Avrupa'daki kadınlardan 'Zeynep Tüm' açıklaması

Avrupa'daki kadın örgütleri, erkek şiddeti nedeniyle yaşamını sonlandıran Zeynep Tüm için açıklama yaptı. Açıklamada, Tüm'ün Barış Aydın adlı kişinin şiddetine uğradığı için intihar ettiğine dikkat çekilerek, kadınlara mücadele çağrısı yapıldı.

Fransa Sosyalist Kadınlar Birliği, Fransa Kürt Kadın Hareketi, Zin Kadın Meclisleri, Fransa Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH) tarafından, erkek şiddeti nedeniyle yaşamına son veren Zeynep Tüm ile ilgili ortak yazılı açıklama yapıldı. 
Açıklamada, "Kadına yönelik şiddet her yeni günde değişik biçimlerde kadınların canına kast ediyor. Kimi zaman fiziksel şiddetin biçimleri karşımıza çıkarken, kimi zaman psikolojik ve sosyal şiddetin neden olduğu kadın intiharları ile ölüm kadınların kapısını çalıyor" denildi.

OTOPSİ RAPORUNDA ŞİDDET BULGUSU 

Avrupa'da yaşanan kadın intiharları ve ölümlerinin de azımsanmayacak düzeyde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Erkek şiddetinin neden olduğu kadın ölümleri tüm gizli tutma çabalarına rağmen bilinen yaşanan bir durumdur. Yaklaşık 20 gün önce devrimci ve Alevi çevrelerce tanınan Zeynep Tüm yaşadığı erkek şiddeti nedeni ile hazin bir şekilde yaşamına son vermiştir. Barış Aydın adlı şahıs ile bir süredir birlikteliği olan Zeynep Tüm, yaşadığı erkek şiddetine yaşamına son vererek isyan etmiştir, teşhir etmiştir. Bu durumun psikolojik sonuçlarını ağır bir depresyonla yaşayan ve Türkiye'deki ailesine giderek paylaşan Zeynep Tüm, Barış Aydın'ın zorlamaları sonucu tekrar Paris'e dönmesinin ardından hayata veda etmiştir.
Tüm'ün ön otopsi raporunda çıkan yeni dönemde uğradığı şiddet bulgusu bu konuda ısrarla delil isteyen tüm çevrelere yanıttır. Ayrıca yakın aile çevresine beyan ettiği uğradığı şiddet bir başka önemli veridir. Barış Aydın'ın yine hazin bir şekilde ölen eski eşine uyguladığı şiddet ise Paris devrimci, sosyalist ve Alevi çevrelerce de bilinen ve ifade edilen bir bilgidir.

'BARIŞ AYDIN KADIN DEVRİMCİLERE DE SALDIRIYA YELTENDİ'

Bu durumun bilgisine ulaşan biz kadın örgütleri ön otopsi raporunun sonuçları ve ayrıca ilan edilen kadın beyanı ile Zeynep Tüm'ün nedensiz bir intiharla yaşamına son vermeyeceğini biliyoruz. Hiçbir ölüm nedensiz değildir. Yaşanılan şiddet ortamının neden olduğu bu ölüm kadın katliamıdır. Ve bunun sorumlusu kendisini devrimci, sosyalist ve Alevi bir kimlik olarak tanıtmaya çalışan Barış Aydın'dır."
Barış Aydın'ın 22 Kasım'da Zeynep Tüm'ün Paris'te gerçekleşen cenaze töreni sonrasında başka kadın devrimcilere de şiddet uygulamaya yeltendiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar da kaydedildi:
"Bizler Fransa'da kadın özgürlük mücadelesi yürüten devrimci, sosyalist yurtsever kadınlar olarak; Zeynep Tüm'ün yaşamını karartan Barış Aydın gibilerinin hakaretlerine asla izin vermeyeceğiz. 
Avrupa'da ve Fransa'da yaşayan göçmen, Alevi, sosyalist, yurtsever çevrelere çağrımızdır ; Barış Aydın gibi kadın katili kişiliklerin ortamlarımızı kirletmesine izin vermeyelim. Onu tüm ortamlarımızdan def ederek hak ettiği ve bize yakışan tutumu gösterelim."