Avrupa’daki kadınlar Kadın 'HAYIR' Platformu’nu kurdu

Almanya’nın Köln kentinde bir araya gelen Türkiyeli ve Kürdistanlı kadın örgütleri, Kadın Hayır Platformu’nu kurdu.

Köln’de bir basın açıklaması yapan kadın örgütleri, “Avrupa’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı biz göçmen, işçi, emekçi tüm kadınlar 16 Nisan’da yapılacak referandumda ‘Hayır’ diyoruz” açıklamasında bulundu.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Avrupa Yeni Kadın, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), Yaşanacak Dünyadan Kadınlar, Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E), Êzidî Kürt Kadınları, Alevi Kürt Kadınları, CİK-Kadın, Genç Kadın, Kadın Barış Bürosu’ndan (CENİ) oluşan Kadın Hayır Platformu’nun açıklaması şöyle: “Biz kadınlar, 7 Haziran gibi seçim süreçlerinde Avrupa’da eşitlikten, özgürlükten, barıştan yana cinsiyetçiliğe, tekçiliğe, ırkçılığa ve kadına yönelik şiddete, kapitalist erkek egemen sistemin saldırılarına karşı oyumuzu kullandık. Avrupa’daki eylemlerimizle İslam’ı kirli siyasal çıkarları için kullanan faşist AKP ve diktatör Erdoğan’ın katliamlarına, baskılarına ve kadın düşmanı politikalarına karşı kadın iradesi ve kadın dayanışmasıyla sokakları yalnız bırakmadık. AKP’nin IŞİD zihniyeti ile kadınların yaşam tarzına müdahale ettiği, Kürt halkını katlettiği, Alevileri ve inanç kimliklerini yok saydığı, doğaya, yaşama ve Rojava’daki kadın devrimine dair ne varsa saldırdığı her duruma sessiz kalmadık.

Anayasa değişiklik maddelerini meclisten hızla geçiren, başkanlık sistemi ile tüm yetkileri cumhurbaşkanlığı etrafında toplanmak için referanduma başvuran AKP iktidarına ve evetçilere hayır diyoruz!

NEDEN ‘HAYIR’ DİYORUZ

Türkiye ve Kürdistan’dan göç etmek ve ekonomik, politik nedenlerle sürgünde yaşamak zorunda bırakılmış çeşitli ulusal kimlik ve inançlardan olan biz kadınlar coğrafyamızdaki saray darbecilerine, OHAL ve KHK’cilere karşı tek adam diktatörlüğüne hayır diyoruz.

AKP’li bakanlardan, Erdoğan’a Türk İslam sentezci, gerici, şeriatçı tüm iktidar odaklarının günlük yaşamdaki söylevlerine karşı hayır!

Tek adam diktatörlüğü, devleti, yargıyı, polisi ve erkeği daha fazla güçlendirecek, kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü, kadın cinayetlerini ve kıyımlarını arttıracaktır. Şiddet üreten faşist rejime hayır!

Başkanlık sistemi, diktatörlük rejimi ile kadın haklarının gasp edilmesine, kadınların sokakta özgürce dolaşmasının engellenmesine, laik yaşam tarzına müdahaleye hayır.

Olağan Üstü Hal ile yükselen kadına dönük nefret söylemleri ve şiddete hayır!

Kadını eve kapatan politikalara hayır!

Kaç çocuk doğuracağımıza karar verilmesine hayır!

Kürtaj hakkımızı engelleyen, bedenimiz üzerinde söz sahibi olmak isteyenlere hayır!

Eş başkanlık, eşit temsiliyet hakkımızın hedef alındığı, HDP’li vekillerimizin, belediye eşbaşkanlarımızın tutuklanmasına hayır!

Cinsiyetçi, ırkçı, kadın düşmanı anayasaya hayır!

Erkeğin şiddetine karşı caydırıcı ceza vermeyen yargıya ve onun adaletsizliğine hayır!

Kanun Hükmünde Kararnamelerle kadın derneklerimizi kapatarak, kadını gericiliğe, erkek egemenliğine boyun eğmeye çağıran, milyonlarca kadının örgütlü gücünden korkanlara hayır!

Tecavüzcüleri serbest bırakan yasayı çıkartmak isteyen, çocuklara tecavüz edenleri savunarak ‘bir kerecikten bir şey çıkmaz’ diyen AKP’nin IŞİD’çi zihniyetine hayır!

LGBT’lilere karşı nefret cinayetlerine ve şiddeti diline hayır!

Egemenlerin savaşına karşı barış, savaş değil halkların kardeşliği diyen, çocuklarımız ölmesin, Kürt halkının haklı talepleri tanınsın diyen anneleri, kadınları desteklemek için, savaş çığırtkanlarına hayır!

Alevi inancı ile Suni inancından emekçileri birbirine kırdırtmak isteyen AKP rejimine karşı kendi inancına ve kültürüne sahip çıkarak mücadele eden Alevi emekçisi kadınların taleplerini sahiplenmek için ‘tek inanç’ diyen iktidara hayır!

Adil, demokratik, onurlu barış diyen Kürt halkı ile Türk halkını düşmanlaştırmak isteyen, çıplak kadın gerilla bedenini sokaklarda sürükleyen, tecavüz eden savaşı kadın bedeninde galibiyete dönüştürmek isteyen insanlık düşmanı faşizme hayır!

Kadın kitapları yazan, kadın programları yapan, kadın haklarını savunan gazetecilerin, yazarların, akademisyenlerin tutuklanmasına hayır!

Türkiye’den Avrupa’ya suikastlar planlayarak üç devrimci kadını Sakine, Fidan ve Leyla’yı katledenlerden hesap sormak için hayır!

Suruç’ta, Ankara ve birçok yerde AKP ve IŞİD gericiliğinin bombalarıyla yaşamını yitiren kardeşlik ve barış çağrısı yapan Hatice, Polen ve Saadetlerin hesabını sormak için hayır!

Türk İslam sentezli rejimin mezhepçi, milliyetçi, kadın düşmanlığı demeçleri ile gerici muhafazakar söylemleri meşrulaştırarak toplumsal cinsiyetçiliği, ayrımcılığı körüklemesine hayır!

Hayır demek için oldukça fazla sebebimiz var. Biz kadınlar ‘hayır’ kampanyasını bir özsavunma hakkı olarak görüyoruz. Kadın cephesinden güçlü kadın dayanışmasını Avrupa’dan Türkiye ve Kürdistan’a yayarak yükselteceğiz.

Geçmiş yüzyıl deneyiminde, faşist diktatörlüklere karşı halkların, kadınların militanca, cesurca direndiklerini diktatörlüklerin saltanatlarına son verdiklerini gördük. Bu saltanata karşı sandık başında ‘hayır’ oyumuzu kullanacağız. Ancak faşist saltanatın yıkılması sadece sandıktan geçmeyecektir. Referandumdan hayır çıkarsa diye faşist tehditler savuranlara karşı direniş cephesini daha fazla büyüteceğimizi bir kez daha buradan açıklıyoruz.

Büyük bir ‘HAYIR’ kampanyası örgütlemek tarihi görevimizdir. Bunu kendimiz ve gelecekteki kız kardeşlerimiz için mutlu, eşit, özgür ve kardeşçe bir yaşam için yapmalıyız. Avrupa’daki kadın örgütleri olarak ‘Hayır’ cephesini güçlü bir kadın cephesine dönüştüreceğiz.

8 Mart’ın isyan çağrısıyla yanıtlayacak ‘HAYIR’ diye haykıracağız.

16 Nisan'da yetkilerin tek adam diktatörlüğünde, Erdoğan’da toplanmasına 'HAYIR' demek için sandık başına!”