Avrupa'daki Kürt kadınlardan 'Hayır Kampanyası'

Avrupa'daki Kürt kadınları, referandumda 'Hayır' diyeceğini açıkladı. Kadınlar, referandumda 'Hayır' demenin, aynı zamanda İmralı'daki işkence sistemini de reddetmek anlamına geleceğini vurguladı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin bileşenleri, 'tek adam' rejimi için yapılacak referanduma ilişkin bugün yazılı açıklamada bulundu. 

Açıklamada, AKP'nin soykırımcı ve baskıcı saldırılarına dikkat çekilirken, "Erdoğan rejimi diktatörlüğü kurumlaştırmak için Anayasa değişikliğini referanduma götürmektedir. Bu faşizmin ırkçı, militarist ve milliyetçilik temelinde tek tip yaşam, tek dil, tek vatan, tek kültür ve inanç temelinde kendisini örgütlemesidir" denildi.

Söz konusu anayasa değişikliğinin farklı halk ve inançlara düşmanlığı da körükleyeceğine vurgu yapılan açıklamada, 'suç ortağı' olmamak için 'Hayır' denmesi gerektiği belirtildi.
Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Biz Kadınlar toplumun yarısını oluşturmaktayız. Yaşamın en dinamik gücüyüz ve bu refarandumda 'Hayır'ı örgütlemek için çok temel gerekçelere sahibiz. Karşımızda başkanlık sistemi ile yasama, yürütme ve yargıyı tek adam, milli diktatörlük hevesi ile bir kişide buluşturan zihniyetin siyasette eril erkek zihniyetini ve yapısını nasıl besleyeceğini 15 yıllık AKP-Erdoğan rejiminden deneyimledik ve bunun en ağır faturasını ödedik. 

DİKTATÖRÜN OHAL'DEKİ FERMANLARI KADIN ALEYHİNE

Nitekim OHAL adı altında kadın dernekleri ve kadınların çıkartmış olduğu gazete, ajans ve dergiler kapatılmış, eş başkan ve kadın milletvekilleri tutuklanmış, kadın eksenli yerel yönetim alanlarına saldırılmış, belediyelerin açmış olduğu kadın merkezleri mühürlenmiş, KHK’larla birçok kamu emekçisi işten atılmış ve açlık ile terbiye edilmeye çalışılmıştır. Yine kadın ve çocuklara  taciz, tecavüz ve şiddet artmış  bunun sonucu kadın katliamları artarak kırım boyutuna ulaşmıştır."
AKP'nin tecavüzü de aklayan uygulamalara imza attığının belirtildiği açıklamada, "Bu süreç içinde kentlerin yıkımı ile yüz binlerce Kürt kadını göçertilmiş, gözaltında taciz, işkenceye uğramış ve tutuklanmıştır. Kadınların infaz görüntüleri yayımlanarak cinsel saldırı ahlaksızca sergilenmekte, organizeli biçimde kadınların yaşam tarzına yönelik saldırılar gerçekleştirilmektedir" denildi.

NELER YAPILACAK?

Büyü bir 'Hayır Cephesi'nin örülmesi gerektiğinin de ifade edildiği açıklamada, referandum sürecinde neler yapılacağına dair şu bilgiler verildi:

1- Seçmen listeleri güncellenecektir. Bunun için semt ve kentlerde kadın seçim komiteleri oluşturulacaktır. Bu komiteler kendi içerisinde  bilgi işlem, basın-yayın ve halkla ilişkiler komitesi olarak çalışmalarını yürüteceklerdir.

2- Yaygınlaştırılmış kadın kitle toplantıları ve mitingler yapılacaktır. Bu çerçevede bilinçlendirme çalışmaları yürütülecektir.

3- Kadın kitlesini referandum sürecine aktif katma amaçlı kadın örgütlenme ağı geniş tutularak herkese ulaşılacaktır.

4- Bu çerçevede TJK-E bileşenleri tüm çalışma komiteleri başta olmak üzere meclisler, komünler, kadın dernekleri ve inisiyatifleri aktif bir planlama ve çalışma içerisinde olacaktır. 

5- Referandum sürecini gözlemlemek ve hak ihlallerini tespit etme amaçlı başta AGİT olmak üzere uluslararası gözlemcilerin Türkiye'ye gidişi için çalışmalar yürütülecektir."

Açıklamanın sonunda da şu ifadeler kullanıldı:

"Bu çerçevede Avrupa'da yaşayan Kürt kadınları olarak  ‘Diktatörlüğe hayır, 'İmralı sistemine hayırdır' inancı ve kararlılığı ile çalışmalarımızı başlatıyoruz.
Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin bileşenleri olarak tek renge karşı çok renkliliğin dilini, tek sese karşı çok sesliliği, tek düşünceye karşı çoklu fikirleri, tek tipliliğe karşı farklılığın birliğini-gücünü ve inancını pekiştireceğiz ve sonuna kadar örgütleneceğiz."

KAMPANYA DÜZENLEYİCİLERİ

'Hayır Kampanyası'nın düzenleyicileri şunlar:

TJK-E Avrupa Kürt Kadın Hareketi

YJK-E Almanya Kürt Kadın Hareketi

İsveç Sara Kadın Hareketi

İsviçre Kürt Kadın Hareketi

Liege Ronahi Kadın Meclis

Brüksel  Beritan Kadın Meclisi

Anvers Slava Kadın Meclisi

Den Haag Ronahi Kadın Meclisi

Amsterdam Rojbin Kadın Meclisi

Arnheim Fatos Sağlamgöz Kadın Meclisi

Londra Roj Kadın Meclisi

Viyana Avesta Kadın Derneği

Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi

Evry Çiçek Botan Kadın Meclisi

Drancy Ekin Van Kadın Meclisi, 

Paris Merkez Zin Kadın Meclisi, 

Rennes Sara Rojbin kadın meclisi

Normandiya Kadın Komünü

Creil  Kadın Komünü

Strasbourg Bölgesinde Kadın Komünü

Marignane  Ekin Van Kadın Komünü 

Danimarka Seve Kadın Meclisi 

Norveç Kadın İnisiyatifi

Finlandiya Kadın İnisiyatifi

Toronto Kadın İnisiyatifi

Montreal Kadın İnisiyatifi