Avrupa’da kadınlar 25 Kasım için meydanlardaydı

Avrupa’nın birçok kentinde sokağa çıkan kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü etkinlikleri düzenlendi.

WUPPERTAL

Wuppertal kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele günü eylemi düzenlendi.

Viyan Kadın Meclisi, Courage, Karawane, MLPD ve SKB’nin organize ettiği Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle City Arkaden önünde düzenlenen yürüyüş ve mitinge çok sayıda kadın katıldı.

Yürüyüş boyunca sık sık, “Jin jiyan azadî”, “Fuhuşa hayır”, “Savaşa hayır” ve “Özgürlüğe evet” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından miting alanına gelindi. Burada konuşan kadınlar, “Kadına yönelik uygulanan insanlık dışı şiddette karşı kadınlar hayatın her alanında, bilinçlenerek, örgütlenerek, her yerde toplumda farkındalık yaratarak öz savunmada olmalıdır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından miting sloganlar eşliğinde sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 25 Kasım kapsamında bir etkinlik çadırı açıldı.

Saat 14.00’dan 18.00’e kadar süren etkinlik açık havada, Kürt kadının mücadelesini, anlatan bir seminer verildi. Seminerde Kürt akademisyen birliğinin üyesi, Latife Güzel Danimarkalılara yönelik, Kürt kadınların mücadelesini, yaşamlarının her alanda mücadele ettiğini ve özgürlük için örgütlü, kendin olma gerektiğini dile getirdi.

Etkinlikte Barış Zamanı İnisiyatifi adına Gerd Berlev bir konuşma yaptı. Berlev kadına karşı şiddetin her yerde aynı olduğunu söyledi. Şiddete karşı beraber ve omuz omuza olmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

Etkinlik çadırında bir resim sergisi de düzenlendi. Özgürlük Mücadelesi’nin öncü kadınlarının biyografileri de sergilendi. Sinevizyon gösteriminin yanı sıra gün boyunca bildiri dağıtıldı.

Eylem boyunca sık sık, “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı.

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde de Ortak Platformda 25 Kasım eylemi düzenlendi.

Walraffplatz’da düzenlenen miting, Kürt Kadın Kurumu Ceni, Viyan Kadın Meclisi, Sara Kadın Meclisi, Sol Parti, MLPD, ADHK, AGİF, Yaşanacak Dünya, DGB-Kadınları gibi çok sayıda Kürdistanlı, Türkiyeli ve Alman Kadın Hareketi ve organizasyon bileşenleri ortak düzenledi.

Saygı duruşundan sonra Kadın Barış Bürosu Ceni’den Feride Halitoğlu bir konuşma yaptı. Halitoğlu konuşmasında, “25.11.1960 da Dominik’te faşist diktatörlük tarafından katledilen Mirabel kardeşlerin şahsında dünya kadınları olarak onları hem anıyor hem isyana kalkıyoruz, dünyanın herhangi bir yeri, dört bir yanı her bir kadının erkeğin her türlü şiddetine karşı mücadele alanıdır. Bu savaş biçiminde, bir tek erkeğin şiddeti ya da işyerindeki ekonomik şiddet biçiminde de olabilir, karşısında duracağız” diye konuştu.

Sol Parti temsilcisi Hamide Akbayır da, kadının mücadelesinin ileri boyutlarda olmasına rağmen kavgasının hala bitmediğini, çünkü kadının yaşamın bütün alanlarında hala sömürüyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Eylemde konuşma yapan diğer kadınlar da kadınların ortak mücadelesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Kadın Güç Birliği ve Kürt Kadın Grubu Koma Denge Xwezaye kadın mücadelesi içerikli şarkı ve stranlarını seslendirdi.

Miting sonrası yürüyüşe geçen ağırlıklı Kürt kadınlarının oluşturduğu bu grup, Köln merkezi tren istasyonu alanında “Lila İn Köln” (Köln Morçatı) değişik kadın gruplarının oluşturduğu kadınlarla buluştu.

Kadın, mücadelesi ve hak eşitliği içerikli çok sayıda pankart, afiş ve dövizler taşındı. Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitiren kadınlar ile tutuklanan HDP’li kadın milletvekillerinin fotoğrafları taşındı.

Kadınlar daha sonra ise Dom Kilisesi önünde bir araya geldi ve kimliklere saygı için balon uçurdu.

STUTTGART

Stuttgart’ta ise Stuttgart Kadın Platformu bileşenleri olan Sosyalist Kadınlar Birliği, Demokratik Kadın Hareketi, Kürt Kadın İnisiyatifi, Yeni Kadın, Kadın Sünnetine karşı kadın inisiyatifi, İran Kadın Özgürlük Hareketi, Cumartesi anneleri Platformu, Courage ve MLPD tarafından 25 Kasım vesilesiyle eylem düzenlendi.

Eylemde SKB adına yapılan konuşmada, “Hayır hayır demektir yasası gündemleştirilerek biz kadınlar her gün tacize uğruyoruz, es geçiliyoruz, değersizleştiriyoruz. Bize şiddet uygulamak hak olarak görülüyor ve kendi irademiz ayakaltına alınıyor. Bu düzende bazı şeylerin çok yanlış gittiğini fark ediyoruz” denildi.

Kürt Kadın inisiyatifi adına yapılan konuşmada ise şunlar belirtildi: “Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez anılarak Rojava’daki kadın devrimine değinilerek kadınların Rojava’daki devrimi sadece rejime ve DAİŞ’e karşı sürdürülen bir mücadele olmadı, aynı zamanda kadınların kadın örgütlenmesi örülerek kadın bilincini güçlendirdi ve ÊzidÎ kadınlarında öz savunma birlikleri kurarak her türlü şiddete karşı kadınlar kendilerini savundu.”

Müzik dinletisinin de yapıldığı eylemde daha sonra ise kadınlar sloganlar eşliğinde yürüyüş düzenledi.

MANNHEİM

Almanya’nın Mannheim kentinde de 25 Kasım vesilesiyle bir miting düzenlendi. Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde yapılan konuşmalarla AKP / Saray’ın Kürt kadınlarına yönelik uyguladığı şiddete dikkat çekildi.

ROTTERDAM

25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde Hollanda'nın Rotterdam kentinde bir araya gelen kadınlar yaptıkları meşaleli yürüyüşle kadına yönelik cinsel şiddeti protesto etti.

25 Kasım akşamı, SKB'nin de yer aldığı yerli ve göçmen kadın örgütlerinden oluşan "Kadına Yönelik Şiddete Hayır Komitesi'nin" çağrısı ile yerli ve göçmen kadınlar Rotterdam Binnenwegplein'de bir araya geldi.

Alanda Komite adına yapılan konuşmalarda Avrupa ve dünyada artan kadına yönelik şiddete ve yükselen mücadeleye vurgular yapılarak kadınların ayrımcılığın, şiddetin, baskının, sömürünün ve savaşların olmadığı bir dünya inşa etmek için mücadele ettikleri vurgulandı ve Türk devletinin HDP'ye saldırıları, milletvekillerinin ve seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanmaları anlatılarak, kadınların artık her yerde şiddetin her türlüsünü yaşayan mağdurlar olmadığını, şiddete ve erkek egemen sisteme karşı mücadele ettiği belirtildi.

Kadınlar sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde meşalelerle yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca "Kadına yönelik şiddete son- şimdi”, “Başka bir gelecek, başka bir yaşam için kahrolsun savaş”, “Kadınlar ön saflara”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Kadınlar eşit haklar için mücadele ediyor”, “Yaşasın uluslararası kadın dayanışması!" sloganlarını attı. SKB- Hollanda'nın "Kadınlar Savaşa, Şiddete ve Sömürüye Karşı Mücadeleye" başlıklı bildirisi dağıtıldı.

Çevreden ilgi ile izlenen eylemde SKB, Kürt Kadın Hareketi, ADKH, Alevi Kadınlar Birliği ve Rotterdam Alevi Derneği Kadın Komisyonu bayrak ve pankartları ile yer aldılar. HDK- Rotterdam Kadın Meclisi Girişimi eylemde "Kadınlar faşizmi yenecek" yazılı pankart ile yer aldı.

Yürüyüşün ardından yapılan salon etkinliğinde yapılan ortak konuşmanın ardından, şiir ve müzikle etkinlik devam etti. Geçen yıl Rojava için yapılan geleneksel yardım çağrısı, bu yıl Suruç gazilerinden Güneş Erzurumluoğlu için yapıldı.

VERVİERS

Belçika’nın Vervies kentinde Alevi Kültür Derneği ve SKB, 25 Kasım vesilesi ile örgütlediği panelde kadınlar bir araya geldi.

“Savaşa, kadına şiddete ve çocuk istismarına karşı isyandayız”, başlıkları çerçevesinde erkek egemen sistemin ve erkeklerin kadına yönelik şiddetine karşı mücadelede perspektif ve yöntemler konuşuldu.

Panele SKM MYK'dan Duriye Sezgin ve Alevi Kültür Derneği’nden Zöhre Aslan konuşmacı olarak katıldı.

Duriye Sezgin savaş-kadın ve çocuk istismarını ele alan bir sunum yaptı. Ardından kadına yönelik şiddete karşı birleşik kadın mücadelesinin önemine değinen Sezgin, kadın devrimine ve cins bilincine vurgu yaptı, kadınların birleşik mücadelesinin altını çizdi.

Kadın mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından serbest kürsüde konuşan kadınlar birlikte olmanın gücüne değinerek düşüncelerini ifade etti.

Daha sonra ise tutuklanan HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ve tutuklu kadın vekillere dayanışma kartı gönderildi.

MÜNİH

Münih’te de 25 Kasım için bir miting düzenlendi. Çeşitli kadın grupları tarafından da desteklenen mitinge HDP Van Milletvekili Tuba Hezer de katılarak bir konuşma yaptı.

SARA-Kürt Kadın Komünü adına ise konuşma yapan Zübeyde Akmenekşe, kadına yönelik şiddete karşı çıkılmadan hiçbir toplumun kendi üzerindeki baskıya karşı çıkamayacağını belirtti.

Eylemde sık sık atılan “Jin, jiyan, azadi” ile sona erdi.