Güney’in katliamın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen yargı karşısına çıkarılmadığına ve ilk duruşma başlamadan bir ay evvel şaibeli bir biçimde öldüğüne veya öldürüldüğüne dikkat çekti. Güney’in bir MİT ajanı olduğu ve katliamın Türk devletinin talimatıyla gerçekleştirildiği belirten Batak, sanığı zamanında yargı karşısına çıkarmayan Fransa Hükümeti'ni cinayetin karartılmasında Türk devleti ile işbirliği yapmakla suçladı.

Kürt Siyasetci Welat Bagok ise, konuşmasında Paris katliamı ile günümüzde yaşanan soykırım operasyonları arasında bağlantı kurarak Türk ve Frensız devletlerinin katliamı birlikte karartma girişimlerine dikkat çekti. Rojava devrimi ve Kuzey Kürdistan'daki gelişmelere de değinen Bagok, “Rojava Devrimi ve Kuzey Kürdistan'daki serhıldanlarla her zamankinden daha fazla Önderiğimizin ve Kürdistan'ın özgürlüğüne yakınlaştık. Bu da verilen büyük emekler ve şahadetlerin sonucu olmuştur” dedi.

Sakine Cansız'ın yaşam ve mücadelesini anlatan ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ belgeselini izleyen Kürdistanlılar, ‘Şehit namırın’ sloganını atarak etkinliği sonlandırdılar.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana‘da Kürt Kadın Derneği AVESTA öncülüğünde Paris katliamının 4’üncü yılında düzenlenen bir yürüyüşle protesto edilirken, Fransa devletinin suskunluğu protesto edildi.

Başkent Viyana‘da dondurucu soğuğa rağmen bir araya gelen Kürdistanlılar, Paris şehitlerini anmak ve Fransa’yı protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi.

Kadın derneği AVESTA öncülüğünde yapılan eyleme Avusturya’nıın diğer kentlerinden otobüs ve özel araçlarıyla gelen Kürdistanlılar da katılım gösterdi. Eylemde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının olduğu ve üzerinde Almanca ve Fransızca, ‘Paris katliamının aydınlatılmasını istiyoruz’ yazılı pankart  ve dövizler taşındı.

‘Suskunluğunuz suç ortaklığınızdandır’ sloganıyla Fransız yetkilileri bildiklerini açıklamaya çağıran eylemciler, MİT’in sorumluluğunun bilinmesine rağmen gizlenmesinin suça ortak olmak anlamına geldiği  vurgulandı.

Eylemde Sosyalist Kadınlar Birliği tarafından yapılan açıklamada ise, saldırının kadın özgürlük mücadelesine yönelik olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, katliamın kadınların uyanışına ve ayağa kalkışına karşı yapıldığının altı çizilirken, kadın direnişine karşı ‘kirli yöntemlerden medet umulduğu’ belirtildi.

Konuşmaların ardından Fransız Konsolosluğu’nun önüne siyah çelenk bırakılarak, 3 mum yakıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin yanı sıra  PYD, PKK, AVESTA, Ciwanen Azad, KJB, flamaları açılan eylemde, Paris katliamı üzerine hazırlanan Almanca bildiriler dağıtıldı.

DANİMARKA

Danimarka´nın başkenti Kopenhag´ta bir protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Sêvê Kadın Meclisi’nin çağrısı üzerine başkent Kopenhag´ta biraraya gelen bir grup Kürdistanlıl ve dostları Kopenhag, Axeltorv meydanında toplandıktan sonra Fransa konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti.

Yol güzergahı boyunca ellerinde katledilen 3 kadın siyasetçinin fotograflarının bulunduğu dövizleri taşıyan yürüyüşçüler, ayrıca eylemin sebebini anlatan danca ve ingilizce bildiriler de dağıttılar. Eylem, basın bildirisinin okunması ve konsolosluğun kapısına siyah çelenk bırakılmasıyla son buldu.